Meer uren werken is niet de oplossing voor het tekort aan personeel in steeds meer sectoren. Mensen moeten meer loon en zekerheid krijgen, dan wordt werk in kraptesectoren weer aantrekkelijker. Dat stelt de FNV, gebaseerd op eigen onderzoek. Daaruit zou blijken dat de sectoren met de grootste tekorten aan personeel – waaronder de horeca en detailhandel – het minst aantrekkelijk zijn om in te werken.
De FNV vindt dat werkgevers en de overheid meer moeten doen om werken in essentiële sectoren aantrekkelijker te maken. Vooral in de zorg, het onderwijs en de techniek. ‘Juist die sectoren verdienen stevige stimulatie van goede banen met zeggenschap, acceptabele werkdruk en meer loon. Dan worden die sectoren aantrekkelijker en laten werkenden zich (om)scholen.’ Dat stelt FNV-vicevoorzitter Boufangacha in een persbericht op de website van zijn vakbond.
- Toekomstgerichte organisaties zoeken steeds de balans tussen veranderen richting klant en markt, en optimaal samenwerken om de medewerkers tevreden en gelukkig te houden. Het event Futureproof medezeggenschap vertelt je hoe je dit dilemma innovatief en praktijkgericht kunt oplossen. Met inspirerende sprekers, verdiepende sessies en de beste praktijkvoorbeelden ben je op 25 november 2021 in één dag up-to-date. Schrijf je nu in en geniet van de groepskorting!
Voor volgend jaar betekent dat concreet 2 procent inflatiecorrectie en 100 euro bruto per maand erbij. Werkgeversvereniging AWVN heeft die looneis afgewezen. Het zou vooral de ‘onmisbaren’ in vitale beroepen veel duurder maken voor werkgevers. Er kunnen dan nog minder mensen werken in deze bedrijven, de werkdruk zou nog verder oplopen.
‘Arbeid is relatief goedkoop’
Minder werkdruk geeft werkende mensen meer plezier in hun werk. De werkdruk gaat vooral omlaag als je de mensen zelf meer grip geeft op hun werktijden. Dat zorgt ook voor een betere werk-privébalans. Boufangacha: ‘Betere verlof- en kindvoorzieningen, die meer mensen met een laag inkomen kunnen betalen, zullen ook bijdragen aan het verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen in deze cruciale sectoren.’ En hogere lonen, vanzelfsprekend voor de FNV. Arbeid is relatief goedkoop voor werkgevers, stelt de vakbond, en dat neemt de prikkel weg om te investeren in efficiëntere productiemethoden. ‘Werkgevers verdienen het zo ook wel.’
Het kan ertoe leiden dat kwalitatief slechte banen verdwijnen die weinig toevoegen aan de productiviteit. Welke banen dat precies zijn, wil Boufangacha aan de markt overlaten. Maar volgens hem moeten we niet proberen om alle banen in stand te houden. In een interview met de NRC zegt hij: ‘We moeten goed kijken welke sectoren we echt belangrijk vinden voor onze samenleving, zoals zorg en onderwijs. Daar moet in geïnvesteerd worden.’
Werk van betere kwaliteit
Het werk in deze arbeidsintensieve sectoren moet van betere kwaliteit worden, vindt de FNV’er. Met duurzame arbeidsrelaties, goede beloning en ook door efficiënter, slimmer te werken. De QR-code om bestellingen door te geven in de horeca vindt Boufangacha een goed voorbeeld. Om dat te bereiken moet de overheid zorgen dat werkgevers minder makkelijk kunnen kiezen voor ‘oneindig flexwerk en wegwerpbanen. Bedrijven die zeggen: ik kan geen hogere lonen of vaste banen betalen, daarvan kun je je afvragen: hebben die nog wel bestaansrecht?’ Wat in Nederland vooral ontbreekt volgens Boufangacha is een goede visie op het werk dat we willen hebben.
Ook robotisering is bespreekbaar
De kwaliteit van het werk kan wat Boufangacha betreft zelfs omhoog door meer in te zetten op robotisering. Ook als dat banen kost, al vindt hij dat wel heel ver gaan. ‘Het is dan aan de werkgever om afspraken met ons te maken. Om zo veel mogelijk banen te behouden, om mensen die tegen hun pensioen zitten eerder te laten stoppen, of om de voltijdswerkweek in te korten met behoud van salaris.’ En door meer te doen aan om- of bijscholing, hoewel dat volgens Boufangacha soms lastig is te realiseren. VNO-NCW onderschrijft het belang van innovatie en digitalisering in meer beroepen. Maar tegen de huidige krapte op de arbeidsmarkt willen de werkgevers toch graag dat iedereen die niet werkt gaat werken. En dat de mensen die wel werken meer uren maken.
Geef een antwoord