Bij een heraanbesteding gaat een deel van het beveiligingspersoneel op Schiphol over naar een nieuwe contractant. Een aantal personeelsleden eist behoud van oude rechten. De ondernemingsraad eist daarnaast dat de medezeggenschap wordt geborgd. De voorzieningenrechter wijst de eerste eis voor een groot deel toe. Met betrekking tot het onderwerp medezeggenschap constateert de rechter dat de Nederlandse wetgever dit niet goed geregeld heeft, en wijst daarom de eisen van de ondernemingsraad op dit punt af.
Schiphol maakt voor haar controle- en beveiligingsactiviteiten gebruik van de diensten van verschillende beveiligingsbedrijven, waaronder SDBV en Securitas. De werkzaamheden zijn onderverdeeld in percelen. De eisende werknemers verrichten in dienst van SDBV beveiligingswerkzaamheden voor het huidige perceel 7 van Schiphol. Ook Securitas verricht voor Schiphol beveiligingswerkzaamheden.
Overgang van onderneming?
Naar aanleiding van de aanbestedingsprocedure is de landside surveillance van het huidige perceel 7 met ingang van 3 december 2020 aan Securitas gegund. Het betekent dat SDBV de werkzaamheden ten aanzien van de landside surveillance per 3 december 2020 verliest. In oktober 2020 heeft Securitas aan de medewerkers van SDBV, waaronder de werknemers, schriftelijk een aanbod gedaan om bij Securitas in dienst te treden.
- Tip! Organisaties zijn aan het reorganiseren, herstructureren en fuseren. Soms kan je het als or moeiteloos volgen. Maar er zijn ook veranderingen waar je het nut maar moeilijk van inziet. Volg de Studiedag OR verandertrajecten op 14 oktober 2021 en je stuurt als or-lid het veranderproces makkelijker in de gewenste richting.
In november 2020 heeft de advocaat van de ondernemingsraad en de werknemers Securitas gesommeerd om te bevestigen dat Securitas erkent dat op 3 december 2020 sprake is van een overgang van onderneming. Pijnpunt is vooral de roostersystematiek. Daar dreigt een achteruitgang voor de overgenomen werknemers, waaronder verlies van vrije weekenden.
Oordeel voorzieningenrechter
De ondernemingsraad en de werknemers vorderen dat de voorzieningenrechter aan Securitas de verplichting oplegt om na 3 december 2020 de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van SDBV onverkort toe te (blijven) passen. Met name ten aanzien van de roostersystematiek, de instaptijden, de duur van de diensttijd en het aantal vrije weekenden per jaar.
De Raad vordert verder dat de voorzieningenrechter Securitas ook verplicht om de ondernemingsraad te erkennen, met inachtneming van alle bevoegdheden die voortvloeien uit de Wet op de ondernemingsraden. Totdat er nieuwe verkiezingen voor een ondernemingsraad zijn gehouden bij Securitas dan wel met de ondernemingsraad afspraken zijn gemaakt over de opvang van de gevolgen voor de medezeggenschap.
Verkrijger kan arbeidsovereenkomst soms wijzigen
De voorzieningenrechter oordeelt dat de werknemers recht hebben op behoud van hun arbeidsvoorwaarden. Volgens rechtspraak van het Europese Hof van Justitie kan een verkrijger de arbeidsovereenkomst met een werknemer na een overgang van onderneming onder omstandigheden wijzigen. Dat kan echter alleen als het nationale recht een dergelijke wijziging toestaat, als de vervreemder/verkoper een dergelijke wijziging ook had kunnen doorvoeren en als de wijziging van de arbeidsovereenkomst geen verband houdt met de overgang van onderneming.
De wens van Securitas tot harmonisering van arbeidsvoorwaarden en roostersystematiek is noemt de voorzieningenrechter begrijpelijk. Maar deze wens kan, gelet op de rechtspraak van het Europees Hof, geen grond opleveren om af te wijken van de wettelijke regels bij overgang van onderneming, en is evenmin een grond voor wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Die blijven dus intact.
Geen eenheid meer
De ondernemingsraad vordert voorts dat Securitas wordt verplicht de or als ondernemingsraad te erkennen met inachtneming van alle bevoegdheden die voortvloeien uit de WOR. Dan wel dat Securitas wordt verplicht om maatregelen te nemen gericht op continuering van de medezeggenschap.
De voorzieningenrechter oordeelt echter dat na de overgang van de onderneming er geen eenheid meer bestaat. Dat is in de wetgeving en rechtspraak een essentieel criterium. Het betekent ook dat de medezeggenschapsrechten niet zijn overgegaan naar Securitas. En dat het beveiligingsbedrijf niet verplicht is de ondernemingsraad van het overgenomen personeel als ondernemingsraad te erkennen.
Aantekening
Bij de overgang van een onderneming (en dat geldt in principe ook bij de overgang van concessies, aanbestedingen en dergelijke) behouden werknemers hun rechten, zowel rechten die voortvloeien uit de individuele arbeidsovereenkomsten, als de rechten die zijn vastgelegd in cao’s. Dat is hier niet anders.
Aanpassing van die rechten is onder omstandigheden mogelijk, maar dat mag geen verband houden met de overgang van de onderneming. En dat was hier overduidelijk wel het geval. De wens van de werkgever tot harmonisatie is begrijpelijk, maar is zeker in het eerste jaar na een overgang niet eenvoudig, zo wijst de rechtspraak uit. Dat wordt in de zaak weer eens bevestigd.
De waarborging van het behoud van medezeggenschapsrechten na overgang van een onderneming is niet goed geregeld in de Nederlandse wetgeving. De or gaat lang niet altijd over, en het kan best lang duren voor werknemers van het overgenomen onderdeel plaats kunnen nemen in de ondernemingsraad van de overnemer. Dat probleem speelt al meerdere jaren. De rechter kan weinig anders doen dan constateren dat dit onderwerp niet goed is geregeld in Nederland. De bal ligt dus op dat punt bij de wetgever.
Bronnen
- Artikel 7:662.e.v. Burgerlijk Wetboek
- Rechtbank Noord Holland, 2 december 2020 ECLI:NL:RBNHO:2020:10136
Dr. R.H. van het Kaar, RvM 1-2 2021
RvM, 1-2 2021
Futureproof medezeggenschap
Op 25 november 2021 organiseren we hét vakevent over de toekomst van de medezeggenschap. Die is onvoorspelbaarder dan ooit, en wordt aangeduid met termen als VUCA en verandering is de enige constante. Hoe bereid je jouw or, en jezelf als or-lid voor op zoiets onzekers? Je hoort de antwoorden op 25 november aanstaande. Onder andere van Dr. Mike Hoogveld, veelgevraagd spreker en futuroloog. Je kunt het event live bijwonen in de Jaarbeurs, Utrecht. Het programma is nog in ontwikkeling. Maar wie nu al boekt, krijgt extra veel korting!
Geef een antwoord