Drie leden van de raad van commissarissen van regionale omroep L1 stappen op per 1 augustus. Alleen Barbara van Hussen en bestuurder Job van der Have, aangesteld door de Ondernemingskamer, blijven aan. Zij kijken naar de samenstelling van de nieuwe directie en raad van commissarissen (RvC). Daarbij laten ze zich adviseren door de ondernemingsraad. Dit meldt De Limburger, en de NOS.
Opgestapt zijn RvC-voorzitter Hans Coppus, en de commissarissen Mirjam Depondt en Raoul Willms. Hun vertrek komt niet onverwacht. In een korte persverklaring geven de aftredende commissarissen aan dat ze het belang van L1 voorop willen stellen. Ze hopen naar eigen zeggen dat er met hun vertrek ruimte ontstaat om constructief te bouwen aan de toekomst van de organisatie. Eind juni werd bestuurder Pieter Elbers al op non-actief gezet door de raad van commissarissen.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Langslepend conflict
Hiermee is vrijwel de volledige bestuurlijke top van de regionale omroep verdwenen. Alleen commissaris Barbara van Hussen en bestuurder Job van der Have blijven aan. Beiden zijn benoemd door de Ondernemingskamer (OK) in Amsterdam. Die kwam tussenbeide in een langslepend conflict tussen tussen het personeel en ondernemingsraad enerzijds en bestuurder Elbers en de raad van commissarissen anderzijds.
- Lees ook: L1: Iedereen wil een oplossing
De commissarissen vroegen de OK om een onafhankelijk onderzoek, en een externe commissaris met alle volmachten voor 3 maanden. De ondernemingsraad zag daar niets in. Hij reageerde met een verweerschrift, waarin de or de OK vroeg om directeur Peter Elbers voor drie maanden te schorsen. Ondertussen moest een nieuwe commissaris worden benoemd, met alle bevoegdheden. Die kwam er, en ook een tweede bestuurder. Inmiddels zijn beiden de enige interim-bestuurders bij L1. Zij gaan zich buigen over de toekomstige samenstelling van directie en raad van commissarissen, en winnen daarbij het advies in van de ondernemingsraad.
Vertrouwensbreuk bleef bestaan
Sinds vorig jaar liep de or te hoop tegen de ‘autoritaire’ manier van leidinggeven van directeur-bestuurder Peter Elbers. Hij zou slecht communiceren, en zijn managementstijl zou ‘funest’ zijn voor het moreel op de werkvloer bij omroep L1. Bij dat mismanagement hoorde volgens medewerkers en or het voornemen om verborgen camera’s op te hangen op de werkvloer, een concept-privacyreglement dat informele contacten op de werkvloer verbiedt, en inzage in mailverkeer. Ook van OR-leden en bedrijfsartsen als daar ‘zwaarwichtige redenen’ voor zouden zijn. De vertrouwensbreuk bleef bestaan, ook nadat Elbers deze plannen had ingetrokken.
De RvC en directeur Peter Elbers verweten L1-hoofdredacteur Leo Hauben en de ondernemingsraad dat ze teveel op eigen houtje wilden besturen. Bovendien hebben ze directeur Elbers nooit geaccepteerd. De or wilde verder met de interim-managers die vorig jaar terzijde zijn geschoven zonder dat de or daar een advies over heeft kunnen uitbrengen. De or was daarvoor te laat, oordeelde de kantonrechter Maastricht.
Verwijten over en weer
In een zitting van 4 uur op 8 april kwamen alle partijen, betrokkenen en eisen aan bod. De rechters van de OK besloten uiteindelijk tot een onderzoek naar het functioneren van alle geledingen van L1. De voorzitter van het presidium constateerde dat de RvC en Elbers én de OR vooral naar elkaar wijzen. Ze moeten ook kritisch naar zichzelf kijken, zei hij.
- Lees ook: OR L1 bereid tot nieuwe verkiezingen
Leiderschap en medezeggenschap
Hans Hautvast is spreker op de OR Summercourse op 2 september. In deze whitepaper publiceren we hoofdstuk 1 van zijn boek Leiderschap en medezeggenschap. Hierin komen verschillende aspecten van leiderschap aan de orde.
Geef een antwoord