Vlak voor mijn vakantie kreeg ik een adviesopdracht van een or over een ingrijpende reorganisatie. De bestuurder is zelf op vakantie, de or niet compleet en HRM gedeeltelijk op vakantie. Veel van de medewerkers zijn lastig te bereiken in verband met de vakantieperiode. Maar de bestuurder heeft wel een deadline gesteld aan het adviestraject. Hoe kunnen we dit aanpakkken?
Bij deze vraag zat nog deze informatie: de bestuurder heeft aangegeven dat ze op haar vakantieadres bereikbaar is voor vragen en digitaal een overleg wil inplannen met de or. Ook HRM is bereikbaar voor vragen. Met een lange doorlooptijd van vakanties is de or pas weer compleet in oktober.
Uitstel
Mijn eerste reactie is: om uitstel vragen. De timing van de adviesaanvraag is uiterst ongelukkig. De or heeft tijd nodig om een goed oordeel te kunnen vormen. In elk geval moeten jullie als or de gelegenheid krijgen om met elkaar over de adviesaanvraag te vergaderen. Ook moeten jullie de mogelijkheid krijgen om vragen aan de bestuurder te stellen en in elk geval één overlegvergadering te plannen om de adviesaanvraag te bespreken. Dat laatste is geregeld, begrijp ik. Lastiger is om een meerderheid van de or bij elkaar te krijgen. En oktober is midden in de zomer inderdaad ver weg.
Meerderheid or nodig
Om een besluit te nemen en een goed advies te formuleren hebben jullie een meerderheid van de or nodig. Kijk in jullie reglement wat je hierover hebt afgesproken. Met de digitale mogelijkheden van nu kunnen jullie ervoor zorgen een meerderheid van de or-leden bij elkaar te krijgen. Maak afspraken met de bestuurder en de or-leden over wanneer jullie in staat zijn om met een meerderheid (digitaal) de adviesaanvraag te bespreken en een besluit te kunnen nemen. Voorwaarde is wel dat jullie alle vragen kunnen stellen die nodig zijn om een goed oordeel te kunnen vormen.
Achterbanraadpleging
Lastig punt is wel dat jullie de achterban moeilijk kunnen raadplegen in deze periode. Als jullie van mening zijn dat onvoldoende raadpleging mogelijk is, neem dan de tijd die nodig is om tot goede afwegingen te komen en maak afspraken wanneer de raadpleging wel kan plaatsvinden.
Vakantie
En last but not least, vakantie is bedoeld om te herstellen van werk, ook wel de recuperatiefunctie genoemd. Zeker in deze tijden van corona kan echt vakantie opnemen belangrijk zijn. Kortom, neem de tijd die nodig is om een goed advies te formuleren en ga met de bestuurder in overleg over de tijd die hiervoor nodig is. Jullie moeten wel in staat worden gesteld om een goed onderbouwd advies te geven.
Succes.
Helmi Kaskens Zelfstandig trainer/coach
www.kaskensadvies.nl | info@kaskensadvies.nl
Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!
Reorganiseren, herstructureren en fuseren… Soms sta je er als OR-lid volledig achter, en volg je moeiteloos de stappen die de bestuurder zet. Maar er zijn ook veranderingen waar je het nut minder van inziet. En soms is het gewoon nodig om meer oog te hebben voor de gevolgen bij de medewerkers. Pak daarom als OR nu de regie in het overleg en word een aanjager van een echt succesvol verandertraject. Hoe? Dat leer je in een interactieve studiedag op 14 oktober 2021. Bekijk het programma en overtuig jezelf!
Futureproof medezeggenschap
Op 25 november 2021 organiseren we hét vakevent over de toekomst van de medezeggenschap. Die is onvoorspelbaarder dan ooit. Hoe bereid je jouw or, en jezelf als or-lid voor op uiterst grillig-onzekere tijden? Je hoort de antwoorden op 25 november aanstaande. Onder andere van Dr. Mike Hoogveld, veelgevraagd spreker en futuroloog. Maar ook tijdens de keuzesessies, onder andere van Porto Franco, Arthur Hol, Johan Berends, Inge Bakker, Stef Soons. Je kunt het event live bijwonen in de Jaarbeurs, Utrecht. Bekijk het hele programma en schrijf je snel in!
Leuke casus. Deze gebruik ik altijd als ik de basiscursus OR of PVT geef. In die training leg ik de nadruk op het voorkomen van een dergelijke situatie. Want het is vervelend voor zowel de bestuurder als de OR. En voorkomen is beter dan genezen. Belangrijk hierbij is dat de bestuurder op de hoogte is van de tijd die een OR nodig heeft om een goed onderbouwd advies te kunnen geven. Verder is de relatie tussen de bestuurder en de OR ontzettend belangrijk. Als er namelijk een open en eerlijke relatie tussen beide partijen is, dan ben ik ervan overtuigd dat dit soort vervelende situaties niet zullen ontstaan. Daarom adviseer ik de OR om samen met de bestuurder aan tafel te gaan zitten en de verwachtingen van elkaar uit te spreken.