Het kabinet trekt 18 miljoen uit om de baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te vergroten. Het gaat om de re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Met het geld kunnen naar schatting 2300 IPS-trajecten worden gerealiseerd.
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Velen van hen hebben geen betaald werk. Financieel zijn ze afhankelijk van een uitkering van het UWV of de gemeente. De uit de VS afkomstige, door de ggz ontwikkelde re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS) helpt veel mensen, als zij dat zelf ook willen, aan werk. IPS verzekert namelijk dat al tijdens de hulp die iemand van de ggz krijgt, aandacht wordt besteed aan werk vinden, en niet pas nadat de behandeling is afgerond.
- Tip! Iedereen moeten langer doorwerken. Organisaties moeten vaker veranderen om hun bestaansrecht te behouden. Die constante veranderingen vragen heel veel van iedereen. Wat is de rol van de or daarin? Dat variëert van aanjager tot luis in de pels. Volg de studiedag OR & Duurzame inzetbaarheid op 30 november 2021 en leer hoe een organisatie aan duurzame inzetbaarheid kan werken.
Win-win-win
Wanneer mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol re-integreren, levert dat een win-win-win op. Het betekent voor de persoon een waardevoller leven, maar het levert de maatschappij en de verschillende instanties die erbij betrokken zijn zoals UWV, gemeenten en zorginstellingen ook veel op. Mensen worden gelukkiger, hun mentale gezondheid neemt toe, gaan uit de uitkering, hebben minder zorg nodig en het levert werkgevers gemotiveerde werknemers op. IPS blijkt bij 44% van de deelnemers binnen 30 maanden tot betaald werk te leiden, terwijl die uitkomst bij andere methodieken 25% is. Met de 18 miljoen euro voor 2021 en 2022 kunnen 2.300 IPS-trajecten worden gestart.
- Lees ook: Or kan wat doen met ziekteverzuim
Re-integratie begint bij de behandeling
‘Het is heel goed dat mensen tijdens hun behandeling al in gesprek raken over de stap naar werk en hoe de toekomst op de arbeidsmarkt eruit kan komen te zien.’ Dat zei minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toen zijn ministerie bekend maakte dat de gelden beschikbaar kwamen. ‘Door behandeling en re-integratie te combineren, breng je in een vertrouwde omgeving kansen met elkaar in beeld. Belangrijk voor de cliënt, omdat hij of zij ook graag de stap voorwaarts wil maken, én belangrijk voor de arbeidsmarkt. Iedereen is immers nodig.’
- Tip! De or heeft instemmingsrecht met een regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het reïntegratiebeleid. Ook heeft de or een signaleringsfunctie als het gaat om arbobeleid. Lees meer over de samenhang tussen arbo en medezeggenschap in de Kennisbank Or in de Praktijk. Een maand proberen? Kost maar 1 euro!
Sterk Door Werk
IPS is het belangrijkste speerpunt van het convenant Sterk Door Werk. In dit samenwerkingsverband bundelen werkgeversvereniging AWVN, ggz Nederland, UWV, Cedris, Divosa, MIND, Mensen met Mogelijkheden, Valente, Samen Sterk zonder Stigma, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland hun krachten om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk toe te leiden en aan het werk te houden. Volgens de AWVN begint het bundelen van de krachten in het convenant zijn vruchten af te werpen.
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
In deze VUCA-tijden verandert er veel, en vaak tegelijkertijd. Hoe geef je hier vanuit de ondernemingsraad vorm aan? Door bij jezelf te blijven en met gezond verstand te kijken naar ontwikkelingen in plaats van gebeurtenissen. Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni laat André van Deijk je ontdekken hoe je slagkracht ontwikkelt. Ook tijdens snelle veranderingen, die elkaar in rap tempo opvolgen. Zijn workshop ‘Als we dat hadden geweten‘ is in de ochtend van 24 juni. Bekijk ook het complete programma van deze dagen.
Geef een antwoord