Steeds meer werkgevers willen een coronatoegangsbewijs zien van hun mensen voordat ze mogen werken op locatie. Vooral in de schoonmaak en de bouw zou een QR-code tonen voordat je aan het werk mag inmiddels gebruikelijk zijn geworden. Dat meldt BNR Nieuwsradio. Toch mist deze vereiste elke juridische basis.
Een coronatoegangsbewijs bestaat in 3 vormen: een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs. De QR-code die dat oplevert is beschikbaar als app op de smartphone, of uitgeprint via de website coronacheck.nl Directeur Rob Rommelse van branchevereniging Schoonmakend Nederland kent veel bedrijven die een coronatoegangsbewijs van hun werknemers willen zien. ‘Dat is onacceptabel, wat het is niet wettelijk onderbouwd’, zegt Rommelse. Branchevereniging Bouwend Nederland weet ook van meerdere opdrachtgevers die eerst een QR-code van werknemers willen zien. ‘Ook particulieren vragen hier soms naar. Als de werknemer vervolgens weigert om de code te laten zien, dan worden ze soms van de klus afgehaald,’ vertelt een woordvoerder tegen BNR.
- Tip! Hybride werken betekent werken op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Waar medewerkers voorheen fysiek in beeld waren, werken ze nu op afstand. Hybride werken is een heel andere werkwijze, ook met gevolgen voor de or zelf. Volg daarom de eendaagse training ‘Hybride werken voor de OR’ op 7 december 2021.
Kabinet onderzoekt uitbreiding
In tegenstelling tot Schoonmakend Nederland kan Bouwend Nederland wel begrip opbrengen voor deze eis. ‘Als je als opdrachtgever bijvoorbeeld een slechte gezondheid hebt, dan is het logisch dat je de werknemers vraagt of ze een QR-code hebben.’ Maar volgens de tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen mogen bedrijven geen coronatoegangsbewijs vragen van werkenden voordat ze een bedrijf binnen mogen. Een coronatoegangsbewijs mag een werkgever wel vragen aan bezoekers. Zo blijkt uit informatie van de Rijksoverheid. Verantwoordelijk staatssecretaris Wiersma bevestigt dit kabinetsstandpunt in antwoord op Kamervragen. Ook blijkt daaruit dat het kabinet onderzoekt of coronatoegangsbewijzen wel verplicht kunnen worden op het werk, en hoe dat eventueel te regelen.
Goede reden?
Werkgeversvereniging AWVN wijst op tegenstrijdige wet- en regelgeving. Volgens de arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Maar volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn gegevens over de gezondheid van werknemers bijzondere persoonsgegevens. Zelfs een bedrijfsarts mag daarover alleen in het algemeen iets vertellen aan een werkgever. Toch zouden de werkgevers graag meer willen weten over de vaccinatiestatus van hun mensen. Juist om ze optimaal te kunnen inzetten. Volgens het kabinet mag de werkgever vragen om test- of vaccinatiestatus als er een goede reden voor is. Maar daar hoeft geen werknemer op te antwoorden. En als de werknemer wel antwoord geeft, mag de werkgever niets doen met die informatie.
Lees ook:
Zo mag de werkgever niet registreren wie zich heeft laten inenten. Tenzij minder ingrijpende middelen echt niet helpen om werknemers en bezoekers te beschermen tegen een covid-infectie. Zoals anderhalve meter afstand blijven houden, goed ventileren, spatschermen en andere beschermingsmiddelen gebruiken, zelftests laten doen en bij twijfel overplaatsen of zo veel mogelijk thuiswerken. Denken juristen op deze website.
Gerechtvaardigd doel
Volgens de Gezondheidsraad mag er pas om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd als dat ‘een gerechtvaardigd doel’ dient, en als dat doel niet anders is te bereiken. Wat een gerechtvaardigd doel is, verschilt per type organisatie. Zo mag de zorg niemand uitsluiten die noodzakelijke acute zorg nodig heeft. Maar werkgevers en onderwijsinstellingen hebben een zorgplicht voor werknemers en bezoekers. Dan is om een vaccinatiebewijs vragen het laatste ‘redmiddel’. Het kan dus pas nadat alle andere preventieve maatregelen zijn geprobeerd.
Lees ook:
De ondernemingsraad kan erop toezien dat de werkgever zijn mensen niet onder druk zet om zich te laten vaccineren. Of dat hij niet registreert wie wel en niet is ingeënt. Mocht de werkgever toch een verplichting instellen om werknemers in te enten of te testen, dan heeft de or daar waarschijnlijk instemmingsrecht op.
Geef een antwoord