Discriminatie is ook in 2021 nog een probleem op de werkvloer. Ruim 6 van elke 10 werkgevers erkent dat discriminatie een probleem is en dat een divers personeelsbestand belangrijk is. Toch heeft nog niet de helft van de bedrijfsorganisaties doelstellingen of een beleid gericht op diversiteit. Het komt vooral omdat werkgevers en werknemers wat anders verstaan onder diversiteit. Dat blijkt uit de Discriminatie Arbeidsmonitor van de Nationale Vacaturebank.
Voor werkgevers heeft beleid op diversiteit vooral te maken met leeftijd en geslacht. Dat vindt 42 procent van de werkgevers. Voor 47 procent van de werknemers zit diversiteit vooral in de afkomst. Met name medewerkers met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vinden diversiteit op basis van afkomst met 61 procent het belangrijkst.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, dit jaar onder andere nog op 16 september, 12 oktober en 7 december 2021 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Dat is bijna tweemaal zoveel als medewerkers met een Nederlandse achtergrond (36%). Beleid op diversiteit en inclusie binnen organisaties wordt gehinderd door dit verschil van inzicht over de belangrijkste gronden waarop werkgevers werkenden discrimineren.
Discriminatie zien als probleem
Sharita Boon, Commercieel Directeur bij DPG Recruitment / Nationale Vacaturebank: ‘Het is belangrijk dat werkgevers zich realiseren dat discriminatie op de arbeidsmarkt een probleem is. Twee van elke drie werkgevers en werknemers (65%) heeft behoefte aan meer bewustwording en kennis rondom dit thema. Om voor verandering te zorgen is het essentieel dat organisaties zich realiseren dat zij een cruciale schakel zijn om dit terug te dringen en actie ondernemen om dit tegen te gaan. Niet alleen in woorden, maar ook in daden.’
Meer bewust van belang diversiteit
Werkgevers zijn zich wel steeds meer bewust van discriminatie als probleem op de arbeidsmarkt. Sinds anderhalf jaar steeg dat bewustzijn van 43 naar 64 procent. Diversiteit als thema wint ook aan belangrijkheid. Tussen 2017 en 2020 vond 6 van elke 10 bedrijfsorganisaties dat; voor de komende 3 jaar denkt 71 procent dat diversiteit een cruciaal agendapunt zal zijn.
Ondanks de toenemende bewustwording heeft 48% van de Nederlandse bedrijfsorganisaties nog geen diversiteitsbeleid. Boon: ‘Het wordt erkend als een probleem, toch laat het onderzoek zien dat organisaties hier geen consequenties van ondervinden. Zo is 46% van de werknemers bereid te solliciteren bij een organisatie die geen beleid voert tegen discriminatie en voor diversiteit. Slechts 12 procent blijft bewust weg bij dergelijke organisaties. Dat is veel te weinig. Diversiteit en inclusie grijpen enorm in op sociale veiligheid. Het is onderdeel van een veilige werkomgeving waarin mensen kunnen floreren.’
Kan de or hier iets mee?
Volgens artikel 28 van de WOR moet de ondernemingsraad discriminatie tegengaan en gelijke behandeling van mannen en vrouwen bevorderen. Maar de or kan dit niet afdwingen. Tenzij het bedrijf hierover expliciet beleid heeft vastgelegd in een regeling die advies- of instemmingsplichtig is. Bijvoorbeeld in een regeling op het gebied van het aanstellings-, ontslag- of bevorderingsbeleid (artikel 25, lid 1e WOR). Anders kan de or het onderwerp alleen aankaarten in een gesprek met de bestuurder op grond van artikel 23 of 24 van de WOR.
Geef een antwoord