In de cao’s die in juli zijn gesloten, is een gemiddeld contractloon afgesproken dat 2,3 procent hoger ligt dan juli vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de AWVN. De lonen zijn dit jaar niet eerder zo gestegen.
De arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers ziet in de verhoging de bevestiging van de eerder ingezette opwaartse beweging in de cao-lonen. Die is met name ingegeven door de krappe arbeidsmarkt. “Het juli-gemiddelde is het hoogste maandgemiddelde van dit jaar. De gemiddelde afgesproken loonstijging over heel 2021 komt daarmee uit op 1,9 procent.” De loonafspraak kwam vorig jaar gemiddeld uit op 2,3 procent.
- Tip! Steeds vaker kan de or eigen beleid maken over arbeidsvoorwaarden. Kom in een dag veel meer te weten over je eigen accenten zetten bij maatwerk in de opleiding OR & Arbeidsvoorwaarden op 14 oktober 2021.
Minder akkoorden gesloten
Juli leverde twintig cao-akkoorden op, iets minder dan in andere jaren in dezelfde maand. In totaal zijn dit jaar 188 nieuwe cao’s gesloten. Het totale aantal lopende cao’s die nog niet aan de einddatum toe zijn, is opgelopen tot 428. “AWVN verwacht dat na de vakantieperiode de in juni ingezette inhaalslag doorzet en dat het aantal lopende cao’s in het najaar zal oplopen tot het normale aantal van ongeveer 500.”
- Lees ook: Cao-seizoen nu echt op stoom
23 keer een nullijn dit jaar
Volgens de AWVN is er dit jaar een grote verscheidenheid in de nieuw gesloten cao’s. De meest gemaakte loonafspraak van 2,0 procent komt 26 keer voor; er werd 23 keer een nullijn afgesproken. “Deze verscheidenheid weerspiegelt de stand van zaken in de economie met sectoren en bedrijven die het erg goed doen en anderen die het erg moeilijk hebben. Overigens kwamen in juli geen cao-akkoorden tot stand met een nullijn.”
Gedeeld optimisme
Het grote aantal nieuwe cao’s is een voortzetting van “gedeeld optimisme tussen werkgevers en werknemers”, aldus de AWVN. “Daarbij vergroot de mix van toenemend aantal vaccinaties, inflatiedreiging en sectorale krapte op de arbeidsmarkt de opwaartse druk op de lonen met in veel sectoren stevige loonafspraken als uitkomst.” In de groothandel is dit jaar tot nu toe de grootste cao-stijging afgesproken, met gemiddeld 2,23 procent. In de zorg en de voedingsindustrie gingen de contractlonen 2,15 procent omhoog. In de cultuur- en sportsector kwamen de de cao’s niet verder dan een plus van gemiddeld 1,06 procent.
Reëel zijn
Een grote stijging was er bij de onlangs afgesloten Metalektro-cao, waar 160.000 werknemers er gemiddeld 2,6 procent op vooruit gaan. “De industrie kampt met een gillend tekort aan personeel, geopolitiek moeten we meer binnen Europa gaan produceren en er staan meer economische signalen op groen dan voor de pandemie”, zegt FME-voorzitter Theo Henrar in het Financieele Dagblad. “Als werkgever moet je dan ook reëel zijn. Als de inflatie toeneemt tot 2 procent moet je die ten minste compenseren.” De FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.
Corona: Alles wat uw organisatie moet weten
In deze whitepaper:
- De voornaamste arbeidsrechtelijke thema’s waar je als organisatie vanwege het coronavirus mee in aanraking kunt komen
- De rol van de or
- Welke maatregelen zijn zinvol om verspreiding van het virus op de werkvloer te voorkomen
Geef een antwoord