Ongeveer 1 op elke 5 werkende mensen haalt in zijn of haar huidige baan het pensioen niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CNV onder ruim 2.200 leden boven de 45 jaar. De vakbond voorziet uitval van honderdduizenden werknemers. Het CNV roept de overheid daarom op om meer vaart te zetten achter regelingen die vervroegd uittreden mogelijk maken.
Van de vakbondsleden die meededen aan het onderzoek gaf 52 procent aan dat ze hun pensioen niet halen met het werk dat ze nu doen. Bijna 80 procent wil gebruikmaken van een regeling om eerder te stoppen. Vertaald naar de hele werkende bevolking betekenen deze uitkomsten dat zeker 2 miljoen werkenden het niet redden tot hun pensioen. Dat stelt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar. ‘Dit maatschappelijk vraagstuk vraagt om een oplossing die verder gaat dan het huidige pleisters plakken. Het is vijf voor twaalf. Als we niets doen, dreigt straks een grote uitval van honderdduizenden mensen die hun pensioen niet redden,’ stelt Patrick Fey.
- Tip: over het pensioen blijf je de komende jaren nog veel overleggen. Volg de eendaagse training OR & Pensioenen op 4 november 2021 en pensioen is voor jou geen ‘lastig’ onderwerp meer.
Op- of overstappen kan vaak niet
En omscholen dan? Of aangepast werk? Een kwart van de ondervraagden wil graag overstappen naar een baan met minder zwaar werk. Ook zou zo’n 77 procent zeggen dat ze geen mogelijkheid hebben om zich om te scholen naar ander werk. Twee van elke drie ondervraagden vindt niet dat zijn werkgever genoeg mogelijkheden aanbiedt voor aangepast werk om gezond met pensioen te kunnen. Bovendien geeft 55 procent aan dat de werkgever terughoudend is om mensen eerder met pensioen te sturen, vanwege een tekort aan personeel.
Twee van elke drie werknemers moet langer doorwerken omdat ze hun pensioen anders niet kunnen betalen. Bovendien biedt de werkgever bij 63 procent van de ondervraagde werknemers geen regeling om eerder met werken te stoppen. Ongeveer net zoveel werkenden vinden de 1287 euro die ze nu netto per maand overhouden van de RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uittreden) te weinig eerder te kunnen stoppen met werken. Tot nu toe bevat 1 op elke 8 cao’s van dit jaar afspraken over deze regeling, of onderzoek ernaar.
Huidige regeling is te beperkt
Een andere reden waarom werknemers en werkgevers niet erg warm lopen voor de RVU-regeling is de beperkte looptijd. Die gaat tot 1 januari 2026. Daarna gaat het nieuwe pensioenstelsel in, en zou er een andere (definitieve?) oplossing moeten komen voor mensen met zware beroepen. Een derde reden voor het magere enthousiasme is geldgebrek bij sommige bedrijven in sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis.
Dan verschillen de gemaakte afspraken tot nu toe behoorlijk per sector. Zo kan iedereen die valt onder de de cao VVT (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen, Thuiszorg) de regeling gebruiken als ze minstens 45 jaar hebben gewerkt in de sector zorg en welzijn. Waarvan de laatste 5 jaar onder de cao VVT. Ook moet je minimaal 20 jaar in een zwaar beroep hebben gewerkt. Zo’dienstjarenafspraak komt voor in iets meer dan de helft van de huidige cao’s met RVU-regeling. Werkgevers kunnen de kosten van 3 jaar deels het loon van vervroegde uittreders doorbetalen vergoed krijgen als ze de mdieu-subsidieregeling gebruiken (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden). Maar: daar gelden strikte eisen voor.
De vraag is wat onder een zwaar beroep wordt verstaan. Vaak denkt men aan fysiek zware beroepen maar ook mentaal zware beroepen eisen hun tol. Hopelijk wordt hier ook naar gekeken.
Laat alsjeblieft het pensioen en aow weer naar 65 gaan of na 40 jaar eruit.
Het is toch triest dat mensen die vroeg begonnen zijn met werken verplicht tot 67/68 jaar moeten blijven doorwerken, dan hebben we er 50 jaar werk op zitten.
