Natuurlijk, als OR heb je je tentakels in de organisatie. Je weet wat er speelt, en bij problemen weten de medewerkers jou te vinden. Met andere woorden: als het gaat om intern netwerken, zit het wel goed. Maar hoe staat het met je externe netwerk? Hoeveel contact heb je met OR’en in andere organisaties?
Laatst gaf OR-adviseur Maarten Pieké van MZ Services een training bij een kleine drukkerij. En toen gebeurde er iets wat hem verbaasde. “We hadden het over de nieuwe pensioenregeling, en wat bleek? Mijn cursisten worstelden met precies dezelfde problemen als de OR van een andere organisatie, waar ik een week tevoren over de vloer was geweest. Toen ik daarover vertelde was iedereen zeer geïnteresseerd. Natuurlijk wilden die cursisten niet zelf het wiel uitvinden, natuurlijk wilden ze weten hoe die andere OR de zaken had aangepakt. Maar bijzonder genoeg stonden ze niet in contact met andere ondernemingsraden.”
Nogmaals, Pieké was verbaasd. “Want wie zaten daar in die ondernemingsraad? Twee accountmanagers. Twee mensen die de hele dag aan de telefoon hingen, die geen enkele moeite hadden met koud bellen. Maar tijdens hun OR-werk ging die mobiel terug in hun borstzak. Want externen bellen, dat ligt gevoelig. Veel OR-zaken zijn immers vertrouwelijk, en bovendien, bellen namens alle collega’s… Dat voelt niet comfortabel.”
Intern en extern
Pieké ziet dit vaker. “Als je OR’en vraagt of ze bezig zijn met netwerken, luidt het antwoord bijna altijd ja. En inderdaad, veel OR-leden bouwen voortdurend aan hun contacten binnen de organisatie, en als de medewerkers ergens tegenaan lopen, weten ze waar ze terecht kunnen. Prettig voor die medewerkers en ook prettig voor de bestuurder. Want als die een advies krijgt, is het buitengewoon nuttig om te weten of dat wordt gedragen door zeven OR leden, of door een groot deel van het personeel.”
Maar niet alleen het interne netwerk kan veel waarde toevoegen aan het advies van de OR. Datzelfde geldt ook voor een extern netwerk. “De OR kan zich laten inspireren en hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden”, zegt Pieké. “Ook voor een bestuurder biedt dat voordelen. Want juist input vanuit andere organisaties zorgt voor nieuwe, andere en waardevolle inzichten. Jammer dus dat het externe netwerk te wensen overlaat.”
Platformbijeenkomsten
Daarom heeft Pieké besloten om dat externe netwerken te stimuleren met zogenoemde platformbijeenkomsten. In eerste instantie ging het om fysieke brainstormsessies, waar OR’en van diverse branches zich voor konden inschrijven. “Dat ging niet meteen vanzelf”, zegt Pieké. “OR-leden zijn immers drukbezette mensen. Maar als het ijs eenmaal was gebroken, nam het enthousiasme snel toe. Dan merkten de OR-leden van de gemeente Tilburg opeens dat ze met dezelfde materie worstelden als hun collega’s bij het Textielmuseum: ‘Jij vertelde net over die reorganisatie die jullie achter de rug hebben. Daar hebben wij ook een adviesaanvraag van liggen. Vertel eens, hoe hebben jullie dat aangepakt?’”
Maar dit alles speelde vóór de coronacrisis. En die dwong Pieké het roer om te gooien. “Begin 2021 besloten we tot de oprichting van een community platform voor de landelijke ondernemingsraad. Daarmee faciliteren we digitaal netwerken tussen OR’en en OR leden. Ook de platformbijeenkomsten gingen digitaal, en dat bood voor- en nadelen. Aan de ene kant is het online lastiger om vertrouwelijke zaken te delen. Ga maar na: ik kan tijdens een zoommeeting prima met mijn collega’s praten over het werk. Maar hoe persoonlijker het wordt, hoe lastiger.”
Vertrouwen bouw je online wat moeilijker op
“Je roept niet zo snel: ik ga nu even met Mariska in de breakoutroom. Bij een platformbijeenkomst zie je hetzelfde. Ja, algemene problemen kun je prima online bespreken. Maar als je het hebt over zaken waarvan je niet wilt dat ze naar buiten komen, is het erg belangrijk dat je je gesprekspartners kunt vertrouwen. En dat vertrouwen bouw je online wat moeilijker op.”
Voetbalteam
Maar volgens Pieké valt dit op te lossen. “Ik speel zelf in een voetbalteam, en als ik ergens mee worstel, zal ik dat in de kleedkamer misschien niet zo snel delen. Dat doe ik eerder in de kantine, aan een tafeltje met een of twee teamgenoten. Zo werkt het ook op het online community platform; als je zeer vertrouwelijke informatie wilt delen, kun je dat doen in besloten groepen, waar je alleen communiceert met een zeer beperkt aantal mensen. Je kunt datzelfde doen op basis van je rol in de OR, een besloten groep voor bijvoorbeeld voorzitters, of op thema, in een besloten groep voor bijvoorbeeld VGWM commissies.”
En online communiceren hoeft geen belemmering te vormen. “Steeds meer wordt van OR-leden verwacht dat ze snel handelen. Daarom maakt de LOR gebruik van een forum. Daar heb je binnen een minuut je vragen gesteld, en krijg je vaak ook binnen de 10 minuten antwoord van een expert en ook van collega-OR-leden. Dat vragen stellen, dat kan online gewoon anoniem.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LOR en werd gesponsord door MZ Services.
Geef een antwoord