Het aantal ziekmeldingen neemt toe. Zeker als je het vergelijkt met de stand vorig jaar. Maar toen waren er bijzonder weinig mensen die zich ziekmelden. Het verzuim komt dus weer op een ‘normaal’ niveau. Tenminste, als je de stand van 2018 en 2019 normaal zou willen noemen. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
In het tweede kwartaal van dit jaar duurde een ziekmelding gemiddeld 6 dagen, tegen 18 dagen vorig jaar. Dat komt volgens Arbo Unie door de versoepeling van de lockdownmaatregelen in het tweede kwartaal. Daardoor kwamen meer mensen bij elkaar, en werden verkoudheid en griep vaker overgedragen. Die virusinfecties leiden meestal tot kort verzuim.
- Tip! Werkdruk en werkstress ontstaan meestal door psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Samen met minder werkplezier en hogere werkdruk kan dat leiden tot een burn-out. De or heeft instemmingsrecht op diverse beleidsonderwerpen die PSA en verzuim kunnen voorkomen of verminderen. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 21 september leer je er alles over.
Bovendien werken veel mensen nog 2 tot 3 dagen per week thuis. Deze werknemers gaan vaak sneller weer aan het werk. ‘Iemand met verkoudheid of griepklachten kan vaak thuis nog wel wat werk doen, maar zal nu niet zo snel naar kantoor gaan’, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en bijzonder hoogleraar Verzuim en Werkfunctioneren in Groningen.
Disco-piek van juni
Ook de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen sinds het einde van de lockdown in juni (ook wel de discopiek genoemd) draagt bij aan de toename van het korte verzuim. ‘Sindsdien geven meer werkenden aan dat hun ziekmelding het gevolg was van corona’, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ‘Vanaf medio juni zagen we een stijging in de besmettingen via personen buiten het gezin: collega’s, studiegenoten, vrienden of kennissen. Het aantal besmettingen dat via collega’s plaatsvindt, moet met de herinvoering van thuiswerken als norm weer afnemen.’
Meer ziekmeldingen, meer hersteldmeldingen dus. Hierdoor kon het totale ziekteverzuim, waarin ook andere kwalen zijn meegenomen, vorige maand zakken naar 4,2 procent, van 4,3 procent in mei. Een afname van het verzuim is volgens de arbodiensten normaal voor deze tijd van het jaar. Toch blijft het verzuimpercentage hoger dan gebruikelijk: in juni 2019 was het gemiddelde percentage 3,7.
Andere soorten verzuim
ArboUnie constateert ook een verschuiving in soorten verzuim. In het voorjaar van 2020 was er relatief meer psychisch verzuim, vooral in de sectoren openbaar bestuur, zorg, onderwijs en zakelijke dienstverlening. Verzuim door psychische oorzaken heeft gemiddeld een lange herstelduur: 134 dagen. In de tweede helft van 2020 was de verdeling van verzuimoorzaken weer normaal. Behalve in openbaar bestuur en onderwijs. ‘Daar zagen we na de zomer relatief wat meer verzuim met longaandoeningen, maag/darm klachten en hart- en vaatzieken’, aldus Corné Roelen.
In de industriële sector, waar tijdens de coronapandemie grotendeels op locatie wordt doorgewerkt, was het aantal verzuimdagen in 2020 gemiddeld 19 procent hoger vergeleken met het jaar ervoor. Maar in het eerste kwartaal van 2021 is het aantal verzuimdagen in de industriële sector weer gedaald naar een niveau vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020.
Minder psychisch verzuim
Roelen noemt het opvallend dat het psychisch verzuim het afgelopen kwartaal is meegevallen. Bij de overheid en in het basis- en voortgezet onderwijs was dat lager dan in 2020. ‘Mensen hadden last van afstand houden, sterk ingeperkte sociale activiteiten, thuiswerken en thuisonderwijs en ik had verwacht dat dit zich zou vertalen in relatief meer psychisch verzuim. De cijfers laten vooralsnog eerder het tegendeel zien’, zegt Roelen.
- Lees ook: Or kan wat doen met ziekteverzuim
Ook in de zorg, waar het ziekteverzuim relatief hoog is, was in de maanden mei en juni sprake van minder psychisch verzuim. ‘Maar we moeten niet te vroeg juichen’, vindt Roelen. ‘In tijden van crisis werken mensen vaak op adrenaline en automatische piloot door. Dat kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment komt toch de man met de hamer.’
Nieuwe editie Praktijkboek Arbeidsomstandigheden is uit!
Ook zo’n behoefte aan praktische en leesbare informatie over arbo die direct toepasbaar is? Kijk dan eens naar de editie 2021 van het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden! Elk hoofdstuk geeft in enkele pagina’s de belangrijkste informatie over een arbothema, aangevuld met tips en praktijkvoorbeelden. Naast de klassieke arbothema’s komen ook pesten, duurzame inzetbaarheid, thuiswerk, coronamaatregelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan bod. Het boek staat vol met bijgewerkte casussen, checklists en recente wijzigingen in de arbowetgeving. Speciaal voor werknemers, ondernemingsraden en VGWM-commissies. Een jaarabonnement is voordeliger dan een los boek en je hebt dan altijd de meest actuele informatie bij de hand!
Geef een antwoord