Ik denk dat het voor velen echt niet haalbaar is. Voor al die mensen, geef ze een goede kans om eerder met pensioen en ook aow te mogen gaan, of echt een goede regeling waarvan deze groep gebruik kan maken, een regeling dat je echt kan zeggen ik kan stoppen, en niet dat je financieel helemaal in de knoop komt.
Voor mensen in lagere loonschalen is het vaak niet haalbaar om vervroegd met pensioen te gaan je levert zo immens veel geld in dat is niet normaal. En wie wel kan en wil blijven werken tot 68 prima vooral doen, maar er zijn zoveel voor wie het bijna uitzichtloos is om die laatste jaren tot aan 68 nog te volbrengen. Ik hoop echt dat er ook aan deze groep mensen gedacht gaat worden, we zijn niet allemaal hetzelfde geef de mensen die wel heel graag willen stoppen en er ook al ruim 40 jaar werken op hebben zitten, ook gewoon de mogelijkheid en de kans om goed te stoppen, zonder een enorme financiële aderlating.
Er is ècht een groot verschil tussen gebruik willen maken van een regeling voor vervroegde uittreding èn de keuze maken om daadwerkelijk te stoppen met werken. Dat is overduidelijk!
In Nederland is een aantal jaren geleden gekozen voor het verhogen van de AOW leeftijd, o.a. omdat de AOW betaalbaar te houden.
Onlangs bleek weer dat een groot deel van de mensen, die in zware beroepen werkzaam zijn, besluit om door te werken omdat ze geen inkomensverlies willen leiden. Ik snap dat nóg minder inkomen voor lage inkomens echt heel vervelend is en het zou goed zijn om te kijken of er voor mensen met tè kleine inkomens een oplossing is te regelen,
Maar aan de andere kant: hoe fijn is het om 1287 euro te krijgen voor helemaal niks meer doen. Hoe is dat?
Omdat ik het niet weer, mag ik daarom vragen: Is er dan zo’n slechte afspraak gemaakt dat je dat kleine inkomen niet mag aanvullen met een klein andere baantje? Wordt je dan gekort? Of … komen de ouderen in Nederland nog steeds niet aan een nieuwe baan. Hebben we in Nederland misschien de mond vol van ouderparticipatie, maar eigenlijk … ?
Of leer ik ook iets anders: is het misschien ook zo dat mensen liever geld hebben en geen tijd om het te kunnen uitgeven, dan dat ze hun vrije tijd op een andere manier invullen?
Werkte afgelopen 1 augustus, 45 jaar in de zware zorg. Kan van de regeling geen gebruik maken, omdat ik 2 jaar bij Randstad gewerkt heb. We worden blij gemaakt met een dooie mus. Regeling zal voor velen niet haalbaar zijn. Veel documenten zijn er niet meer. Instanties vernietigen ze tussen de 7 en 10 jaar. En dan word van ons verwacht dat je ze 45 jaar bewaard…..bizar.
Vreselijk dat mensen zo zwaar en hard moeten werken, Wat is er mis in deze maatschappij ?
Leven we om te werken ? Is ” werk ” het ideaal wat ons wordt aangepraat door de politiek, het onderwijs ,de omgeving.
Als we de cijfers van het CBS erbij nemen blijkt dat 1 op de 5 mannen al overleden is voor de AOW leeftijd van 67 jaar. En doden mensen kunnen niet werken !
Als je een persoon vraagt hoe oud hij wordt, dan geeft iedereen een (te) hoge leeftijd op, mensen zijn positief, te positief. Men denkt zo, omdat de media aan ” framing ” doet. De pensioenfondsen en de overheid, brullen het van de daken, iedereen wordt straks 100 jaar!
Hoe zit dat met corona, kanker, hart en vaat aandoeningen, etc. etc. etc. etc.
De realiteit is bikkelhard, een groot deel overlijdt vroegtijdig. U moet blij en dankbaar zijn als U de AOW leeftijd behaalt !
Zelf werk ik 30 plus jaren vol continu 5 ploegendienst .alleen nachtdienst en het wisselen van diensten is al zwaar ,zeker vanaf 50 jaar. Dit houdt niet veel personeel vol tot 68 jaar . De leidinggevende worden ook anders opgeleide. Ze zijn niet meer voor de oudere werknemers.maar meer voor de jongere. Dus dat botst ook vaak ernstig