De voltallige ondernemingsraad van de Helmondse stoffenfabrikant Vlisco is op 19 juli opgestapt. Belangrijkste reden is de angstcultuur die de directie in stand zou houden bij het bedrijf. Leden van de or zouden zijn bedreigd met ontslag op staande voet, en geïntimideerd om in te stemmen met adviesaanvragen. David Suddens, directeur van Vlisco, herkent dit beeld van zijn bedrijf niet.
Volgens berichten van de NOS en het Eindhovens Dagblad zou de or een ‘stevige persverklaring’ hebben afgegeven waarin hij geen spaan heel laat van de bedrijfscultuur binnen Vlisco. De or ziet breed in de organisatie een angstcultuur. Bewijzen daarvoor zijn volgens de or een ‘torenhoog’ percentage ziekteverzuim. Ook zouden gerespecteerde maar kritische werknemers de organisatie gedwongen hebben verlaten. Andere medewerkers durven geen kritiek te uiten omdat ze bang zijn voor hun baan.
Dreigementen
Leden van de ondernemingsraad geven aan dat ze door hun leidinggevenden onder druk zijn gezet om in te stemmen met bepaalde besluiten. Hierbij zouden dreigementen met ontslag op staande voet en intimidatie niet zijn geschuwd. ‘De ondernemingsraad is moegestreden en ziet geen andere uitweg dan af te treden’, zou het staan te lezen in de persverklaring.
- Tip! Organisaties zijn aan het reorganiseren, herstructureren en fuseren. Soms kan je het als or moeiteloos volgen. Maar er zijn ook veranderingen waar je het nut maar moeilijk van inziet. Volg de Studiedag OR verandertrajecten op 14 oktober 2021 en je stuurt als or-lid het veranderproces makkelijker in de gewenste richting.
Directeur Suddens van Vlisco herkent zich niet in het beeld dat de ondernemingsraad schetst van zijn bedrijf en de managementstijl van de directie. In een brief aan het personeel noemt hij het verwijt dat er een angstcultuur zou heersen en de bewering dat ook de raad van commissarissen hieraan debet is ‘even verrassend als onwaarschijnlijk’. Maar hij zal dit verwijt zijn volle aandacht geven, aldus Suddens die tegen het Eindhovens Dagblad verklaart dat hij met iedereen in de fabriek een goede band heeft.
‘Culturele waarden’
Over de relatie met de or schrijft de directie volgens de NOS dat ‘verschillende zienswijzen op zichzelf gezond en normaal zijn. De directie heeft altijd gestreefd naar een dynamische, transparante relatie met de or. Echter, waar het management een reeks culturele waarden van ondernemerschap, professionaliteit, zorgzaamheid en fun probeert te introduceren, ervaart de or een cultuur van angst. Dit herkennen wij echter niet, maar nemen wij serieus.’
- Lees ook: Adviseren in de taal van de directie
Veel onrust bij adviesaanvragen
De onrust bij Vlisco is niet nieuw. De directie van Vlisco heeft in de herfst van vorig jaar twee reorganisatievoorstellen ingediend bij de or. Onderdeel van elk plan was ontslag van 40 tot 50 medewerkers, ongeveer 10 procent van het personeelsbestand. De or wilde het personeel hierover inlichten. Dat leidde tot het dreigement van de directie om de volledige or te ontslaan als hij de geheimhoudingsplicht bij deze adviesaanvragen zou schenden. Uiteindelijk heeft de or de voorstellen afgewezen, omdat hij de noodzaak van het ontslag onvoldoende onderbouwd vond.
Recent speelt er een nieuwe adviesaanvraag. Hema-eigenaar Parcom wil de stoffenfabrikant, die vooral stoffen maakt voor de West-Afrikaanse markt graag overnemen. Dit voorgenomen besluit werd gepresenteerd als een definitief besluit aan de or tijdens de adviesaanvraag. ‘We moesten echt ons adviesrecht claimen’, zegt voormalig or-voorzitter Noursalam Azarfane tegen de NOS. Overigens heeft de or zijn vertrouwen uitgesproken in Parcom. De geplande overname is niet de reden dat de or nu is opgestapt. Dat is de angstcultuur en de intimiderende stijl van leidinggeven.
Optimistisch
FNV en CNV herkennen het beeld van een angstcultuur en intimiderende stijl van leidinggeven bij Vlisco wel. FNV-bestuurder Sarah Baghat zegt tientallen mails hierover te hebben ontvangen van werknemers. Ook wijst ze op het sterk stijgende ziekteverzuim in de afgelopen 4 jaar.
Zelf is de directie van Vlisco optimistisch over de toekomst ‘met de steun van onze nieuwe eigenaren, Parcom’. De directie onderstreept dat ze het jammer vinden dat de voltallige ondernemingsraad is opgestapt. ‘Maar wij willen hen bedanken voor hun inzet en toewijding, en wij zien ook de mogelijkheid voor een nieuwe start.’
OR Summercourse: om de veranderingen eens vòòr te blijven!
Een or die mee wil met de veranderingen die de bestuurder voorstelt. Maar ook een or die mee kan praten en oordelen over de bedrijfskundige en financiële aspecten van veranderingen. Daarom gaat de masterclass OR, financiën en weerbaarheid van Jako van Slooten tijdens de OR Summercourse op 2 september 2021 in op de financiële kant van een organisatie. Zo kan je als or optimaal betrokken blijven bij de financiële haalbaarheid van de veranderplannen.
Stel hier je eigen programma samen door te kiezen uit 6 summercourses!
Geef een antwoord