Is het muziek in je oren of vloeken in de kerk? Hangt er net van af hoe je tegen werken aankijkt. En ook welk werk je doet. Vier dagen per week werken in plaats van vijf geeft meer kwaliteit aan je leven. Roept de een. Zo komt het werk niet af, en worden de kosten alleen maar hoger. Zegt de ander.
Het is al jarenlang een hot item in de Engelstalige wereld: de vierdaagse werkweek. Bedrijven in Australië, Nieuw-Zeeland en Microsoft Japan experimenteren ermee. De eerste, hippe Amerikaanse ondernemingen beginnen ook. Zoals Atalassian, Wildbit en Wanderlust Group. De Japanse, Schotse en ook Spaanse overheid ondersteunt het van harte.
Hoe werkt dat in de praktijk?
Maar hoe doe je dat eigenlijk, een volledige werkweek in 4 dagen proppen? Sommige bedrijven proppen inderdaad een werkweek van normale lengte in 4 lange dagen. Toch sluit dat niet goed aan bij de filosofie achter de vierdaagse werkweek: meer letten op kwaliteit en resultaat dan uren en output tellen. Hetzelfde werk doen in 32 tot hoogstens 35 uur, tegen hetzelfde loon. Je doet tenslotte hetzelfde, maar dan in minder uren.
- Tip! Medewerkers moeten langer doorwerken. Organisaties moeten vaker veranderen om hun bestaansrecht te behouden. Die constante veranderingen vragen heel veel van iedereen. Wat is de rol van de or daarin? Dat variëert van aanjager tot luis in de pels. Volg de studiedag OR & Duurzame inzetbaarheid op 30 november 2021 en leer hoe een organisatie aan duurzame inzetbaarheid kan werken.
En hoe werkt dat in de praktijk, meer werk doen in minder uren? Dit recente (Engelstalige) artikel geeft een mooi overzicht. Beter prioriteren, duidelijke doelen stellen, minder onderbrekingen tijdens het werk (met name van mails en apps), en zeker ook: korter, gerichter en minder vaak vergaderen. En vooral door slimmer te werken. Efficiënter. Automatiseer zo veel mogelijk taken en handelingen, voorkom dat je op elkaar blijft wachten door ondertussen een andere taak op te pakken.
Opbrengsten en kosten
Wat levert het op? Een betere balans tussen werk en privé. Meer tijd over voor het gezin, het huishouden, de kinderen, familie en vrienden. Meer tijd voor ontspanning, hobbies, reizen of klussen en dat alles zorgt voor minder stress en lager ziekteverzuim. Plus meer personeelsbehoud, en een betere reputatie als werkgever. Die voordelen verraden al een beetje waarom de vierdaagse werkweek nu extra in de belangstelling staat. Sinds het massale thuiswerken door de coronacrisis zijn veel mensen deze voordelen opgevallen. Thuiswerkers kunnen geconcentreerder doorwerken, krijgen zo meer af in minder tijd. En houden dus meer tijd over voor andere zaken in hun leven. Mits ze goed op hun uren letten.
Lees ook:
Die ruimte (vrijheid of zelfstandigheid) moet je wel hebben in je werk. Werkweken van 4 maal 10 uur maken zorgen alleen maar voor meer stress en oververmoeidheid. Het vergt ook duidelijk meer, en betere communicatie en planningsvaardigheden van het management. Weten wie wat waar en wanneer doet is niet zo vanzelfsprekend als de werktijden flexibeler zijn geworden. En daarom is dit concept ook zeker niet geschikt voor iedereen, en ook niet voor elke functie. Zoals voor interactieberoepen, waaronder de klantenservice, helpdesk en baliefuncties die een vast aantal uren bemensd moeten blijven. Ook voelen sommige mensen zich juist extra opgejaagd door het streven om zo efficiënt mogelijk te werken. Vergelijk het met het gevoel dat je hebt vlak voordat je met vakantie gaat.
Het Ijslandse experiment
En hoe zit het dan met het grootschalige Ijslandse experiment? Tussen 2015 en 2019 werkten ongeveer 2.500 werknemers bij diverse overheidsinstanties 4 tot 5 uur per weerk korter. Ze kregen ook meer te zeggen over hun eigen werktijden: elke dag iets korter werken of 1 dag extra vrij. De meesten vonden dat de kwaliteit van hun leven verbeterde, terwijl de productiviteit gelijk bleef of zelfs iets toenam. Maar die 2.500 mensen zijn slechts 1 procent van de IJslandse beroepsbevolking, stellen sommige critici. Anderen wijzen erop dat de proefkonijnen uiteindelijk hoogstens 1 uur korter werkten per week.
Lees ook:
Beginnen met slimmer werken
Dat lijkt ver af van de wens van het CNV om een vierdaagse werkweek van 30 uur in te voeren. Veel werkgevers willen het tegenovergestelde: meer uren maken. En de FNV kiest liever voor beter werken in de nabije toekomst. Daar denkt ook Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University liever aan. Hoe? Met dezelfde methoden waarop nu de experimenten met de vierdaagse werkweek worden vormgegeven. Beginnen met slimmer werken. Misschien wordt de werkweek na verloop van tijd dan ook wat korter, als de nadelen zijn op te vangen. De kwaliteit van beide levens (werk en privé) verbetert er zeer waarschijnlijk door.
Geef een antwoord