Vakkrachten zijn erg schaars momenteel. Vooral in de bouw, automatisering, techniek, zorg, onderwijs en horeca zijn ze bijna niet te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ABN AMRO. Volgens het CNV hebben werkgevers dat aan zichzelf te danken.
Het economisch bureau van de bank heeft berekend dat er momenteel geen geschikte kandidaten zijn voor 17 procent van de vacatures. ABN-econoom Nora Neuteboom noemt dat ‘historisch hoog’. De structurele tekorten op de arbeidsmarkt die er al langere tijd waren vallen samen met de plotselinge zoektocht naar personeel vanuit branches die vanwege corona lange tijd gesloten waren. Bij elkaar opgeteld leidt dat tot ongekende knelpunten op de arbeidsmarkt.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
‘Mismatch nog nooit zo groot’
Ook arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV ziet het aantal openstaande vacatures de laatste drie maanden heel hard oplopen. ‘Zowel het beeld dat oprijst uit onze bestanden als de verhalen die we horen uit de praktijk wijzen erop dat werkgevers steeds moeilijker mensen kunnen vinden’, zegt hij tegen De Telegraaf. Economen noemen de mismatch tussen de vraag naar personeel en het aanbod in de markt historisch hoog.
‘Eigen schuld’
Maar volgens het CNV hebben werkgevers de tekorten aan gekwalificeerd personeel vooral aan zichzelf te danken. Ze investeerden afgelopen jaren veel te weinig in de begeleiding van stagiaires en zij-instromers. Piet Fortuin, voorzitter van CNV zegt tegen de Telegraaf: ‘Het afgelopen jaar klopten honderden studenten bij ons aan omdat ze geen stageplek kregen bij bedrijven.’ Vorig jaar waarschuwde het CNV al voor knelpunten. ‘Onze voorspelling is, sneller dan we dachten, uitgekomen’, zegt hij. ‘Zonder vakkrachten draait een bedrijf immers niet.’
Volgens Fortuin is vooral het gebrek aan ervaren begeleiders een probleem. Als voorbeeld noemt hij de metaalsector. ‘Werkgevers willen daar een ervaren vakkracht. Maar die ontstaan pas na een investering in scholing en begeleiding.’ Niet alleen stagiares kunnen te weinig begeleiding krijgen. Dat geldt ook voor zij-instromers, zegt Fortuin. ‘Zij-instromers brengen een schat aan werkervaring mee. Goud dus. Met wat extra scholing zijn zij snel inzetbaar in een sector waar nu zo’n tekort is. Werkgevers moeten dus gewoon gaan investeren in scholing en begeleiding.’ Werkgeversvereniging VNO-NCW stelt dat hun leden juist volop investeren in innovatie op de werkvloer.
Meer scholing, betere arbeidsvoorwaarden
Behalve voor meer investeringen in scholing en opleiding pleit het CNV voor betere arbeidsvoorwaarden in sectoren die kampen met tekorten. Fortuin: ‘In de metaalsector staken we nu al ruim een half jaar voor meer loon. Werkgevers geven geen duimbreed toe. Horecamedewerkers draaien grotendeels op flexcontracten en lage lonen. Logisch dat veel mensen bedanken voor een baan in die sector. Voor de zorg maken we ons al jaren sterk voor een hoger loon. Kortom, de werkgevers zijn aan zet.’
OR Summercourse: om de veranderingen eens vòòr te blijven!
Een or die mee wil met de veranderingen die de bestuurder voorstelt. Maar ook een or die mee kan praten en oordelen over de bedrijfskundige en financiële aspecten van veranderingen. Daarom gaat de masterclass OR, financiën en weerbaarheid van Jako van Slooten tijdens de OR Summercourse op 2 september 2021 in op de financiële kant van een organisatie. Zo kan je als or optimaal betrokken blijven bij de financiële haalbaarheid van de veranderplannen. Stel hier je eigen programma samen door te kiezen uit 6 summercourses!
Geef een antwoord