Is een (tijdelijke) wijziging van een ploegendienstregeling die is opgenomen in de cao een instemmingsplichtig besluit?
Recticel heeft een ondernemingscao met daarin sinds 2008 dezelfde ploegendienstregeling. Steeds is een 2- of 3-ploegendienst het uitgangspunt in de cao. Soms heeft Recticel, wegens onvoorziene en niet-structurele omstandigheden, tijdelijk op- en afgeschaald van 2- naar 3-ploegendiensten en vice versa. Ook tussen 1 april en 26 november 2020, toen er geen ondernemingscao was.
De wijzigingen in de ploegendiensten werden steeds conform cao met de groepsondernemingsraad (gor) gedeeld en door de gor voor kennisgeving aangenomen. Hoewel de directie overlegt met werknemers over de ploegendienstregeling, heeft ze nooit de or om instemming gevraagd. De or heeft nooit bezwaar gemaakt tegen deze werkwijze.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Begin september 2020 stelde Recticel de or wederom op de hoogte van het opschalen van een 2- naar 3- ploegendienst. Toen bracht de or in dat daarvoor instemming vereist zou zijn. Partijen hebben de kwestie samen voorgelegd aan de rechter.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter bevestigt aanvankelijk de uitleg die de werkgever geeft aan de cao. De kantonrechter oordeelt dat de or gedurende de looptijd van de cao geen instemmingsrecht heeft over besluiten van Recticel om de ploegendienst (tijdelijk) te wijzigen. De cao bevat namelijk een ploegendienstregeling. Deze regeling voorziet in de stappen die Recticel moet zetten als zij wil op- of afschalen van 2- naar 3- ploegendiensten en vice versa.
Lees ook:
Het instemmingsrecht vervalt bij deze inhoudelijke regeling. Maar volgens de cao (artikel 8 lid 3) heeft Recitel wel instemming van de or nodig als bij het op- of afschalen een ‘belangrijk aantal’ werknemers is betrokken. Verder oordeelt de kantonrechter dat ploegendienstregeling in de cao niet van toepassing is als de cao is verlopen. Ook oordeelt de kantonrechter dat het instemmingsrecht van de or herleeft als er geen geldige cao meer is.
Commentaar
Het instemmingsrecht van een or vervalt zodra in de cao ter zake een inhoudelijke regeling is getroffen over een instemmingsplichtige regeling. Er dient geen vrije, zelfstandige beslissingsruimte voor de ondernemer te zijn. Dat was het geval bij deze ondernemingscao van Recitel. De cao omschreef precies welke stappen Recticel moest zetten als zij wilde op- of afschalen van 2- naar 3- ploegendiensten en vice versa.
De or heeft wel instemmingsrecht op wijzigingen van de ploegendienstregeling indien de in de cao opgenomen inhoudelijke regeling niet uitputtend is, dan wel wanneer de cao niet meer geldig is. Dat was begin september 2020 het geval, toen Recitel een wijziging ploegendienst voorstelde.
Kantonrechter Arnhem, 3 september 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:4774
Geef een antwoord