Bijna de helft van de werkgevers biedt thuiswerkers elke maand een vergoeding. Het gaat nu om 46 procent, tegen 18 procent een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoek van Xpert HR. Werkgeversvereniging AWVN kwam op 31 procent, ruim een maand geleden. De thuiswerkvergoeding lijkt bezig aan een snelle opmars.
Volgens het onderzoek van Xpert HR betalen 2 van elke 3 werkgevers tussen 26 en 50 euro per maand aan mensen die minstens 2 dagen per week thuiswerken. Volgens de AWVN is de meest gemaakte afspraak over thuiswerkvergoedingen in nieuwe cao’s 2 euro per (thuis)werkdag. Dat is conform de berekening die het Nibud daar vorig jaar over maakte.
Onbelaste vergoeding tot 1 oktober
De onbelaste reiskostenvergoeding gebruiken als thuiswerkvergoeding is langer mogelijk. Dat kan nu tot 1 oktober 2021. Voorwaarde is dat het recht op de vaste vergoeding vaststond op uiterlijk 12 maart 2020. En de vergoeding moet zijn gebaseerd op het (reis)patroon van de vaste vergoeding.
Loonoffers?
Het onderzoek ‘Populaire arbeidsvoorwaarden en trends in belonen’ van Xpert HR laat ook zien dat 14 procent van de werkgevers dit jaar minder budget heeft voor salarissen. Bovendien heeft 11 procent een loonoffer gevraagd aan de werknemers in verband met de coronacrisis. Dat loonoffer bestond uit niet uitbetalen van bonussen of overwerk, en het laten opnemen van onbetaald verlof. Bij sommige ondernemingen leverde alleen het ‘hogere’ personeel salaris in te leveren. Een derde van de werkgevers heeft dit jaar meer geld voor de salarissen. Bij 15 procent van de werkgevers is dat budget door de coronacrisis juist gestegen, niet gedaald.
- Lees ook: Een loonoffer vragen, kan dat zomaar?
Kosten van thuiswerken
Een thuiswerkvergoeding is onder andere bedoeld voor sneller en duurder internet, printen, verwarming, verkoeling, elektra en koffie. Die kosten spaart de werkgever deels uit wanneer veel mensen thuiswerken. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) becijferde die kosten voor thuiswerken in 2020 op gemiddeld 2 euro per dag. Het gaat dan om extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee.
- Lees ook: Wat de or moet weten over thuiswerken
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni gaan meerdere workshops over thuiswerken, en verder werken met en na corona. Zoals ‘Inclusief werkgeverschap en de rol van de OR‘ door Isaak Mol. En ‘Hoe pakt jouw OR zijn rol bij technologische ontwikkelingen?‘ door Mirjam Bach, secretaris van de SER-commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM). Het event is helemaal digitaal. Bekijk het programma van deze dagen
OR Summercourse: voor alles waar je nog niet aan toe kwam dit jaar
De zomer is bij uitstek het moment om je voor te bereiden op het najaar. Een turbulent najaar, waarin de or veel nieuwe uitdagingen wachten die vragen om een scherpe en frisse blik. Deze Summercourse, te volgen tussen 31 augustus en 2 september 2021, is speciaal voor OR-leden die behoefte hebben om op actuele onderwerpen de diepte in te gaan. De docenten frissen je kennis op en dagen je uit om over verschillende onderwerpen na te denken.
Stel hier je eigen programma samen door te kiezen uit 6 summercourses!
Geef een antwoord