Het kabinet trekt de portemonnaie om bedrijven en instellingen te compenseren die omzetverlies hebben door de lockdown van 3 weken. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) keert weer terug in dit vierde kwartaal van 2021. Aangevuld met een scala aan regelingen voor specifieke sectoren, die worden uitgebreid. De loonsteunregeling NOW keert voorlopig niet terug. Werkgevers en vakbonden zijn daar niet over te spreken.
De TVL komt beschikbaar voor alle ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minstens 30 procent omzetverlies verwachten vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. De subsidie wordt berekend met het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85 procent.
- Tip! Hoe gaat het verder met de lockdown en de steunmaatregelen? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de Vooruitblik 2022 op 14 december 2021! Bekijk nu het programma.
Aanmelden vanaf december
De regeling is ook toegankelijk voor wie nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de TVL. Wel moeten de bedrijven voldoen aan de ‘overige voorwaarden’ van de regeling, en de Europese Commissie moet de nieuwe openstelling nog goedkeuren. Aanmelden voor de verlengde TVL kan naar verwachting vanaf december. De hernieuwde TVL vervangt de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN). Meer informatie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Specifieke maatregelen per sector
Voor andere sectoren met omzetverlies door de milde lockdown tot 3 december verlengt het kabinet allerlei bestaande maatregelen. Waaronder de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) voor de landbouw, de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) en de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) voor evenementen die buiten de TRSEC vallen. Deze regeling geldt zolang er een verbod op evenementen is. De subsidie van de TRSEC en de ATE gaat omhoog naar 100 procent.
Voor culturele instellingen die te maken hebben met de nieuwe coronamaatregelen breidt het kabinet de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten uit van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. De regeling is ook open voor voorstellingen met een zitplaats. Voor professionele sportevenementen stelt het kabinet maximaal € 36 miljoen beschikbaar ter compensatie van inkomsten uit kaartverkoop. De hoogte van de compensatie zal afhangen van het karakter en draagkracht van de desbetreffende sector of organisatie. Meer informatie over de subsidieregelingen bij de Rijksoverheid.
Ontevreden
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn niet tevreden over het aangekondigde steunpakket. Ze vinden de drempel van minimaal 30 procent omzetverlies in het laatste kwartaal van 2021 te hoog. Volgens de brancheverenigingen wordt de geleden schade ‘hier geenszins mee vergoed’. ‘Hiermee komen de consequenties van de huidige situatie op het bordje van ondernemers’, aldus de werkgevers in een persbericht.
Arbeid is de grootste kostenpost
Maar het grootste bezwaar maken de werkgevers tegen het ontbreken van de subsidieregeling op loonkosten NOW. Dat terwijl de meeste kosten die ondernemers maken bestaan uit arbeidskosten. Die kosten lopen verder op als de lockdown eventueel wordt verlengd tot na 4 december, zegt een woordvoerder. ‘Onze angst is dat dit langer zal duren.’ Daar is ook de FNV bang voor. ‘Dit uitgeklede steunpakket volstaat niet, en al helemaal niet als de beperkingen langer dan drie weken duren’, zegt vicevoorzitter van FNV Zakaria Boufangacha.
Lees ook:
- De voorwaarden van NOW 3 en 4 – update –
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE)
‘De FNV wil dat alles weer uit de kast gehaald wordt als het langer duurt. Dit is ad hoc beleid.’ De vakbond pleit voor terugkeer van de regeling werktijdverkorting (wtv). Dan kunnen de werknemers volledig worden doorbetaald. En kunnen meer mensen in dienst blijven, ook flexwerkers. Doordat de openingstijden van winkels en horeca worden beperkt, raken zij volgens de FNV als eersten uren of hun hele baan kwijt. Maar door de grote personeelstekorten zullen ondernemers hun mensen liever doorbetalen dan laten gaan, suggereren de werkgevers.
Achterdeurtje naar de NOW
Als de huidige maatregelen inderdaad duren tot 4 december klinkt dat niet onwaarschijnlijk. Maar weinig mensen geloven dat momenteel. Demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok speelde hierop in door de terugkeer van de NOW niet uit te sluiten. ‘We hopen dat het niet nodig is, maar mocht het zo zijn dat de maatregelen langer duren dan hebben we de vinger aan de pols en de NOW in de achterzak.’ Ook probeerde hij de impact van de huidige maatregelen te relativeren. ‘Een horecasluiting vanaf 20 uur betekent niet dat er geen enkele omzet gedraaid kan worden.’ Vóór de aangescherpte maatregelen mocht de horeca tot 12 uur ’s nachts open blijven.
Futureproof medezeggenschap
Op 25 november 2021 organiseren we hét vakevent over de toekomst van de medezeggenschap. Die is onvoorspelbaarder dan ooit. Hoe bereid je jouw or, en jezelf als or-lid voor op uiterst grillig-onzekere tijden? Je hoort de antwoorden op 25 november aanstaande. Onder andere van Mike Hoogveld, Porto Franco, Arthur Hol, Johan Berends, Inge Bakker, Stef Soons. Je kunt het event live bijwonen in de Jaarbeurs, Utrecht. Bekijk het hele programma en schrijf je snel in!
Geef een antwoord