Het is in menig bedrijf een hot issue: hoe ga je om met ongevaccineerden? Volgens bedrijfsarts Jaap Maas is de RI&E een sleutelinstrument met de bedrijfsarts in een proactieve rol.
Er zijn werkgevers die medewerkers zonder test- of vaccinbewijs niet toe willen laten op de werkvloer. Zij willen een coronacheck kunnen doen. Dan zijn de risico’s lager en het voorkomt discussies. Intussen werkt het kabinet aan een wetsvoorstel waarbij dit mogelijk wordt. Maar is dat een oplossing? In dit artikel vatten we de visie van bedrijfsarts Jaap Maas samen.
- Tip! Voor velen is werken thuis, of op de zaak tijdens de coronacrisis een duister mijnenveld. Wat kan, mag en moet je als werkgever? En als werknemer? Tijdens de 19e editie van de Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022 praten onze experts je helemaal bij. Bekijk het programma.
De basis is de RI&E
Jaap Maas stelt op het online platform TBV (Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde) dat werkgevers eerst terug moeten gaan naar stap 1: de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). We weten al heel lang dat meer dan de helft van de werkgevers die niet heeft. En in de RI&E’s die er wel zijn, ontbreekt het thema biologische agentia vaak. Dat is heel jammer, want de RI&E is juist zo belangrijk hier.
Or en preventiemedewerker hebben een rol
Voor een RI&E is namelijk instemming nodig van de ondernemingsraad. Daardoor kan een bedrijf rekening houden met de lokale situatie, en het geeft handvatten om met elkaar in gesprek te gaan over corona. Als er geen or is heeft de preventiemedewerker een rol.
Een werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor zijn werknemer. Hij moet zijn werknemers onder meer te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van blootstelling aan een biologisch agens. Hiervoor heeft de werkgever verschillende maatregelen tot zijn beschikking. Eén van die maatregelen is vaccinatie.
Maar het doel van vaccinatie van werknemers is niet alleen om de werknemer zelf te beschermen. Ook de bescherming van (kwetsbare) derden door de werknemer speelt daarbij een rol. De werkgever is immers verantwoordelijk voor veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers, én voor de bescherming van bijvoorbeeld kwetsbare patiënten.
Criteria voor vaccinatie
Er zijn verschillende overwegingen die een rol spelen bij de afweging wel of niet vaccineren. Maas verwijst daarvoor naar het advies van de Gezondheidsraad ’Werknemers en infectieziekten – Criteria voor vaccinatie’. Volgens hem kan aan de hand van die richtlijn een discussie plaatsvinden tussen werkgever, personeelsvertegenwoordiging, de bedrijfsarts en arbo-kerndeskundige over wat passend is in bepaalde omstandigheden.
Proactieve rol bedrijfsarts
Verder vindt Maas dat er een fundamentele discussie moet komen over privacy en hoe de AVG zich verhoudt tot de wetgeving voor veilig werken. Want werkgevers moeten arbobeleid kunnen maken. Daarvoor hebben zij informatie over de vaccinatiegraad van werknemers nodig, en dat kan nu niet.
Lees ook:
- Forse groei klachten over schending privacyrechten
- Werkgevers willen corona-informatie van werknemers
- Nieuwe bedrijfsarts: instemmingsrecht?
Maas vindt dat de bedrijfsarts hierbij een grote rol heeft. Op basis van een RI&E kan hij samen met de ondernemingsraad kijken hoe werk aangepast kan worden om risico’s te verkleinen. Volgens hem is een QR-code bij de voordeur nu een groot afbreukrisico en niet nodig. Werknemers die zich niet willen laten vaccineren, zullen zich ziekmelden en dan komen ze bij de bedrijfsarts. Maar die bedrijfsarts zou een veel proactievere moeten hebben in de praktijk.
Iedereen kan aan het werk blijven
Gevaccineerde én ongevaccineerde werknemers kunnen aan het werk blijven, zegt Maas. Werknemers die niet in de zorg werken kunnen thuis werken en digitaal vergaderen. Samen kunnen werkgever en werknemers tijdsvakken maken waarin verschillende groepen naar de werkvloer komen.
Verder weet lang niet iedereen dat medewerkers die zich niet willen of kunnen laten vaccineren het open spreekuur van de bedrijfsarts kunnen bezoeken. Samen kunnen zij de vaccinatiestatus van de werknemer bespreken. De bedrijfsarts kan dan meedenken over mogelijke aanpassingen aan het werk.
Bron: Arbo-online |
Lees het hele artikel op Arbo-online: https://www.arbo-online.nl/24043/weigeren-van-ongevaccineerden-op-de-werkvloer-is-niet-nodig
Studiedag Arbo voor de or op 9 december
Veilig en gezond werken, hoe kun je daar als or in een door corona veranderde werkomgeving aan bijdragen? De Studiedag Arbo voor de or op 9 december helpt je met inspirerende voorbeelden en workshops. Bekijk nu het complete programma en schrijf je in!
Geef een antwoord