Maaltijdbezorger Deliveroo heeft voor het gerechtshof van Amsterdam opnieuw een nederlaag geleden. Ook besliste de rechter in hoger beroep dat het bedrijf zijn bezorgers volgens de cao Beroepsgoederenvervoer moet betalen.
Door de uitspraak van de rechter hebben de bezorgers recht op onder meer een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld. Ook hebben ze recht op doorbetaald loon tijdens wachttijd, bij ziekte en tijdens vrije dagen. Dat concludeert de FNV, als reactie op deze uitspraak. De vakbond heeft namens 12 riders inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen Deliveroo om nabetaling te eisen.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
‘Maaltijden zijn bijzaak’
Deliveroo stelt dat maaltijden afleveren niet de hoofdactiviteit van het bedrijf is. Het ziet zich als digitaal platform, dat vraag en aanbod op elektronische manier bij elkaar brengt. Het hof vond dat argument niet overtuigend, omdat Deliveroo een aanzienlijk deel van zijn omzet behaalt met het vervoeren van maaltijden. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde op 16 februari 2021 ook al in hoger beroep tegen Deliveroo, in een zaak die de FNV in 2018 had aangespannen. De maaltijdbezorgers zijn werknemers, met recht op een arbeidsovereenkomst volgens het Hof.
Het Hof Amsterdam oordeelde in februari analoog aan het vonnis van de Hoge Raad over de interpretatie van arbeidsovereenkomsten. Kenmerkend hiervoor zijn de elementen loon, gezag en persoonlijke arbeid, bevestigde de Hoge Raad. Hieraan voldoen de bezorgers (riders) van Deliveroo volgens het hof. Ze zijn in grote mate afhankelijk van Deliveroo. De bezorgers mogen alleen zelf beslissen hoe ze rijden. Maar dat mag een chauffeur in dienst van een transportbedrijf ook. Bovendien laten tarieven van 11 tot 13 euro per uur het niet toe om adequate voorzieningen te treffen bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. In 2019 kwam de rechtbank in Amsterdam al tot eenzelfde oordeel.
‘Goed nieuws voor maaltijdbezorgers’
De rechter verwierp ook het argument dat alleen gemotoriseerd vervoer onder de cao beroepsgoederenvervoer valt, niet bezorging per fiets. Ook dat is conform het vonnis van februari. Die cao moet het bedrijf dan ook met terugwerkende kracht toepassen.
Lees ook:
- Oordeel over Deliveroo kan grote gevolgen hebben
- Platformrichtlijn Europa doet veel stof opwaaien
- Hoe zelfstandig zijn platformmedewerkers?
De uitspraak in het hoger beroep ziet FNV als belangrijke winst. ‘Deze uitspraak is wederom goed nieuws voor de maaltijdbezorgers’, zegt vakbondsbestuurder voor transport en logistiek Willem Dijkhuizen. ‘ Doordat ze nu onder deze cao vallen, worden hun arbeidsvoorwaarden in een keer goed geregeld en hebben ze zekerheid over hun inkomen.’
Deliveroo vindt het nog altijd ‘niet gepast’ om de cao voor beroepsgoederenvervoer toe te passen. De afspraken voor de transportsector zouden namelijk moeilijk toe te passen zijn voor het werk van een maaltijdbezorger, die op aanvraag ritjes maakt en volgens Deliveroo van flexibiliteit houdt. Het bedrijf bestudeert de uitspraak en overweegt in cassatie te gaan, laat een woordvoerder weten.
OR workshopdag op 24 mei 2022
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 14 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding op een nog succesvollere periode in de or!
Geef een antwoord