Een procent erbij. Dat noteerden de pensioenfondsen gemiddeld in augustus. De gemiddelde dekkingsgraad ging in die maand van 108 naar 109 procent. Dat blijkt uit het maandbericht van pensioen- en riskexpert Aon.
Volgens Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen vooral door een positief rendement op beleggingen. De aandelen werden 2 tot 3 procent meer waard in augustus, vergeleken met de slechte maand juli. De rente bewoog nauwelijks. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekking in de afgelopen twaalf maanden, bleef in augustus staan op 103 procent.
Veiligheid en ethiek
Pensioenfondsen waren in augustus alert op datalekken, ransomeware en andere cyberrisico’s, zo meldt Aon. Daarnaast is het klimaat enorm onder de aandacht gekomen door recente natuurrampen en het IPCC-rapport. Ook pensioenfondsen moeten hier aandacht aan besteden. ‘Als grote beleggers zullen pensioenfondsen zich de vraag moeten stellen of ze in bepaalde beleggingen, zoals fossiele brandstoffen willen (blijven) beleggen’, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions.
- Tip! Ramon Verspeek en Inge Bakker vertellen je alles over de aanstaande veranderingen in de pensioenen tijdens de OR workshopdag op 4 november 2021. Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
Een Nederlands pensioenfonds (PME) gaf daar begin september een duidelijk antwoord op: het stapt uit alle beleggingen in de fossiele olie- en gasindustrie. In plaats daarvan gaat PME zich meer richten op sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag.
Spectaculair halfjaar
Een beleidsdekking van 103 procent ligt duidelijk boven het aangepaste tijdelijk wettelijk vereiste minimum van 90 procent. Die stijging komt vooral door een spectaculaire toename van de actuele dekking met 10 procent in het eerste halfjaar van 2021. Die werd vooral veroorzaakt door een flinke stijging van de rente. En dat kwam omdat veel bedrijven, met name in de VS, snel meer kapitaal wilden aantrekken in het nieuwe jaar. Hierdoor waren meer investeerders geneigd om hun aandelen te verruilen voor zekere staatsleningen.
- Lees ook: Het kan verkeren, ook met de pensioenen
Indexeren onzeker door overgang
Kortingen op de pensioenuitkeringen zijn momenteel dus niet aan de orde. Helaas voor de gepensioneerden geldt dat ook voor indexeren van de pensioenuitkeringen. Dat aanpassen op lonen en prijzen kan volgens de huidige regels pas bij een beleidsdekking van minstens 110 procent. Momenteel zit maar één fonds (BpfBouw) daar ruim boven. Die regels gaan veranderen. In het nieuwe pensioenstelsel bepalen de fondsen zelf of, en wanneer ze hun pensioenen indexeren.
Tijdens de overgangsperiode naar dat nieuwe stelsel, voorzien vanaf 1 januari 2023, zakt de vereiste dekking voor indexeren al naar 105 procent. De vakbonden willen die nieuwe regel graag een jaar vervroegen. Maar de vraag is of pensioenfondsen die mogelijkheid ook zullen benutten. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaat ze waarschijnlijk veel geld kosten.
Tijdspad overgang nieuw pensioenstelsel
Tussen 2023 en uiterlijk 1 januari 2027 moeten de sociale partners (werkgevers, vakbonden, ondernemingsraden) met de pensioenuitvoerders de overgang naar het nieuwe stelsel regelen. Uiterlijk op 1 januari 2025 moet de werkgever de gewijzigde pensioenovereenkomst en het transitieplan doorgeven aan de (beoogde) pensioenuitvoerder. Artikel 27 lid 1 WOR geeft de or een instemmingsrecht op elk voorgenomen besluit van de ondernemer tot vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen op grond van een pensioenovereenkomst.
- Lees ook: Overgang nieuw pensioenstelsel vertraagd
Knelpunten bij de overgang
Een van de knelpunten bij de overgang is wat te doen met bestaande pensioenaanspraken en opgebouwde rechten. Ook wel ‘invaren’ genoemd. Daarbij komt de problematiek rond de afgeschafte doorsneepremie. Maar ook de ‘uitlegbaarheid’ van de keuzes en gevolgen aan de deelnemer roepen nog veel vragen op. De meeste pensioenfondsen streven er nog altijd naar om ruim voor 2027 over te stappen naar het nieuwe stelsel. Ze hopen daarom op snelle behandeling van de overgangswet.
Geef een antwoord