Vrouwen krijgen 40 procent minder pensioen dan mannen. Zo blijkt uit onderzoek van Netspar. De komende jaren wordt het verschil kleiner. Maar het verdwijnt niet helemaal. Tenzij werkgevers en werknemers er zelf wat aan doen, stelt Netspar.
Gemiddeld ontvingen Nederlandse mannen in 2018, het jaar dat Netspar onderzocht, 34.000 euro aan pensioenuitkering. Voor vrouwen was dat op jaarbasis gemiddeld 20.000 euro. Alleen in Cyprus krijgen vrouwen relatief nog minder pensioen. Wel gaat de pensioenopbouw van vrouwen vooruit. Zo had een vrouw die in 2014 60 jaar was 2,5 maal zoveel pensioen opgebouwd dan een vrouw die in 2005 60 jaar oud was. Maar: ‘in dit tempo lukt het de komende twintig jaar niet om het gat te dichten’, constateren de onderzoekers.
- Tip! Ramon Verspeek en Inge Bakker vertellen je alles over de aanstaande veranderingen in de pensioenen tijdens de OR workshopdag op 4 november 2021. Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
Erfenis uit het verleden
Het lagere pensioen van vrouwen is grotendeels een erfenis uit het verleden. Vrouwen hebben lang gewerkt in lager betaalde banen en in deeltijd. Ook wetgeving, waaronder het arbeidsverbod voor getrouwde vrouwen, dat tot 1958 gold in Nederland hielp mee aan de achtergestelde positie van vrouwen. Sinds de eeuwwisseling werken vrouwen meer, en bouwen ze dus ook meer pensioen op. Tussen 2005 en 2014 steeg het gemiddelde opgebouwde pensioen (bovenop de AOW) van een vrouwelijke zestiger van ruim tweeduizend euro per jaar, naar zo’n 5.500 euro per jaar.
Oorzaken van blijvende ongelijkheid
Toch blijft de arbeidsparticipatie van vrouwen laag, zeker in vergelijking met andere Europese landen. En daarom wordt het verschil in pensioenuitkering niet snel kleiner, volgens Netspar. Ook heeft bijna elke sector een andere pensioenregeling. In sectoren waar veel mannen werken, zoals de bouw en de industrie, zijn die regelingen meestal ruimer dan in de zorg en het onderwijs, waar meer vrouwen werken.
Lees ook:
‘Ook kan meespelen dat vrouwen gemiddeld langer leven. Om hetzelfde maandelijkse pensioen te krijgen, is dus meer premie nodig in sectoren met veel vrouwen.’ Dat zegt Marike Knoef, een van de Netspar-onderzoekers en hoogleraar aan de Universiteit Leiden tegen de NOS.
Ruimer verlof, herverdelen van arbeid
Als oplossingen voor de pensioenverschillen noemt Netspar het invoeren van loonvoordelen voor vrouwen en zelfs positieve discriminatie van vrouwelijke sollicitanten. Ook noemen de onderzoekers uitbreiding van het vader- en ouderschapsverlof als mogelijkheid. Dan worden huiselijke taken minder vaak door vrouwen alleen uitgevoerd. Dat, en ruimere mogelijkheden voor thuiswerk kan helpen om vrouwen sneller en makkelijker weer aan het werk te laten gaan na hun bevalling.
Lees ook:
Tenslotte pleiten de onderzoekers voor betere informatie over pensioenen. Als vrouwen beter begrijpen wat minder werken betekent voor hun pensioen, gaan ze misschien minder in deeltijd werken.
Geef een antwoord