Nee, de woorden ‘ondernemingsraad’ of ‘medezeggenschap’ komen niet voor in het lang verwachte regeerakkoord. Wel een paragraaf over arbeidsmarkt en inkomen binnen het hoofdstuk ‘Bestaanszekerheid en kansengelijkheid’. Wat zijn dan concreet de plannen die het nieuwe kabinet heeft over de arbeidsmarkt en het inkomen?
De ambities zijn groot, in die vrij korte paragraaf over de arbeidsmarkt. De kloof op de arbeidsmarkt is toegenomen, en volgens het regeerakkoord is 28 procent van de Nederlandse bevolking (financieel) kwetsbaar. De aard van het werk verandert door door digitalisering, robotisering en globalisering. En dat maakt de toekomst onvoorspelbaar.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
‘We willen daarom een aantal grote hervormingen in de arbeidsmarkt doorvoeren, die de bestaanszekerheid van lage- en midden inkomens versterken en de lasten verlagen. Zodat werken loont, werkgeverschap en ondernemerschap aantrekkelijk blijft, ons welzijn stijgt en personeelstekorten in vitale sectoren opgevangen kunnen worden.’
‘Nog nader uit te werken’
Wat zijn dan de concrete plannen van het kabinet om de zekerheid te vergroten en de kloven op de arbeidsmarkt te dichten? Daarvoor sluit Rutte IV aan bij het eindrapport van de commissie Regulering van Werk (commissie-Borstlap) en het hoofdstuk “Arbeidsmarkt, inkomensverdeling en gelijke kansen” uit het SER MLT-advies van deze zomer. Het kabinet gaat de verschillen tussen mensen in vaste dienst en flexwerkers verkleinen. Hoe? Dat moet nog worden uitgewerkt, zei informateur Johan Remkes tijdens de presentatie van het regeerakkoord.
Ook nog verder uit te werken met de sociale partners is een ‘budgettair neutrale’ deeltijd-WW. Dat onderdeel uit het SER-akkoord neemt het kabinet wel over, mits werkgevers en werknemers de kosten dragen. Niet de overheid, zoals de SER beoogde.
Het kabinet trekt ook 300 miljoen uit voor lastenverlichting van het midden- en kleinbedrijf en voor de kosten van de loondoorbetaling van langdurig zieke werknemers in het tweede ziektejaar. Zij moeten dan in principe re-integreren bij een andere werkgever (het tweede spoor), ook conform het SER-advies voor de arbeidsmarkt op middellange termijn.
Lees ook:
Minimumloon wordt minimum uurloon
Een van de meest concrete onderdelen is misschien wel de invoering van een minimumloon per uur. In plaats van het huidige minimumloon per dag, week of maand, gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Hierdoor verdient iemand die 40 uur per week werkt, nu 9,82 euro per uur. Dat is minder dan iemand die 36 uur werkt tegen 10,91 euro per uur om uit te komen op hetzelfde minumumloon van 1701 euro per maand.
Goed nieuws dus voor mensen met een contract van 38 of 40 uur. Deze aanpassing staat al in een initiatiefwet van de PvdA en GroenLinks, die de coalitie zal steunen. Het minimumloon stijgt in stappen uiteindelijk met 7½ procent, naar 11,73 euro per uur. Wanneer dit gaat gebeuren staat er niet bij. Deze verhoging werkt door in uitkeringen als de bijstand. Maar niet in de AOW, ouderen krijgen een hogere korting op hun belastingaangifte. De FNV hekelt deze ‘schamele’ verhoging van 80 cent per uur over 4 jaar. De werkgevers noemen de trapsgewijze verhoging ‘verstandig’. In sectoren met werkweken van meer dan 36 uur kan dit hard aankomen, menen ze.
Zzp’ers: betere handhaving en verplichte ao-verzekering
Aan de rechten van werknemers met een vast contract willen de coalitiepartijen niet tornen. Maar bedrijven die schijnzelfstandigen inhuren krijgen bij ‘het vermoeden van werknemerschap’ te maken met ‘betere handhaving’. Hoe gaat het kabinet dat doen? Verdere ontwikkeling van de webmodule wordt genoemd.
Lees ook:
- Werkgevers: minimumloon kan omhoog
- Voorlopig geen handhaving schijnzelfstandigheid
- Toch geen minimumtarief zzp’ers: ‘niet uitvoerbaar’
Een minimumuurtarief voor zzp’ers, zoals genoemd in het SER-akkoord, is niet opgenomen. Wel ‘een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen, die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen.’ Ook daalt de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 versneld met 650 euro per jaar, naar €1200 in 2030.
Kinderen en verlof: ruimere regelingen
De kinderopvangtoeslag wordt vervangen voor een kinderopvangvergoeding voor werkende ouders. Deze vergoeding gaat direct naar de opvang, voor 3 kinderen per werkend ouderpaar. De vergoeding gaat in stappen omhoog naar 95 procent van de kosten van kinderopvang. Ouders die verlof opnemen om voor een kind te zorgen, krijgen vanaf augustus 2022 recht op 9 weken ouderschapsverlof. De vergoeding is 70 procent van het brutoloon, uit te betalen door het UWV. Deze plannen had het vorige kabinet al.
Geef een antwoord