In het tweede kwartaal van dit jaar hadden we gemiddeld 3,1 procent meer te besteden dan een jaar geleden. Het is de sterkste stijging na het tweede kwartaal van 2002. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar volgend jaar stijgen de netto-lonen vrijwel niet.
De stijging van ons besteedbaar inkomen komt vooral door loonstijgingen. Tussen april en juni stegen de loonkosten bruto met 5,1 procent. Het verschil met het besteedbaar inkomen komt niet alleen door belastingen en premies. Ook de inflatie neemt het CBS mee in de berekening van de koopkracht.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, dit jaar onder andere nog op 12 oktober, 2 november en 7 december 2021 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Toch stegen ook de sociale premies, omdat de overheid meer uitkeringen verstrekte. Vooral aan AOW en studiefinanciering gaf de overheid meer uit. De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 6,4 procent. Huishoudens betaalden daarnaast 6 procent meer belastingen en sociale premies. En ook de hypotheekschuld nam flink toe in het tweede kwartaal van dit jaar. Hier kwam 8,7 miljard bij. Grootste boosdoener zijn de stijgende prijzen voor koophuizen.
Lonen staan stil volgend jaar
De loonstijging afgesproken in cao’s van vorig jaar komt uit op 2,3 procent. In de cao’s die dit jaar zijn afgesloten is de gemiddelde loonstijging al gedaald naar 1,9 procent. Tendens: dalend naar bijna nul. Volgend jaar heeft Jan Modaal slechts 0,34 procent netto meer in zijn portemonnaie. Dat blijkt uit doorrekeningen van HR-dienstverlener Visma | Raet.
Ook de meeste zelfstandigen hoeven volgend jaar niet op hogere tarieven te rekenen. Dat meldt zelfstandigenplatform ZIPconomy. De meeste alleenstaande zzp’ers kunnen nog 0,2 tot 0,4 procent plussen; zelfstandige echtparen of stellen hebben grote kans om minstens die percentages aan koopkracht in te leveren volgend jaar.
Lees ook:
De stijging betekent 7,75 euro meer huishoudgeld. Tweemaal modaal gaat er iets meer op vooruit: 0,51 procent of 19,25 euro per maand. Mensen op het minimumloon maken relatief de grootste sprong. Zij hebben op 1 januari 2022 2,06 procent, of 32,54 euro meer te besteden dan op 1 januari van dit jaar. Met de Visma | Raet bruto/netto check kan iedereen het effect van de nieuwe Rijksbegroting op zijn of haar eigen salaris berekenen.
Economie groeide als kool
Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 10,4 procent. Volgens de eerste inschatting van het CBS was dat nog 9,7 procent. Vooral in de zorg, de financiële instellingen, het vervoer, de reisbranche en de horeca ging het beter dan gedacht. Ziekenhuizen konden meer behandelingen uitvoeren dan eerder voorzien in het tweede kwartaal.
Lees ook:
- De voorwaarden van NOW 3 en 4 – update –
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE)
De coronasteun kostte de overheid minder dan voorzien. Strengere voorwaarden aan met name de NOW- en TVL-regelingen waren daar debet aan. Ook kreeg de overheid tussen april en mei meer belasting binnen dan gepland. Er stroomde 3,6 miljard euro meer naar de schatkist dan een jaar eerder. Ook werd er meer dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Dit bedrag lag 6 miljard euro hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Verder staken de bedrijven op jaarbasis 3,8 miljard euro extra in investeringen.
Geef een antwoord