Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers een onbelaste thuiswerkvergoeding geven van 2 euro per thuiswerkdag. Zoals verwacht heeft het kabinet dit opgenomen in het Belastingplan 2022.
Volgens onderzoek van werkgeversvereniging AWVN bevat de helft van de nieuwe of vernieuwde cao’s uit 2021 al afspraken over een thuiswerkvergoeding. Die afspraak is meestal 2 euro per werkdag, conform de berekening die het Nibud daar vorig jaar over maakte. Tendens: snel stijgend. Zeker nu de vergoeding onbelast kan blijven. Zowel voor de werkgever als de werknemer. En als dit onderdeel van het Belastingplan 2022 door de Tweede en Eerste Kamer komt.
Vergoeding reiskosten blijft mogelijk
Ook blijft vanaf 1 januari 2022 een onbelaste reiskostenvergoeding mogelijk van maximaal € 0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer. Maar dan alleen voor de werkdagen dat de werknemer van en naar de zaak forenst. Werkgevers kunnen dit alleen per hele werkdag afspreken. De werkgever mag niet voor dezelfde dag (een deel van) de thuiswerkkostenvergoeding betalen én een reiskostenvergoeding. Ook niet wanneer de werknemer een deel van de dag thuis werkt en een deel op kantoor.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Vaste afspraken
Het beste is dit te regelen door een vaste afspraak te maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt. Dan kan de werkgever een vaste vergoeding toekennen. En de werkgever hoeft niet per werkdag en werknemer bij te houden welke vergoeding hij toekent. Als de thuiswerker incidenteel toch een dag op kantoor werkt, of een kantoordag thuis zit hoeft de vergoeding niet direct te worden aangepast. Dat moet wel als de hybride werknemer structureel meer of minder dagen thuis gaat werken.
Lees ook:
Fiscale haken en ogen
De nieuwe vrijstelling van de thuiswerkvergoeding kan wel gevolgen hebben voor de vaste reiskostenvergoeding, ook wel de 128 dagenregeling. Wie minstens 128 dagen per kalenderjaar forenst, krijgt nu tot 214 dagen per jaar de onbelaste vergoeding van reiskosten. Vanaf 1 januari gelden de reiskostenvergoeding en de thuiswerkvergoeding alleen voor het aantal werkdagen dat een hybride werknemer thuis of op de zaak werkt. Bij 2 dagen thuis en 3 dagen op de zaak wordt de vergoeding dus 2 maal 2 euro voor thuiswerken, en 3/5 van 128 dagen tot 3/5 van 214 dagen belastingvrij voor reiskosten. Meer informatie in de Memorie van toelichting bij het Belastingplan. Of bekijk deze factsheet. Aan de vergoeding voor inrichting van het kantoor thuis verandert fiscaal niets komend jaar.
Gaan we weer naar de zaak?
Uit de tsunami aan onderzoeken over het fenomeen in 2020 en 2021 blijkt dat een krappe meerderheid overwegend positief, en een ruime minderheid negatief denkt over thuiswerken. Om de nadelen zo veel mogelijk te vermijden en de voordelen (flexibiliteit vooral) te behouden kiezen veel organisaties voor een hybride werkvorm. Meestal is het 3 dagen op kantoor, 2 dagen thuis.
Lees ook:
Maar sommige organisaties maken 1 kantoordag flexibel: dan hangt het af van de omstandigheden waar je die doorbrengt. Alleen bij mensen met een 4-daagse werkweek is de verdeling meestal 50/50. Andere organisaties, vooral met een buitenlandse moeder, neigen er steeds meer naar om de terugkeer uit te stellen. In elk geval tot begin volgend jaar. De belangrijkste aanleiding daarvoor is de opmars van de Delta-variant van het coronavirus.
Geef een antwoord