Wie buiten werkt, in ploegendiensten of nachtdiensten en fysiek zware arbeid verricht, moet eerder met pensioen kunnen gaan. Daartoe kan elke sector een lijst maken met zware beroepen. Dat is de kern van een alternatief plan dat FNV Havens deze week presenteert in de Sociaal-Economische Raad SER.
Elke sector kan zelf vaststellen wat zware beroepen zijn door te kijken naar fysieke belasting, werktijden en werkomstandigheden. Beroepen die hiermee te maken hebben, komen wat Niek Stam, voorman van FNV Havens betreft in aanmerking voor een dienstjarenpensioen.
- Tip: over het pensioen blijf je de komende jaren nog veel overleggen. Volg de eendaagse training OR & Pensioenen op 14 september 2021 en pensioen is voor jou geen ‘lastig’ onderwerp meer.
Stam ziet dan ook niet veel in een algemeen dienstjarenpensioen, bijvoorbeeld na 45 gewerkte jaren. ‘Als je wilt vaststellen of iemand zwaar werk doet, moet je naar het vak kijken. Maar dat durft men niet, want dan moet je tegen de één zeggen: jij hebt wel zwaar werk, en tegen de ander: jij hebt geen zwaar werk. Maar ik kan het prima uitleggen dat iemand die in ploegendiensten werkt een zwaarder beroep heeft dan iemand die in kantoortijden werkt”, zegt Stam in De Financiële Telegraaf.
Mdieu als financiering?
Voor de havens heeft Stam met de werkgevers al een lijst met criteria voor zware beroepen opgesteld. Over de financiering van het plan is nu nog niet veel bekend. Maar het zou geregeld kunnen worden door de Maatwerkregeling subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (mdieu) te gebruiken. Mdieu wordt uitgevoerd door Uitvoering Van Beleid, een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid. Zij hebben een menukaart en een handreiking ontwikkeld. FNV en CNV werken hierop samen met de AWVN in de SPDI – Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid.
Volgens de mdieu-regeling kunnen werkgevers subsidie aanvragen voor een pensioenuitkering aan werknemers. Werkgevers betalen ook geen RVU-boete, een fiscale heffing over pensioenuitkeringen aan werknemers die stoppen vòòr de AOW-leeftijd. Bedrijven betalen die heffing van 52 procent niet als ze de werknemer tot 3 jaar voor zijn AOW-leeftijd met pensioen sturen en hem of haar niet meer dan 22.164 euro of 1864 euro per maand betalen.
Meer regelingen in sectoren
Maar de mdieu-regeling gebruiken is niet eenvoudig. Bedrijven moeten eerst, geclusterd per sector, een knelpuntenanalyse maken. Dan kan hoogstens driekwart van de aangevraagde subsidie worden gebruikt voor de pensioenuitkering. Veel werkgevers kunnen het vervroegd pensioen nu niet betalen door de coronacrisis. Ook is de hoogte van de uitkering niet altijd genoeg om van te leven.
Toch probeert de FNV vroegpensioen te regelen in sectoren met veel (fysiek) zwaar werk. Zoals in de Bouw, met de “Zwaar-werkregeling”. Sinds 1 januari 2021 kunnen bouwplaatswerknemers die vallen onder de cao Bouw en Infra 3 jaar voor hun AOW-leeftijd hiermee stoppen met werken. De regeling geldt tot en met 31 december 2025. Maatwerkregelingen om eerder te stoppen hebben meer kans dan een algemene dienstjarenregeling voor iedereen. Die regeling komt er niet, wat het demissionaire kabinet betreft.
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni legt Jaap Harmsen CPC, een zeer bevlogen en ervaren pensioendeskundige je uit wat het Pensioenakkoord in de praktijk gaat betekenen voor jouw or. Praktisch, maar ook met flair en humor. Pensioen saai en abstract? Bij Jaap zeker niet! Bekijk het programma van deze dagen.
Waarom niet de pensioen weer terug naar 65 jaar, ik ben er zo helemaal klaar mee, en als alleen verdiener kan ik helaas niet eerder stoppen en moet ik nog tot 68 jaar. Niet alleen mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten zouden eerder kunnen stoppen, maar wat denk je van mensen die mentaal zwaar werk moeten doen. Trek de pensioenen weer naar 65 jaar. De economie is goed. Ik sta mijn plaats meer dan graag af aan een jongere, ik heb nu na 42 jaar werken wel meer dan genoeg mijn steentje bijgedragen aan de maatschappij en dan moet ik nog 8 jaar. Wat een ellende, dan heb ik 50 jaar van mijn leven moeten werken.