Sinds 13 december, toen de loketten openden voor de 5e versie van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) heeft het UWV 20.000 aanvragen gekregen voor de loonsteunmaatregel. Bijna 12.000 van de aanvragers hebben een voorschot ontvangen voor een totaalbedrag van 369 miljoen euro. Zo blijkt uit gegevens van het UWV.
Het aantal aanvragen is duidelijk hoger dan tijdens de vorige NOW-regeling, meldt het UWV. Toen kwamen na 2 weken een kleine 9000 aanvragen binnen. De animo voor deze vijfde of zevende versie van de noodsteun is vergelijkbaar met de NOW tussen april en juni 2021. Toen kreeg het UWV na twee weken ruim 19.000 aanvragen binnen.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, binnenkort te volgen op 15 februari en 22 maart 2022 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
NOW 5 of of NOW in de 7e periode volgens de telling van het UWV is mogelijk voor bedrijven die minstens 20 procent minder omzet verwachten in november en december 2021. Het percentage omzetverlies dat werkgevers kunnen opgeven is verruimd van 80 naar 90 procent. Ook bedrijven die zijn gestart na 1 februari 2021, maar vóór 1 oktober 2021 kunnen deze NOW aanvragen. Volgens het UWV komt 10 procent van de aanvragen van deze starters.
Het voorschot dat UWV overmaakt, is zoals altijd 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer. Aanvragen van NOW 5 of 7 kan nog tot en met 31 januari 2022.
Drempel vaak te hoog
Volgens brancheorganisatie van winkeliers INretail kan ruim driekwart van de niet-essentiële winkels de NOW en ook de TVL voor dit vierde kwartaal niet gebruiken. Dat komt door de drempel van minstens 20 procent omzetverlies over het hele kwartaal. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het moeilijk is om in januari geen knip in de regeling te zetten. Niet alleen hebben veel bedrijven een accountantsverklaring nodig. Ook zijn er wijzigingen in de loonadministratie per 1 januari 2022. Dat zou vergelijken extra lastig maken. Minister Stef Blok van Economische Zaken beloofde in een Kamerdebat dat hij ‘heel serieus’ wil kijken naar schrijnende gevallen. Maar ook waarschuwde hij dat maatwerk in steunregelingen te veel beroeps- en bezwaarschriften oplevert.
Compensatie gebaseerd op verlies omzet
De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet. De voorwaarden van NOW 5 zijn iets verruimd, vergeleken met de vorige NOW. Het betekent: een maximale vergoeding 85 procent van de loonkosten. De werkgever kan bij NOW 5 een terugval in omzet opgeven van 90 procent. Dat was 80 procent bij de vorige NOW-regeling. De ondergrens voor de vergoeding van loonkosten blijft 20 procent omzetverlies. De berekening moet gaan over november en december 2021.
Voor NOW 5 gaat het UWV uit van de loonsom van september 2021 als referentie- of vergelijkingsmaand. Om het recht op NOW precies te berekenen, heeft de Rijksoverheid met het UWV een rekenhulp ontwikkeld.
Lees meer over de NOW in het gratis dossier De voorwaarden van de NOW op deze website.
Lees ook:
- Wacht niet met aanvraag definitieve berekening NOW
- Stevig beroep op de NOW blijft nodig
- Mkb staat het water aan de lippen
OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022! Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord