De huidige financiële steunmaatregelen aan bedrijven zijn niet voldoende. De regels zijn te streng, waardoor veel ondernemers er niets aan hebben en alsnog failliet gaan. Als dat al kan, want ze maken grote kans om de rest van hun leven met schulden te blijven zitten. Dat sombere beeld schetste de voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland, Jacco Vonhof tv-programma WNL Op Zondag.
In dat programma legde Vonhof uit waarom de loonsubsidie NOW en de de tegemoetkoming voor vaste lasten TVL niet volstaan in hun huidige vorm. De regelingen bekijken het omzetverlies op kwartaalbasis. Omdat we nu in de laatste 2 weken van het vierde kwartaal zitten, is het omzetverlies over oktober tot en met december vaak niet groot genoeg om in aanmerking te komen. ‘Als je de laatste twee weken, de beste twee weken van je jaar, dicht moet, maar je hebt de rest van het kwartaal goed gedraaid, kwalificeer je niet. Dat zou echt onbestaanbaar moeten zijn, dus dat moet gewoon naar 100 procent.’ Inmiddels heeft de regering bekendgemaakt dat het de voorwaarden voor NOW en TVL iets oprekt. Zie ons liveblog voor meer informatie.
- Tip! Arbo en thuiswerken? Voor velen is dat een duister mijnenveld. Wat kan, mag en moet je als werkgever? En als werknemer? Tijdens de 19e editie van de Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022 praten onze experts je helemaal bij. Bekijk het programma.
De zaak sluiten kan niet
De zaak sluiten is een optie die steeds realistischer wordt voor veel mkb’ers. Maar dat blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk. ‘Ze hebben een huurovereenkomst, ze hebben mensen in dienst die ze dan een transitievergoeding moeten betalen en ze hebben schulden gemaakt tijdens de vorige lockdowns die ze moeten terugbetalen.’ Bovendien hebben veel mkb’ers zichzelf de afgelopen 2 jaar amper een salaris kunnen betalen. Vonhof vindt dat het kabinet het mogelijk moet maken dat ondernemers hun bedrijf staken, ‘zonder dat ze de rest van hun leven in de schuldsanering zitten’, zei hij tegen het FD.
Koelkastvergoeding ontbreekt
Voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland vindt dat de overheid bedrijven ook moet compenseren voor onverkoopbare voorraad, met name in de horeca en de groothandel. Dat zou de Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) kunnen zijn, die vorig jaar ook gold. Ook Koninklijke Horeca Nederland en MKB-Nederland willen een voorraadregeling, ook wel de koelkastvergoeding genoemd. Bovendien zou de fiscus opnieuw coulant moeten omgaan met belastingschulden van ondernemers, meent Biesheuvel. Vooralsnog is het kabinet niet van plan om te komen met voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel. Die zou slecht uitvoerbaar en tijdrovend zijn.
Nieuwe manier van leven met het virus nodig
Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, noemde de nieuwe lockdown in het tv-programma Buitenhof ‘superpijnlijk voor ondernemers’. Er is veel boosheid, teleurstelling en verdriet.’ Ze denkt dat er tijdens en na deze nieuwe lockdown veel faillissementen zullen zien. Thijssen wil op zoek naar een manier van omgaan met het virus op de langere termijn.
We moeten leren leven met het virus
Het virus blijft greep houden op de maatschappij, dus is er er een plan van het kabinet nodig voor de langere termijn, aldus Thijssen. Het kabinet laat weten dat het in het eerste kwartaal van 2022 wil komen met een langetermijnvisie over de vormgeving van het steunpakket. Die visie wil ook het CNV graag horen van het kabinet. De vakbond wijst erop dat 62 procent van de leden niet te spreken is over de manier waarop het kabinet de coronacrisis nu aanpakt. Fortuin: ‘Maar na deze klap is dit percentage mogelijk hoger. We moeten leren leven met het virus. Een belangrijk middel hiertoe is het structureel uitbreiden van de zorgcapaciteit. We denken hierin graag mee met het kabinet.’
December slechtste maand voor lockdown
Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen stelde in het programma Goedemorgen Nederland dat de moraal bij veel ondernemers weg is. Voor velen van hen is het niet meer vol te houden. KHN had eerder al laten weten dat de decembermaand belangrijk is qua inkomsten. Juist dan heeft de horeca veel inkomsten uit festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, kerstborrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg. Willemsen noemt het ‘pijnlijk’ dat de overheid op deze manier omgaat met de steun aan bedrijven.
Lees ook:
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE)
- 1 op 5 moet doorwerken met coronaklachten
- Kabinet wil instemmingsrecht or bij coronatoegangsbewijs omzeilen
Virus energieker bestrijden’
De werkgevers pleiten niet alleen voor ruimere financiële steun. Ze vinden ook dat de overheid het coronavirus energieker bestrijden. De GGD’s zouden 24 uur per dag boosterprikken moeten zetten om Nederland beter te beschermen tegen het coronavirus.
OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022! Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord