‘Onze ondernemingsraad ziet allerlei ontwikkelingen voor de lange termijn waar we als organisatie iets mee moeten. Zoals de reductie van onze CO2-uitstoot, energiebesparing en minder afval produceren. Onze bestuurder schuift het voor zich uit vanwege corona. Dat snappen we, maar we willen hier toch echt het gesprek over aangaan. Het is sneller 2030 dan we denken. Welke aanknopingspunten biedt de WOR voor ons om in gesprek te komen?’
De zaken die jullie noemen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor jullie organisatie en de medewerkers. De or moet daar zeker bij betrokken worden.
Wat kun je als or doen?
Jullie kunnen zelf het initiatief nemen om een onderwerp onder de aandacht te brengen, op basis van artikel 23 lid 3 WOR. Zet jullie ideeën over bijvoorbeeld energiebesparing op papier. Enkele mogelijke gesprekspunten: wat zijn volgens jullie mogelijkheden, wat levert het op, wat kost het etc. Vraag van tevoren via een achterbanberaad ook wat jullie collega’s vinden en neem dit mee in jullie stuk.
- Tip! Leer in een dag alles over de mogelijkheden er zijn om als or bij te dragen aan het functioneren van de eigen organisatie tijdens de Masterclass OR & Strategie van de Organisatie op 9 november 2021. Schrijf je nu in!
Stuur deze korte gespreksnotitie vervolgens naar de bestuurder en maak afspraken over hoe jullie het onderwerp verder gaan behandelen. Wil je het bespreken in een overleg of schriftelijk? Uiteindelijk moet de bestuurder schriftelijk op jullie stuk reageren en aangeven wat hij gaat doen. Tegen dat besluit kunnen jullie niet in beroep.
Artikel 24-overleg
Jullie kunnen het ook op de agenda zetten van het overleg waarin de algemene gang van zaken wordt besproken (artikel 24 WOR). In zo’n overleg kijk je meestal een half jaar terug, maar ook vooruit. De or kan dat overleg ook gebruiken om een meer strategisch onderwerp te verkennen. Dit is een ruimere invulling van dit overleg dan men meestal gewend is, maar de wet verzet zich hier niet tegen. Het voordeel is dat je er ook gelijk de raad van commissarissen bij kunt betrekken.
- Tip: zorg ervoor dat alle drie de partijen over dezelfde achtergrondinformatie beschikken en stel twee à drie concrete vragen op die je met elkaar wilt verkennen, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. Maak aan het eind van het overleg concrete vervolgafspraken over inhoud en proces, zorg voor een vervolggesprek en houd vol. Het is een proces van lange adem.
Mochten jullie er onverhoopt niet uitkomen met de bestuurder, aarzel dan niet om je tot de bedrijfscommissie te wenden. Wij kunnen ook bemiddelen in dit soort gevallen.
Meer informatie
Als inspiratiebron noemen we graag nog deze recente publicaties:
Bedrijfskunde voor de or in 1 dag
Welke bedrijfskundige verplichtingen kan een or-lid hebben? Je hoort er alles over tijdens de key note van Lidewey van der Sluis tijdens de opleiding Bedrijfskunde voor de OR in 1 dag op 28 september 2021. Dat kan zomaar eens een buitengewoon inspirerende aangelegenheid worden…. Dus: Bekijk het programma en reserveer op tijd je plek!
Geef een antwoord