In mei gingen de lonen in nieuwe en vernieuwde cao’s met gemiddeld 2,2 procent omhoog. Dat is de grootste stijging in 12 maanden. Toch is de achterstand bij het afsluiten van cao’s nog niet ingelopen. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandbericht over het verloop van het cao-seizoen.
Dit jaar gingen de cao-lonen omhoog met 1,92 procent. Minder dan in het coronajaar 2020, toen de gemiddelde loonstijging 2,3 procent bedroeg. Maar in mei is de weg omhoog weer gevonden, als het gaat om stijgende lonen. Gemiddelde loonafspraak was vorige maand 2,2 procent.
- Tip! Welke afspraken moet je als ondernemingsraad maken over thuiswerken, zowel arbeidsrechtelijk als in termen van Arbo? Tijdens de Landelijke Or-dagen praten Steven van Slageren en Yasemin Kaya je op 24 juni aanstaande bij over alle aspecten van thuiswerken in de praktijk.
Flinke inhaalslag in mei
In de meeste cao’s van dit jaar stijgen de lonen met meer dan 2 procent. Dat percentage staat in 50 van de 155 nieuwe of vernieuwde cao’s dit jaar; bijna 1 cao op elke 3 dus. Het gaat vooral om akkoorden in de industrie, meldt de AWVN. In 20 cao’s is de loonstijging precies 2 procent; ook in 20 akkoorden staat de nullijn. Dat was bijna de helft van de vernieuwde cao’s tot eind april.
- Lees ook: Nullijn in helft nieuwe cao’s dit jaar
In mei hebben de cao-onderhandelaars dus flink hun best gedaan. Toch is er nog een achterstand in het aantal nieuwe en vernieuwde cao’s, vergeleken met vorige jaren. Gemiddeld staat de teller op 170, dit jaar zijn het er 150. Maar dat zijn er meer dan vorig jaar, toen eind mei maar 114 cao’s waren vernieuwd.
Economisch tij keert?
Het stroeve cao-seizoen komt volgens de AWVN vooral door de houdgreep waarin vakbeweging en werkgevers elkaar houden. Vakbonden zien volop loonruimte en houden vrijwel overal vast aan de looneis van 5 procent. Vooral in sectoren die het goed doen tijdens de crisis.
Daarbij hebben zij op korte termijn de economische berichten mee, stelt de AWVN. Met het toenemend aantal vaccinaties verbetert het consumenten- en producentenvertrouwen. Bovendien lijkt de inflatie flink toe te nemen, waardoor de druk op loonsverhoging stijgt. Werkgevers blijven nadrukkelijk naar de langere termijn kijken en houden rekening met veel moeilijker omstandigheden als het coronasteunpakket van de overheid stopt.
- Lees ook: Frontbericht van de cao-loopgraven
OR Summercourse: voor alles waar je nog niet aan toe kwam dit jaar
De zomer is bij uitstek het moment om je voor te bereiden op het najaar. Een turbulent najaar, waarin de or veel nieuwe uitdagingen wachten die vragen om een scherpe en frisse blik. Deze Summercourse, te volgen tussen 31 augustus en 2 september 2021, is speciaal voor OR-leden die behoefte hebben om op actuele onderwerpen de diepte in te gaan. De docenten frissen je kennis op en dagen je uit om over verschillende onderwerpen na te denken.
Stel hier je eigen programma samen door te kiezen uit 6 summercourses!
Geef een antwoord