Na een dipje in augustus is de loonsverhoging weer op gang gekomen. Gemiddeld 2,4 procent meer loon zat in de cao’s die werden afgesloten in september. Duidelijk meer dan de 1,8 procent van augustus. Toch is het jaargemiddelde aan loonstijgingen in cao’s nog niet veranderd. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandbericht over het cao-seizoen.
Gemiddeld krijgen mensen die werken onder een cao er vanaf dit jaar 1,9 procent bij. Maar hoeveel precies hangt erg af van bedrijf en branche. De meest afgesproken loonstijging in 2021 is precies 2 procent. Dat staat nu in 34 cao’s van dit jaar. In 28 cao’s is het percentage meer (2,5 procent), of veel minder: nul procent. Vooral in sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis, zoals de vervoerssector, de cultuur- en evenementensector en de horeca krijgen de werknemers er niets bij dit jaar. De lonen in de industriële sectoren en de groothandel stijgen het meest.
- Tip! Moet de or niet adviseren of instemmen met loon en arbeidsvoorwaarden? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Onderbroken stijging
Hoewel de loonstijging van september de hoogste is sinds het uitbreken van de coronacrisis, gaan de cao-lonen al sinds juni omhoog. Al komt er niet elke maand meer bij. Zo bevatten de cao’s van juli een gemiddeld contractloon dat 2,3 procent hoger lag dan juli vorig jaar. In juni kwam de stijging gemiddeld uit op precies 2 procent. Iets minder (0,2%) dan het gemiddelde van mei. Die 2,2 procent van mei was dan ook de recordstand dit jaar, tot nu toe.
Koopkracht ijlt nog na
In 2019 en zelfs in 2020 werden hogere loonstijgingen afgesproken in cao’s. Die werken ook dit jaar nog door in de koopkracht. In 2020 is de koopkracht met 2,2 procent gestegen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En in het tweede kwartaal van dit jaar hadden we gemiddeld 3,1 procent meer te besteden dan een jaar geleden.
Lees ook:
De bruto-loonkosten stegen naar 5,1 procent. Het verschil met het besteedbaar inkomen komt niet alleen door belastingen en premies. Ook de inflatie neemt het CBS mee in de berekening van de koopkracht. Die liep in september op naar 2,7 procent. Vooral de energiekosten zijn stevig omhoog gegaan.
Opwaartse druk op de lonen
De AWVN voorziet dat de komende maanden de ‘opwaartse druk’ op de loonafspraken zal aanhouden. Dat komt volgens de werkgeversvereniging door een combinatie van factoren. Zo is de coronacrisis op zijn retour, neemt de inflatie toe en dat geldt ook voor de krapte aan geschikt personeel in steeds meer beroepen en sectoren.
Lees ook:
Tussenstand
In september werden 17 nieuwe of vernieuwde cao’s afgesloten. Meestal zijn dat er 3 meer. Wel zijn er nu net iets meer cao’s vernieuwd dan in voorgaande jaren. Toch lopen dit jaar nog 439 cao’s af, voor in totaal 4,3 miljoen werknemers. Bovendien moeten vakbonden en werkgevers voor anderhalf miljoen werknemers nog dit jaar 201 cao’s vernieuwen. Dat hebben ze al gedaan met 231 cao’s, voor 2,7 miljoen werknemers.
Geef een antwoord