Mag de bedrijfsarts beslissen dat iemand 2 weken na een lichte operatie moet komen werken? De huisarts heeft betrokkene geadviseerd om langer rust te houden.
De bedrijfsarts is degene die de werkgever adviseert of een werknemer wegens ziekte in staat is om zijn of haar werk te doen. De huisarts kan de werknemer hierover ook een advies geven, maar dit is voor de werkgever in beginsel niet leidend. Beperkingen in combinatie met werkzaamheden inschatten is overigens een heel ander beroep dan wel specialiteit dan het werk van een huisarts.
Second opinion
Als de werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, valt aan te raden dit eerst met de werkgever te bespreken. Mocht dit geen soelaas bieden, dan kan de werknemer vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts. Een laatste optie is het aanvragen van een deskundigenoordeel bij het UWV.
Werkdruk/werkstress en de rol van de ondernemingsraad
Werkdruk en werkstress zijn een samenspel van factoren die per organisatie en afdeling verschillen. Een ding is wel zeker: als je er niet genoeg aan doet, leidt het tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA). En tot burn-outklachten bij één op de zeven werknemers, volgens TNO en CBS. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op diverse beleidsonderwerpen die PSA kunnen voorkomen of verminderen. Volg de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de ondernemingsraad op 21 september 2021 en je weet welke wettelijke mogelijkheden de or heeft om psa, werkdruk en werkstress te voorkomen. En ook hoe je het beste kunt inspelen op stressy praktijksituaties.
In de eerste alinea staat de bedrijfsarts “beslist” dat iemand “moet” komen werken, in de tweede alinea staat de bedrijfsarts “adviseert”, in de derde alinea staat “het oordeel” van de bedrijfsarts. Dat zijn tegenstrijdige begrippen. Naar mijn idee adviseert de bedrijfsarts werknemer en werkgever en kan de bedrijfsarts werkgever noch werknemer tot iets verplichten.
Deze problematiek komt nogal eens voor ,niet alleen vandaag maar ook uit het verleden.
Het is beschamend hoe werkgevers samenspannen met arbo artsen.
Wie betaald die bepaald.Ethiek staat geheel niet centraal als men met collega’s gegevens probeert te verkrijgen op de meest bizarre wijze.
Niet zelden worden stromannen of vrouwen ingezet om bepaalde rapportages ten nadele van de werknemer op te stellen.
Het is ook verontrustend dat bij een second opinieonderzoek de doelen bepaald worden door een bedrijfsarts immers de werkgever betaald dergelijke onderzoeken.Dus wie krijgt momenteel nu nog een onafhankelijke beoordeling?
Dit artikel is echt onvolledig. Er wordt gesteld: Mocht dit geen soelaas bieden, dan kan de werknemer vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts. Een laatste optie is het aanvragen van een deskundigenoordeel bij het UWV.
De vraag is: moet de werknemer naar het werk terwijl de aanvraag loopt, of niet? Want vaak gaat het (zoals in dit voorbeeld) bv. over aan het werk gaan na een operatie. Voordat je een second opinion en een UWV oordeel hebt, is die periode al lang voorbij.
Dus… moet je werken tijdens de aanvraag van een second opinion of mag je thuis blijven zolang de second opinion er nog niet is?