Het ziekteverzuim loopt steeds verder op. In oktober steeg het gemiddelde percentage van 4,2 naar 4,6 procent. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Volgens beiden is het de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020. De werkvloer stijgt met stip als bron van de besmettingen.
Het percentage ziekteverzuim loopt al maanden op. Zo ging het in september van 3,9 naar 4,2 procent, volgens cijfers van dezelfde 2 arbodiensten. De stijging van oktober betekent 50.000 extra ziekmeldingen vergeleken met september. Vooral in de zorg en het onderwijs loopt het verzuim hard op: het is er nu respectievelijk 40 en 25 procent hoger dan 2019, meldt de ArboUnie. Verzuim met psychische oorzaken, dat meestal veel langer duurt, stijgt vooral in het onderwijs en in zakelijke sectoren.
- Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 2 december 2021.
ArboNed en HumanCapitalCare zien een duidelijk verband tussen de stijging van het aantal ziekmeldingen en het loslaten van het thuiswerkadvies eind september. ‘Met uitzondering van afgelopen jaar zien we in dit seizoen elk jaar wel een lichte piek in het ziekteverzuim. Dit jaar is de piek echter uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door de toename van griep- en verkoudheidsklachten en de landelijke stijging van het aantal coronabesmettingen.’ Zo verklaart Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare de aanhoudende stijging van de aantallen ziekmeldingen.
Werkvloer belangrijker als besmettingsbron
Dat de stijging komt door het minder strenge thuiswerkadvies baseren de arbodiensten op informatie van de werknemers zelf. Die noemen de werkomgeving vaker als mogelijke besmettingsbron. Penders: ‘Sinds het loslaten van het thuiswerkadvies eind september zien we een ruime verdubbeling. Van 10 procent eind september naar 25 procent in de eerste week van november. Tegelijkertijd zien we dat het aandeel besmettingen in de privésfeer in deze periode juist afnam.’
3 op 10 kan niet thuiswerken
Het dringende advies van de overheid is nu weer om thuis te werken, tenzij dat echt niet kan. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Zo blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (Coen) van werkgevers, CBS en de Kamers van Koophandel. Bijna 3 op elke 10 werkgevers (28%) geeft aan dat thuiswerken geen optie is in het bedrijf vanwege de aard van het werk. Dat geldt vooral bij het midden- en kleinbedrijf, en bij werk in de horeca of in een fabriek.
Dit verzuim kan er niet bij
Bij twijfel niet doorbuffelen, maar thuisblijven lijkt deze winter dus het devies van de arbodiensten. En als het even kan: daar doorwerken. Dat moet een forse stijging van het aantal langdurige ziekmeldingen door griep en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen. Een dag verzuim kost een werkgever gemiddeld 250 euro, per zieke werknemer. Dat verzuim is meestal van vrij korte duur. Maar het zou komen bij het toch al hoge verzuim van lange duur, met name door psychische oorzaken. Dat verzuim is veel duurder voor werkgevers: 9000 euro per jaar, voor elke werknemer die met een burn-out minstens een arbeidsjaar afwezig is.
Minstens deels blijven thuiswerken, of hybride werken kan zo de ideale werkoplossing zijn deze winter vol virusgevaren. Minder kans op besmettingen. En een betere werk-privébalans. Maar let wel goed op signalen van stress bij werknemers die het thuiswerken meer dan zat zijn. Dat raden beide arbodiensten werkgevers dringend aan.
Lees ook:
- Wat de or moet weten over thuiswerken
- Ziekteverzuim loopt steeds verder op
- Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
Studiedag Arbo voor de or op 9 december
Veilig en gezond werken, hoe kun je daar als or in een door corona veranderde werkomgeving aan bijdragen? De Studiedag Arbo voor de or op 9 december helpt je met inspirerende voorbeelden en workshops. Bekijk nu het complete programma en schrijf je in!
Arbo, veilig en gezond werken
Veilig en gezond werken blijft een belangrijk aandachtgebied van de ondernemingsraad. In deze whitepaper bieden we een selectie van de Arbo artikelen die dit jaar in OR magazine zijn verschenen.
Geef een antwoord