De pensioenen zijn in juli iets minder waard geworden. Gemiddeld daalde de actuele dekkingsgraad van 110 naar 108 procent. ‘Het geeft aan hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan en de situatie kunnen doen omslaan’, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions in een persbericht.
Toch is er nog geen reden voor paniek. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in juli nog iets naar 103 procent. Ver boven het aangepaste tijdelijk wettelijk vereiste minimum van 90 procent. In de eerste 6 maanden van dit jaar steeg de actuele dekking met 10 procent. Kortingen op de pensioenuitkeringen zijn dus nog altijd niet aan de orde. Wel komt het indexeren van de pensioenen op lonen en prijzen verder onder druk. ‘Waakzaamheid is en blijft voor besturen van pensioenfondsen geboden’, aldus Driessen.
- Tip! Ramon Verspeek en Inge Bakker vertellen je alles over de aanstaande veranderingen in de pensioenen tijdens de OR workshopdag op 4 november 2021. Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
Pensioenen 4 procent duurder
De daling van de actuele maandstand kwam door een daling van de rente met twintig basispunten. En dat was weer een reactie op de wat verruimde inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank. Ook de Ultimate Forward Rate (UFR) waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen daalde door deze aanpassing. Hierdoor werden de pensioenverplichtingen van de fondsen gemiddeld 4 procent duurder om te realiseren. Een extra winst op de beleggingen van 2 procent is niet genoeg om die stijging te compenseren.
Indexatieregels eerder verruimen?
Indexeren van de pensioenen kan volgens de huidige regels pas bij een beleidsdekking van minstens 110 procent. Momenteel zit maar één fonds (BpfBouw) daar ruim boven. Die regels gaan veranderen. In het nieuwe pensioenstelsel bepalen de fondsen zelf of, en wanneer ze hun pensioenen indexeren. Tijdens de overgangsperiode naar dat nieuwe stelsel, voorzien vanaf 1 januari 2023, zakt de vereiste dekking voor indexeren al naar 105 procent.
- Lees ook: Pensioenen hebben droge voeten
Patrick Fey, pensioenonderhandelaar en vicevoorzitter van vakbond CNV, hoopt dat het kabinet deze regel nog een jaar wil vervroegen. Dan zouden de pensioenen vanaf volgend jaar al omhoog kunnen. Maar de vraag is of pensioenfondsen die mogelijkheid ook zullen benutten. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaat ze waarschijnlijk veel geld kosten.
Tijdspad overgang nieuw pensioenstelsel
Tussen 2023 en uiterlijk 1 januari 2027 moeten de sociale partners (werkgevers, vakbonden, ondernemingsraden) met de pensioenuitvoerders de overgang naar het nieuwe stelsel regelen. Uiterlijk op 1 januari 2025 moet de werkgever de gewijzigde pensioenovereenkomst en het transitieplan doorgeven aan de (beoogde) pensioenuitvoerder. Artikel 27 lid 1 WOR geeft de or een instemmingsrecht op elk voorgenomen besluit van de ondernemer tot vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen op grond van een pensioenovereenkomst.
Knelpunten bij de overgang
Een van de knelpunten bij de overgang is wat te doen met bestaande pensioenaanspraken en opgebouwde rechten. Ook wel ‘invaren’ genoemd. Daarbij komt de problematiek rond de afgeschafte doorsneepremie. Maar ook de ‘uitlegbaarheid’ van de keuzes en gevolgen aan de deelnemer roepen nog veel vragen op. De meeste pensioenfondsen streven er nog altijd naar om ruim voor 2027 over te stappen naar het nieuwe stelsel. Ze hopen daarom op snelle behandeling van de overgangswet.
OR & Pensioenen
Pensioen een lastig onderwerp? Niet meer nadat je deze eendaagse opleiding hebt gevolgd. Dat kan op 14 september 2021. Niet alleen ken je dan de structuur van ons pensioenstelsel. Je bent ook goed voorbereid op het overleg over de aanpassing van de pensioenregelingen. Die volgt zeker binnenkort, als het Pensioenakkoord in wetgeving is opgenomen. Lees alles over deze eendaagse opleiding.
Geef een antwoord