Kunnen we als or bij onze verkiezingen het precieze aantal stemmen op de kandidaten niet geheimhouden om de kandidaten te beschermen die weinig stemmen hebben gekregen en dus niet gekozen zijn?
Artikel 11 van de WOR spreekt alleen over het bekendmaken van de uitslag. Toch adviseren medezeggenschapsjuristen om ook het aantal uitgebrachte stemmen per kandidaat en per lijst openbaar te maken. Mensen moeten immers bezwaar kunnen maken tegen de verkiezingsuitslag of een hertelling kunnen aanvragen bij geringe verschillen.
Inzicht en vertrouwen
Ook stimuleert het geven van alle resultaten het vertrouwen in open en eerlijke verkiezingen. Bovendien geeft de precieze verdeling van stemmen over kandidaten en lijsten een goed inzicht in de voorkeuren die er in de organisatie op dat moment zijn.
De vragenservice wordt mede mogelijk gemaakt door CAOP, kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke en private domein.
- Tip! Wanneer is een ondernemer verplicht om een ondernemingsraad in te stellen? En wat gebeurt er als hij dat niet doet? Lees het snel na in de Kennisbank ORnet in de Praktijk!
Studiedag Ambtelijk Secretaris
Tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 30 september aanstaande leer je vooral hoe je als AS de or optimaal kunt ondersteunen in deze VUCA-tijden.
Een exclusieve dag om jezelf en de or te ontwikkelen! Bekijk het programma.
Als je het aantal stemmen niet openbaar wil maken, hoe valt dan te controleren wie in de or mag komen op basis van de verkiezingen?