Taxichauffeurs die voor Uber rijden zijn in loondienst bij het bedrijf. Dat heeft de rechtbank bepaald in een rechtszaak die de FNV had aangespannen tegen Uber. Het vervoersplatform heeft hoger beroep aangekondigd.
De Rechtbank Amsterdam boog zich in een meervoudige kamer met 3 leden over de zaak. Die samenstelling was op verzoek van Uber. Maar het heeft de taxi-app niet geholpen. De rechters oordeelden dat de chauffeurs persoonlijk arbeid verrichten tegen beloning en dat ze zich daarbij moeten houden aan de instructies van Uber. Dat die instructies via een algoritme worden gegeven verandert daar niets aan. De rechtbank noemde dit ‘modern werkgeversgezag’. De partijen staan niet op gelijke hoogte. En als het erom gaat de economisch zwakkere te beschermen ‘gaat wezen voor schijn’, aldus de rechtbank.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
‘Uber bepaalt alles’
De uitspraak sluit aan bij de jarenlange kritiek van de FNV op platformbedrijven. ‘Echte zelfstandigen kunnen zelf hun tarieven bepalen en kiezen welke rit ze aannemen’, aldus FNV-bestuurder Amrit Sewgobind. ‘Daar is bij Uber geen sprake van. Uber bepaalt het uurtarief, wie er wel of niet in de app komt, wie welke rit krijgt en hoe de ritten worden uitgevoerd.’
Uber zegt zich niet te herkennen in de kritiek van de FNV. ‘Zelfstandigheid is een groot goed en moet behouden blijven’, zegt Maurits Schönfeld, algemeen directeur van Uber Noord-Europa. Hij wijst erop dat een meerderheid van de chauffeurs liever zelfstandig ondernemer wil blijven. Of tenminste de keuzevrijheid willen hebben. Ook meldde Schönfeld in gesprek te zijn met de chauffeurs over regelingen voor bescherming en pensioenvoorzieningen. Opvallend is dat Deliveroo met soortgelijke tegenwerpingen en verzachtingen kwam toen de vakbonden dreigden met rechtszaken.
Duidelijker opstelling van de politiek verwacht
Ook opvallend is dat zowel FNV als Uber de politiek oproepen om meer duidelijkheid te geven over de status van werknemers en zelfstandigen. ‘Het is schandalig dat het kabinet de handhaving tegen dit soort praktijken niet oppakt’, zegt vicevoorzitter Boufangacha van de FNV in een reactie op het vonnis. Schönfeld gebruikt de afwachtende houding van de politiek anders: ‘Het wachten is ook op de politiek die de regels moet bepalen over zelfstandigheid.’
Vonnis is direct uitvoerbaar
Volgens de rechtbank vallen de chauffeurs per direct onder de cao Taxivervoer. Ook de chauffeurs die dat zelf liever niet willen. De FNV had alleen gevraagd om naleving van de cao voor chauffeurs die dat willen. Of het vonnis direct leidt tot schadeclaims en vordering van achterstallig loon is onzeker. De rechtbank heeft geen dwangsom opgelegd. Bovendien is er nog het hoger beroep dat Uber heeft aangekondigd.
Groot symbolisch belang
De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank is voorlopig vooral van symbolisch belang. In meerdere zaken tegen platformbedrijven, ook in het buitenland, hebben rechters recent gekozen voor de belangen van de werkenden. In Groot-Brittannië bestempelde de hoogste rechter de ‘riders’ voor maaltijdbezorger Deliveroo als ‘workers’. Met die status, tussen werknemer en zelfstandige in, hebben ze recht op minimumloon en betaald verlof. Uber betaalt al zijn chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk nu een gegarandeerd loon, vakantiegeld en een pensioen. Eerder dit jaar oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat ook de bezorgers voor Deliveroo Nederland in feite werknemers zijn met recht op een arbeidsovereenkomst. Soortgelijke uitspraken deden ook rechters in de VS.
Lees ook:
Geef een antwoord