FNV en CNV willen een kortere werkweek. De FNV streeft naar 32 uur en meer zeggenschap over het eigen werk. Het CNV wil een vierdaagse werkweek invoeren van 30 uur. Dat moet het toenemend aantal psychosociale problemen bij werkende mensen verminderen, met name burn-outs. De werkgevers zien niets in een kortere werkweek.
Het CNV wil bij de komende cao-onderhandelingen meer inzetten op de kortere werkweek. Volgens voorzitter Piet Fortuin blijkt uit eigen onderzoek dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit bijna verdubbelde van 11 naar 21 procent. ‘Honderdduizenden mensen zitten er helemaal doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans,’ stelt Fortuin.
- Tip! Gaat alleen de vakbond over de lengte van de werkweek? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Hij vindt het een logisch moment om nu over te gaan tot een vierdaagse werkweek. De economie bloeit weer op na een crisis waarin mensen lieten zien dat ze sneller dan gedacht zich konden aanpassen. ‘Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen.’ Sommige werkenden zouden dus meer werk moeten kunnen krijgen volgens deze plannen.
- Lees ook: Or akkoord met vierdaagse werkweek
Betere balans, minder burn-outs
Eerder onderzoek van CNV toonde aan dat de 30-urige werkweek groot draagvlak heeft bij werkenden. Zo denkt 60 procent dat ze daarmee gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen, en dat het aantal burn-outs hierdoor vermindert. Ook leidt het volgens twee van elke drie ondervraagden tot een lager ziekteverzuim. En driekwart rekent op een betere werk-privébalans door een kortere werkweek. Zes op de tien wil de vrijkomende tijd vooral besteden aan mantelzorg en vrijwilligerswerk. En bijna de helft (48%) denkt zelfs productiever en efficiënter te werken in een kortere werkweek.
‘Personeelstekorten worden groter’
Maar, zeggen de werkgevers, er zijn nu al grote tekorten aan personeel in onder meer de zorg. Die tekorten zouden door deze plannen alleen maar groter worden. Ook is het volgens de ondernemers maar de vraag of een 30-urige werkweek daadwerkelijk leidt tot minder burn-outs. ‘Een burn-out is zelden alleen het gevolg van werk, maar veel vaker van een combinatie van factoren’, aldus een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland. Een kortere werkweek afspreken voor iedereen vindt ze ook niet nodig. ‘Nederland kent een lange historie van deeltijdwerken, waarover werkgever en werknemer prima samen afspraken kunnen maken.’
- Lees ook: Arbeidsmarkt blijft nog decennia krap
Maar volgens Fortuin levert een kortere werkweek vele voordelen op. ‘Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. IJsland loopt hierin voorop. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven volgen. Ook de overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven.’
Meer zekerheid, zeggenschap, hoger loon
De FNV streeft naar een werkweek van 32 uur, maar de vakbond wil vooral dat werknemers meer zeggenschap krijgen over werktijden. Dan kunnen ze werk en privé beter combineren. ‘Minder uren werken is daar een middel toe’, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van FNV. Volgens de vakbond zou in een herstelagenda sterke vitale sectoren en eerlijk werk voor iedereen voorop moeten staan. Dat moet zekerheid, zeggenschap en een leefbaar loon bieden. Het minimumloon moet omhoog naar 14 euro per uur, met daaraan gekoppeld een stijging van de AOW en van uitkeringen. En de sociale zekerheid moet worden gerepareerd, want in deze onzekere tijden moeten we zorgen voor goede vangnetten. Zo wil de vakbond onder andere een verlenging van de kortdurende WW.
Geef een antwoord