Blijft een werknemer bij langdurige arbeidsongeschiktheid recht houden op privégebruik van een leaseauto? Heeft hij recht op een financiële compensatie als dat privégebruik eindigt? Over deze vragen moest het Gerechtshof Den Haag zich onlangs buigen.
Toen de werknemer in dienst kwam is hij met zijn werkgever overeengekomen dat hij gebruik mocht maken van een door werkgever beschikbaar gestelde leaseauto, ook voor privédoeleinden. Op de getekende gebruiksovereenkomst was de mobiliteitsregeling uit de personeelsgids van werkgever van toepassing. In deze mobiliteitsregeling was opgenomen dat de werkgever bij ziekte tot 6 maanden recht hield op het (privé)gebruik van de leaseauto. Na deze periode moest de werknemer de auto weer inleveren.
Werknemer was sinds 4 april 2018 volledig arbeidsongeschikt, en op 19 november 2018 is de leaseauto door werkgever opgehaald (iets meer dan 6 maanden later). Werknemer vond dat werkgever hem een vergoeding moet betalen voor het verlies van het privégebruik van de leaseauto en ging naar de rechter. De kantonrechter heeft deze vordering in eerste instantie afgewezen.
Mobiliteitsregeling
Ook het Hof oordeelt in hoger beroep dat de verplichting om loon door te betalen tijdens ziekte alleen de loonvorm ‘geld’ betreft. Loonvormen zoals het privégebruik van een leaseauto vallen buiten deze loondoorbetalingsverplichting. Het privégebruik van een leaseauto is in fiscale wetgeving als loon aangemerkt. Maar dat betekent niet dat het daarmee ook valt onder het loonbegrip in de zin van de wettelijke loondoorbetalingverplichting tijdens ziekte.
Lees ook:
De overeengekomen mobiliteitsregeling is dus niet strijdig met deze in de wet gestelde loondoorbetalingsverplichting. Dit betekent dat de afspraken die zijn gemaakt over het inleveren van de auto bij arbeidsongeschiktheid gewoon stand kunnen houden. Daarom heeft werknemer ook geen recht op compensatie.
Het begrip ‘loon bij ziekte’
Het Hof maakt een interessant onderscheid tussen de loonvormen bij het aangaan van een arbeidsrelatie en het loonbegrip dat relevant is voor de doorbetaling tijdens ziekte van werknemer. Onder de toegestane vormen van loon bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst valt ook het privé ter beschikking stellen van een leaseauto. Het loonbegrip bij doorbetaling tijdens ziekte beperkt zich enkel tot het geldloon van de werknemer. Kortom, een stuk nauwer geformuleerd begrip.
Gerechtshof Den Haag, 13 juli 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:1577
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.com
Geef een antwoord