Zoals verwacht stopt het kabinet per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen. Aanleiding is de economie, die zich snel herstelt. Horeca-ondernemers met omzetverlies kunnen mogelijk nog de Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN) 2021 gebruiken. Ze moeten dan in het vierde kwartaal van 2021 minstens 50 procent omzetverlies kunnen aantonen.
‘Doorgaan met de miljardensubsidies is in de huidige situatie niet alleen overbodig, maar kan zelfs averechts werken voor de economie.’ Zo motiveerde minister Hoekstra het einde van de generieke steun per 1 oktober. Het zou het economisch herstel kunnen vertragen, de doorstroming op de arbeidsmarkt belemmeren en bedrijven te weinig prikkelen om te ondernemen. Hoekstra, Koolmees en Blok vrezen dat mensen zonder werk dan niet naar werk gaan zoeken in sectoren waar arbeidskracht hard nodig is.
- Tip! Het zijn unieke tijden. Nooit eerder werd de economie in korte tijd zo hard getroffen door iets onvoorziens. Reorganisaties zijn op handen. Goed dus om als or-lid je bedrijfskundige kennis toekomstbestendiger te maken. Dat kan in één dag, met de opleiding Bedrijfskunde voor de OR in 1 dag op 28 september 2021. Bekijk het programma en schrijf je in!
Zombiebedrijven
Hetzelfde argument gebruikte directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) dit voorjaar al om te waarschuwen tegen ‘zombiebedrijven’: ondernemingen die alleen overleven dankzij overheidssteun. Nu de economie aantrekt en de coronamaatregelen zijn versoepeld, moeten bedrijven zich leren aanpassen aan de door corona veranderde economische omstandigheden. Die boodschap gaf het kabinet mee aan het bedrijfsleven in haar Kamerbrief waarin de stopzetting wordt aangekondigd.
- Lees ook: Vernieuwing bedrijven broodnodig
Geen anderhalve meter meer?
Het bedrijfsleven toonde begrip voor de beslissing. Maar het plaatst wel wat kanttekeningen. VNO-NCW en MKB Nederland benadrukken dat de steunpakketten alleen kunnen verdwijnen als op 20 september de anderhalvemeterregel overboord gaat. Of dat inderdaad gebeurt, hangt af van een advies van het Outbreak Management Team. Blijft die regel bestaan, dan willen ze dat de steun aan bedrijven die hierdoor worden geraakt volledig overeind blijft.
Gerichte steun
Dat zal vrijwel zeker moeten voor de nachtclubs en discotheken, die zeker nog tot eind oktober gesloten zullen blijven. Voor deze groep bedrijven heeft het kabinet de gerichte steunmaatregel Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN) ingevoerd. Meer informatie in het liveblog, onder het kopje Het financiële steunpakket. Of klik op de link hieronder ↓
VNO-NCW en MKB-Nederland willen ook dat het kabinet een oplossing vindt voor ‘kapitaalintensieve’ bedrijven in de toeristische- en congresinfrastructuur. ‘Deze sector heeft namelijk te maken met hoge lasten, terwijl de omzetten – met name door de hoge afhankelijkheid van buitenlandse gasten – nog beperkt zijn’. De belangenvereniging van ondernemers roept het kabinet op om zo snel mogelijk met concrete stappen te komen voor kapitaalsteun aan deze groep ondernemers. En ook om ondernemers met een levensvatbare onderneming te helpen bij schuldenafbouw of – sanering’.
Wat stopt per 1 oktober?
- De mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Ondernemers moeten vanaf 1 oktober weer hun gewone belastingen betalen.
- De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers Tozo en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) stoppen per 1 oktober.
- De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) eindigt op 1 oktober 2022. Aanvragen van NOW4 (6e tijdvak) voor juli, augustus en september 2021 kan nog tot en met 30 september bij het UWV. Vanaf 1 oktober keert de Werktijdverkorting (Wtv) weer terug, maar alleen voor kortdurende buitengewone omstandigheden. Niet voor coronagerelateerde omstandigheden.
- Lees ook: De voorwaarden van NOW 3 en 4
- Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt beëindigd per 1 oktober 2022. Aanvragen voor het derde kwartaal van 2021 kan nog tot 26 oktober om 17:00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Wat loopt door?
- De onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken loopt door tot 1 januari 2022.
- De corona-financieringsregelingen KKC, Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C en GO-C blijven nog het hele jaar van kracht.
- Ook het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal.
- Ondernemers die financiële ondersteuning nodig hebben, kunnen vanaf 1 oktober weer een beroep doen op de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz). De uitvoering is vereenvoudigd. Tot 1 januari 2022 is er geen vermogenstoets, aanvragen kan tot 2 maanden terugwerkend, en de gemeente stelt de uitkering per maand vast.
- Er komt een gerichte compensatieregeling voor nachtclubs en disco’s die na 1 oktober niet open kunnen.
- Gemeenten, UWV en Regionale mobiliteitsteams helpen bij het zoeken naar nieuw werk, nieuwe bedrijfsactiviteiten en een inkomen. Met het aanbieden van intensieve begeleiding, loopbaanadvies en scholing via praktijkleren in het mbo.
Futureproof medezeggenschap
Op 25 november 2021 organiseren we hét vakevent over de toekomst van de medezeggenschap. Die is onvoorspelbaarder dan ooit. Hoe bereid je jouw or, en jezelf als or-lid voor op uiterst grillig-onzekere tijden? Je hoort de antwoorden op 25 november aanstaande. Onder andere van Dr. Mike Hoogveld, veelgevraagd spreker en futuroloog. Maar ook tijdens de keuzesessies, onder andere van Porto Franco, Arthur Hol, Johan Berends, Inge Bakker, Stef Soons. Je kunt het event live bijwonen in de Jaarbeurs, Utrecht. Bekijk het hele programma en schrijf je snel in!
Geef een antwoord