Na 52 weken krijgen uitzendkrachten meer rechten, en na 4 jaar een vaste aanstelling. Een ruimere pensioenregeling, en dezelfde toeslagen en eindejaarsuitkering als de werknemers in dienst bij de inlenende werkgever. Dat zijn enkele hoogtepunten uit de nieuwe Cao voor uitzendkrachten. Een week na elkaar sloten de uitzendkoepels ABU en NBBU dezelfde onderhandelaarsovereenkomsten voor de nieuwe cao.
Het eerste tijdelijke uitzendcontract mag hoogstens nog één jaar, of 52 weken duren volgens de voorgestelde cao. Die eerste en tweede fase duurt nu nog 78 weken. De verkorting moet ingaan per 3 januari 2022. De uitzendkracht mag daarna hoogstens nog 3 jaar op tijdelijke contracten werken. Uiterlijk na 4 jaar tijdelijke contracten krijgt de uitzendkracht dus een vaste aanstelling bij het uitzendbureau. Daarnaast wordt de pensioenregeling van uitzendkrachten aanzienlijk verbeterd. De pensioenopbouw start eerder, en de uitzendkracht bouwt pensioen op over een groter deel van het inkomen.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, dit jaar nog op 7 december 2021 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Loon gelijk aan dat van cao-werknemer
Ook de inlenersbeloning, die de uitzendkracht recht geeft op hetzelfde loon als een werknemer met hetzelfde werk volgens de cao van de inlener wordt beter. ‘Het loon en de overige arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten moeten gelijkwaardig worden aan die van hun collega’s in dienst bij de inlener, met deze afspraak wordt het verschil al kleiner. Afgesproken is om in de volgende meerjarige cao de noodzakelijke stappen te zetten om deze gelijkwaardigheid te realiseren” zegt FNV Flex bestuurder Karin Heynsdijk.
Complexe onderhandelingen
‘Dit akkoord is het resultaat van een complex proces van cao-onderhandelingen en de uitkomst van intensief en goed overleg met onze partners’, meldt de NBBU in een persbericht over de nieuwe cao. Bij de NBBU zijn vooral veel kleinere uitzendbureaus aangesloten. Naar schatting zijn het er meer dan 1300. De koepel tekende een week later dan de ABU, waar de meeste grote uitzendbureaus zijn aangesloten. Maar: ‘Met het grootste deel van de genoemde verbeteringen voor uitzendkrachten in het ABU-bericht stemden wij eerder dit jaar al in’.
Lees ook:
- ‘Cao uitzendbranche nietig verklaren’
- Is Helpling een (uitzend)werkgever?
- ‘Uitzendkrachten niet het afvoerputje arbeidsmarkt’
Arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten die door een uitzendbureau buiten Nederland worden geworven, krijgen een inkomensgarantie voor de eerste twee maanden van hun uitzendbaan. Ook mogen arbeidsmigranten tot vier weken na het einde van de uitzendovereenkomst in hun huisvesting blijven wonen. Dit zijn enkele aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer die zijn overgenomen in de nieuwe concept-cao.
Positief advies
De uitzendkoepels en de vakbonden hebben het onderhandelaarsakkoord met een positief advies voorgelegd aan hun achterban. Gaan zij akkoord dan gaan de afspraken in per 17 november. De looptijd van de cao is tot 2 januari 2023.
Vooruitblik 2022 op 14 december 2021
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Hoe gaat het verder met corona en het vaccineren? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de Vooruitblik 2022 op 14 december 2021! Bekijk nu het programma en koop snel een kaartje.
Geldt het omgekeerde straks ook? Dat de uitzendkracht niet betere arbeidsvoorwaarden heeft of krijgt dan de medewerkers in loondienst in de branche? Bij de gehandicaptenzorg is dat in ieder geval het geval: de uitzendkrachten zijn daar veelal financieel beter af dan de medewerkers in loondienst. Ze zijn in staat, via verschillende inleners, om meer dan 36 uren gemiddeld te werken en krijgen meestal meer reiskosten woon-werkverkeer vergoed. Met name dit laatste kan voor enorme ongelijkheid zorgen bij uitzendkrachten die ver van de locatie wonen. Reden zelfs voor uitzendkrachten om helemaal niet in loondienst te willen bij zorginstellingen. Dat terwijl ze in de zorg juist van harte welkom zijn om in loondienst te komen, maar veelal weigeren ze.
Goede vraag en interessante reactie! Ik zou zeggen: geef het ook door aan de cao-onderhandelaars.