Vind jij je werk nog leuk? Wat goed werk is, verschilt per werknemer. Welke baan bij jou past is persoonlijk. Het lukt beter die te vinden als je zelf duidelijk bent over je ambitie, je aanleg en je motieven. Nou ja, misschien heb je wel leuk werk maar verdien je niet genoeg. Of maak je je zorgen over het behoud van je baan in de toekomst.
Als ik dit schrijf, zijn we aan de vooravond van een nieuwe fase in de coronacrisis. Door de nieuwe omikron-variant gaan de scholen vervroegd met kerstvakantie. En weer zullen ouders van jonge kinderen moeten improviseren om dit te combineren met werk. Hoe doen ze dat? En dan nog, je mag blij zijn, als je je baan kunt houden.
Een essentieel thema
Opkomen voor de belangen van de werknemers is een wettelijke vastgestelde taak van de ondernemingsraad. Toch is er in de praktijk handelingsverlegenheid. De or kan lang wachten op een antwoord van de bestuurder of een voorstel van de hr-afdeling. De proactieve or weet wel dat hij zelf het initiatief kan nemen. Maar hoe maak je een keuze uit een zo veelomvattend onderwerp als ‘goed werk’?
Toch is er in de praktijk handelingsverlegenheid
De organisatie heeft invloed op hoe mensen hun werk ervaren. Een aandachtige leidinggevende kan bepalend zijn voor iemands loopbaanontwikkeling. Een werkorganisatie, waarin iets uitgeprobeerd mag worden, helpt je om nieuwe ervaring op te doen. Misschien is bijscholing mogelijk om verder te groeien in je functie of ander werk.
De werkgever heeft er ook belang bij dat werknemers goed op hun plek zitten. De kwaliteit van het werk gaat omhoog, het ziekteverzuim en het personeelsverloop omlaag.
Wat is het verhaal van de or?
Zelf vind ik inspiratie in boek van E.H. Schein, ‘Loopbaanankers’. Dit gaat al lang mee maar wordt nog steeds verkocht. Loopbaancoaches gebruiken het en het is ook een goed zelfhelpboek, met een zelftest en vragen die je zelfbewustzijn stimuleren.
De een gaat voor de uitdaging, de ander voor bestaanszekerheid. Iemand kan zinvol werk zoeken dat persoonlijk van betekenis is. Maar er is ook niks mis mee als iemand zijn werk ziet als noodzaak om de kost te verdienen, voor levensonderhoud.
Werkinhoud en vakmanschap
Het werk zelf is in onze tijd wezenlijk veranderd, door informatietechnologie en internationale arbeidsdeling. Een lekker positief boekje over werk in de nieuwe tijd, is van Ben Tiggelaar: ‘Mooi werk’. Aanhakend bij de vroegere trots op het vakmanschap of de geleverde producten geeft hij een nieuwe indeling, in plezierig werk, goed werk en zinvol werk. En: hang je niet op aan betekenisvol werk, er is meer in het leven!
Zekerheid en perspectief
Helaas is veel maatschappelijk werk wegbezuinigd. Er is een groeiende kloof tussen arm en rijk ontstaan en ook werkende mensen hebben vaak schulden. Vol perspectief is het boek ‘Een land van kleine buffers’, van de Groningse econoom Dirk Bezemer. Ik hoop dat onze nieuwe regering kennisneemt van de hierin opgesomde plannen!
En ik hoop in ieder geval dat je geïnspireerd bent voor het opstellen van het eigen verhaal van de or.
Danella Zuidema is zelfstandig trainer/adviseur. Ze maakt deel uit van MZOO, platform voor de medezeggenschap. www.mzoo.nl; danella@mzoo.nl
OR workshopdag op 24 mei 2022
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 14 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding op een nog succesvollere periode in de or!
Geef een antwoord