Als OR hebben jullie het regelmatig aangekaart: medewerkers moeten gebruik kunnen maken van goede beeldschermen. Maar… kunnen die medewerkers die beeldschermen ook goed zien? De vraag is gerechtvaardigd, want veel veertigplussers hebben voor hun beeldschermwerkzaamheden niet een gewone bril nodig, maar een beeldschermbril.
Werk je op een kantoortuin? Kijk dan eens om je heen. Zie jij collega’s die met samengeknepen ogen staren naar hun beeldscherm? Schieten ze van de ene ongemakkelijke houding in de andere, om al die letters maar te kunnen lezen? Of hoor je van thuiswerkende collega’s dat ze ’s avonds klachten ervaren? Bespreek dit dan tijdens de overlegvergadering, en tijdens het overleg met de bedrijfsarts. Want grote kans dat dat getuur leidt tot een verhoogd ziekteverzuim.
Geen wonder, zegt Eric ten Hoeve, eigenaar van Seeh. “Veel veertigplussers krijgen moeite met lezen. De spiertjes in hun ogen verliezen hun flexibiliteit, en dus kunnen die mensen minder snel schakelen tussen ver en dichtbij. Geen probleem, denken ze. Voor € 10 kopen ze een leesbril bij de supermarkt, en opeens gaat het lezen weer prima. Maar er is één ding dat ze vergeten: hun ogen zijn niet identiek. Wellicht heeft het linkeroog een hogere sterkte nodig dan het rechter. In het begin heb je dat niet zo in de gaten, maar later krijg je toch hoofdpijn.“
Beeldscherm
En er is nog een bezwaar: beeldschermwerkers lezen niet alleen van papier, maar ook van het beeldscherm. “Als jij een boek leest, houd je dat op zo’n 30 tot 35 cm afstand”, zegt Ten Hoeve. “Maar dat beeldscherm staat een eindje verder: op zo’n 60 tot 65 cm. Voor een leesbril is dat net te ver, dus zie je dat mensen dichter bij het scherm gaan zitten. Maar dat leidt weer tot een verkrampte houding en tot droge ogen.”
Soms ook zit het probleem in de zogenoemde multifocale bril, een bril waarmee je niet alleen in de verte kunt zien, maar ook kunt lezen. “Veel medewerkers dragen die niet alleen privé, maar ook tijdens hun beeldschermwerk”, zegt Ten Hoeve.
Een multifocale bril is op het werk slechts van beperkte waarde
“Alleen is die multifocale bril voor op het werk slechts van beperkte waarde. Hij beschikt namelijk over twee optimale kijkgebieden: een deel voor dichtbij en een deel voor veraf. Het kijkgebied voor de tussenafstand is erg smal. Het gevolg: tijdens het werken achter een computer kijk je naar je beeldscherm door het onderste deel van de brillenglazen. Hierdoor til je je hoofd op om alles goed te kunnen zien. Als je lange tijd in deze onnatuurlijke houding zit, leg je veel druk op je nek en schouders.”
Beeldschermbril
De oplossing: een beeldschermbril. En dat is een product waar Ten Hoeve veel ervaring mee heeft. Seeh is een tak van opticien Hans Anders, en wel de tak die is gespecialiseerd in de zakelijke markt. “Wij zorgen ervoor dat medewerkers hun beeldschermbril gemakkelijk kunnen bestellen. En dat zonder administratieve rompslomp voor de werkgever. Het enige wat die werkgever hoeft te doen, is zich aanmelden, en invullen wat het maximumbedrag is dat de medewerker kan besteden. Die medewerker krijgt vervolgens een bon die hij mee kan nemen naar de winkel.”
De volgende fase: de keuze van de juiste bril. Die keuze lijkt op het eerste gezicht overweldigend, want zelfs als je je beperkt tot huismerkmonturen, loopt het aantal mogelijkheden op tot 1000. Toch is de keuze volgens Ten Hoeve relatief simpel. “Wat die 1.000 monturen betreft: in de winkel werken gediplomeerde opticiens. Die zien meteen welk soort bril het best bij jou past. Jij hebt weer een andere vorm hoofd dan ik, dus misschien heb jij een vierkant model nodig, terwijl ik het beste ben geholpen met een ronde bril. En wat betreft het soort glazen: ongeveer 85% van de mensen die een beeldschermbril koopt, heeft een multifocale beeldschermbril nodig.”
Long view
Maar let op: ook multifocale glazen zijn er in verschillende soorten. En de keuze hangt sterk af van je werkzaamheden. “Ikzelf ben heel mobiel”, zegt Ten Hoeve. “Niet alleen moet ik veel stukken lezen, ik loop ook van de ene vergadering in de andere, en dan wil ik natuurlijk een scherp beeld hebben van de collega’s aan de andere kant van de tafel. Dat betekent dat mijn bril geschikt moet zijn voor afstanden van 30 cm tot 6 meter. Dat duiden wij aan als long view.”
“Heel anders ligt het voor bijvoorbeeld een programmeur die de hele dag naar zijn scherm kijkt. Die is meer gebaat bij een near view. En dan heb je nog de mensen daartussenin, bijvoorbeeld de receptionisten. Die moeten én op een scherm kunnen kijken én de bezoekers kunnen zien op zo’n 1,5 tot 2 meter afstand. Dit noemen wij midview. Dat alles laten onze medewerkers meewegen als ze mensen adviseren.”
Fiscus
Een laatste advies voor de werkgever: vergoed de bril volledig. “We zien wel eens dat werkgevers ons vertellen dat ze bijvoorbeeld € 150 vergoeden: de rest van de rekening is voor de werknemer. Dat is echter niet verstandig, want het is fiscaal heel onaantrekkelijk. Als je zo’n beeldschermbril wil verstrekken als arbomiddel, moet je voldoen aan een handvol eisen.”
“Een van die eisen is dat er geen kosten zijn ten laste van de werknemer; anders gaat het gewoon om loon. Los hiervan is het ook principieel gezien geen goede beslissing. Want als je een bureau aanbiedt, of een stoel – laat je de medewerker dan ook meebetalen? Wat ons betreft vallen beeldschermbrillen in precies dezelfde categorie.”
Dit artikel is gesponsord door Seeh.
Geef een antwoord