De pensioenen aanpassen op de lonen en de prijzen mag vanaf 1 januari 2022 bij een dekking van minstens 105 procent. Volgens het Pensioenakkoord zou dat indexeren pas een jaar later mogen. Maar het demissionaire kabinet komt met een wetsvoorstel dat het een jaar eerder mogelijk maakt. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden.
Het nog in te dienen wetsvoorstel regelt dat medio 2022 de indexatiegrenzen worden verruimd. De pensioenen verhogen kan dan al bij 105 procent dekking; nu ligt die ondergrens op 110 procent. De verhoging kan terugwerkend ingaan per 1 januari 2022. Ook als de wet die dat mogelijk maakt pas later wordt aangenomen.
- Tip: over het pensioen blijf je de komende jaren nog veel overleggen. Volg de eendaagse training OR & Pensioenen op 10 maart 2022 en pensioen is voor jou geen ‘lastig’ onderwerp meer.
Die kans bestaat, omdat het voorstel samen met het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen wordt ingediend. Beide wetsvoorstellen zijn min of meer afhankelijk van elkaar. De PvdA steunt de herziening van het pensioenstelsel alleen als indexeren van de pensioenen volgend jaar al kan.
Geen ‘greep in de kas’
Vooral de VVD dringt aan op voorwaarden bij de snellere indexatie. Vooral om te voorkomen dat toekomstige generaties worden benadeeld. Wat de voorwaarden precies zullen zijn is nog niet bekend. Maar volgens sommige bronnen zou het fonds moeten verklaren zo snel mogelijk te willen overstappen op het nieuwe pensioenstelsel. En het zou moeten schetsen wat er gebeurt met het pensioen van toekomstige generaties bij indexeren. Het zou anders neerkomen op een ‘greep in de kas van jongeren door de ouderen’, zoals de hoogleraren economie Roel Beetsma en Sweder van Wijnbergen het uitdrukten in de NRC.
‘Miljoenen wachten al jarenlang’
Het CNV noemt het ‘heel goed nieuws’ dat het kabinet eerder indexeren mogelijk maakt. Het is in lijn met de eerdere oproep van het CNV om pensioenen zo snel mogelijk te indexeren, gelet op de stijgende dekkingsgraadcijfers. ‘Miljoenen gepensioneerden wachten al jarenlang op indexatie. Door de oplopende inflatie is dat nog eens extra schrijnend. Wij verwachten daarom een wetsvoorstel van staatssecretaris Wiersma dat voor zoveel mogelijk pensioendeelnemers verschil gaat maken,’ stelt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.
Belangenverenigingen van gepensioneerden zijn terughoudender. ‘Wij schudden de confetti nog niet uit ons haar’, reageert John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden. ‘Natuurlijk zijn we blij voor gepensioneerden die er hierdoor op vooruit gaan. Maar als je kijkt hoeveel mensen hier echt iets aan hebben, valt dat vies tegen.‘
Overgang nieuw stelsel is kostbaar
Die voorzichtigheid valt wel te begrijpen. Ook veel pensioenexperts betwijfelen of de pensioenuitkeringen volgend jaar omhoog kunnen. Het is de vraag hoeveel fondsen op 31 december de verlaagde ondergrens van 105 procent zullen halen. Van de kleinere fondsen haalt zeker de helft de verlaagde ondergrens wel. Maar van de grote 5 fondsen haalt alleen het pensioenfonds voor de bouw Bpf die ondergrens met gemak.
Lees ook:
Dus blijft het pensioen van miljoenen mensen volgend jaar waarschijnlijk gelijk. Ook al omdat fondsen buffers moeten aanleggen voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Die overgang gaat ze waarschijnlijk veel geld kosten. Zo moeten bestaande pensioenaanspraken en opgebouwde rechten worden omgezet. Ook wel ‘invaren’ genoemd. Daarbij komt de problematiek rond de afgeschafte doorsneepremie.
Op naar het nieuwe pensioenstelsel
Tussen 2023 en uiterlijk 1 januari 2027 moeten de sociale partners (werkgevers, vakbonden, ondernemingsraden) met de pensioenuitvoerders de overgang naar het nieuwe stelsel regelen. Uiterlijk op 1 januari 2025 moet de werkgever de gewijzigde pensioenovereenkomst en het transitieplan doorgeven aan de (beoogde) pensioenuitvoerder. Artikel 27 lid 1 WOR geeft de or een instemmingsrecht op elk voorgenomen besluit van de ondernemer tot vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen op grond van een pensioenovereenkomst.
Vooruitblik 2022 op 14 december 2021
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Hoe gaat het verder met corona en het vaccineren? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de Vooruitblik 2022 op 14 december 2021! Bekijk nu het programma en koop snel een kaartje.
Duurt allemaal veels telang .wordt teveel gepraat al jaren en komt weinig tot niks van terecht en da.s niet alleen over pensioenen .