De directie van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl overlegt met vakbonden en ondernemingsraad over een reorganisatie. Onderdeel is vrijwel zeker ontslag voor tussen honderd en tweehonderd mensen. En mogelijk ook een doorstart met alleen de gieterij.
Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie, kortweg Aldel is 3 weken geleden in grote problemen gekomen door de hoge elektriciteitsprijzen. Die zijn opgelopen tot 4000 euro per ton aluminium, terwijl de verkoopprijs momenteel circa €2500 per ton bedraagt. Om weer rendabel te kunnen smelten moet de elektriciteitsprijs zakken naar rond de 80 euro per megawattuur. De kostprijs is nu rond de 180 euro. Maar dat kan alleen uit als de verkoopprijs van aluminium hoog blijft.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Minstens 100 banen op de tocht
Het bedrijf telt nu nog circa 325 arbeidsplaatsen, maar moet daarvan waarschijnlijk tussen 100 en 200 banen schrappen. De ontslagen zijn een direct gevolg van de uitzonderlijk hoge energieprijzen, zo bevestigt financieel directeur Eric Wildschut berichten in het FD en de NRC. De ‘grootste klappen’ zullen vallen in de smelterij in Delfzijl, zegt Wildschut. Daaraan zijn ook kantoorbanen gekoppeld, waarin gesneden moet worden.
Lees ook:
- Reorganisatie? Regeren is vooruitzien
- In een reorganisatie staat iedereen stijf van de emotie
- Reorganisatie en selectiecriteria: de stoelendans anno 2020
Behalve de collectieve ontslagen bestaat de reorganisatie volgens Wildschut uit een mogelijke doorstart met alleen de gieterij. Hier wordt vloeibaar aluminium versmolten met andere metalen. Daarvoor zou vele malen minder energie nodig zijn dan bij het smelten van aluminium.
Hoe rendabel is alleen de gieterij?
Vakbonden en ondernemingsraad betwijfelen hoe rendabel het bedrijf kan opereren met alleen de gieterij. Daarvoor willen bonden en or graag concrete plannen zien, met goede onderbouwing. Ook voor de collectieve ontslagen. ‘Bij eerdere faillissementen van het bedrijf kwam die businesscase nooit uit’, aldus Albert Kuiper van de FNV in het FD.
‘Ik vraag me af of de smelterij weer open zou kunnen, en hoe snel precies. Aldel noemt steeds allerlei cijfers, nu wachten de bonden en de ondernemingsraad op specifieke plannen’, zegt Vakbondsbestuurder Wilko van Niejenhuis van het CNV in de NRC. Hij zou het ‘heel erg’ vinden als er meer dan honderd banen geschrapt worden. Volgens de vakbonden kan het nog weken duren voordat er een sociaal plan op tafel ligt.
Pijnlijk
Begin oktober ging de gasprijs voor het eerst in de geschiedenis door de grens van €100 per megawatuur. Daarmee is de gasprijs acht keer zo hoog als een jaar geleden. De reorganisatie is niet alleen pijnlijk voor de werknemers van Aldel. Het internationale beleggingsfonds York Capital, sinds 2017 eigenaar van het bedrijf, investeerde 180 nieuwe ovens in de smelterij. Hierdoor zouden nu in totaal 240 ovens stilstaan. De afgelopen tien jaar ging Aldel al twee keer failliet. Met deze reorganisatie hoopt Aldel een derde faillissement te voorkomen.
Geef een antwoord