Rond 7 van elke 10 mensen die thuis moeten werken heeft de inrichting van de werkplek nog steeds niet op orde. Grootste manco’s zijn een passend, of verstelbaar bureau, een apart of tweede beeldscherm, en een passende bureaustoel. Die zaken ontbreken bij 20 ror 25 procent van alle thuiswerkers. Zo blijkt uit de eerste Monitor Hybride Werken van KPN.
Ook in het tweede jaar thuiswerken zit een meerderheid de hele dag op niet geschikte meubels te werken. Zoals een wiebelend kampeertafeltje en de gammele bureaustoel uit de studeerkamer van zoonlief, 15 jaar geleden. Een passend bureau en beelscherm ontbreekt bij een kwart van de thuiswerkers. Ook heeft 1 op elke 4 thuiswerkers geen geschikte aparte ruimte in huis om goed te kunnen werken. Twintig procent heeft geen goede bureaustoel in huis, bij 18 procent is de wifi niet stabiel of snel genoeg. Dat, en andere technische mankementen zorgt bij 63 procent van de online vergaderaars voor irritaties.
- Tip! Hybride werken betekent werken op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. Hybride werken is een heel andere werkwijze, ook met gevolgen voor de or zelf. Volg daarom de eendaagse training ‘Hybride werken voor de OR’ op 19 april 2022.
Neemt de werkgever zijn verantwoordelijkheid?
Volgens de Arbowet moeten werkgevers die hun mensen thuis laten werken zorgen voor een ergonomisch goed ingerichte werkplek. En daar ook de kosten van dragen, blijkt uit artikel 44 van de arbowet. Ongeveer een jaar geleden had 2 van elke 3 werkgevers die verantwoordelijkheid genomen, bleek uit het onderzoek OR Trends. Kennelijk schort er toch nog wel wat aan de inrichting van de thuiswerkplek. Maar 30 procent is er helemaal tevreden over.
Vrees voor verbindingsproblemen bederft het plezier van thuiswerken bij 40 procent van de werknemers op afstand. Toch wil ruim 2 van elke 3 werknemers die nu thuiswerken dat blijven doen. Vooral omdat ze zich in het thuiskantoor beter kunnen concentreren, en zo productiever kunnen zijn. De mensen die liever naar kantoor gaan, doen dat vooral omdat zij graag mensen om zich hebben, en omdat er thuis te veel afleiding is. Ook hebben ze vaak problemen met de scheiding tussen werk en privétaken.
Ook op de zaak verbindingsproblemen
Ook op de zaak verloopt de verbinding met de collega’s op afstand nog lang niet altijd op rolletjes. Bijna de helft (47%) krijgt de videoverbinding niet goed aan de praat. Bij 43 procent is de juiste apparatuur er helemaal nog niet. Ruim een derde wil meer ruimte om in stilte te kunnen werken. Ruim een kwart wil dat er op het werk meer ruimtes komen om te kunnen bellen, een even grote groep wil dat meer ruimtes geschikt worden gemaakt voor videobellen. Amper een kwart van de kantoren is echt helemaal klaar voor verbindingen op afstand.
Afspraken maken essentieel
Bijna alle thuiswerkers (85%) willen graag zelf bepalen op welke dagen zij thuis werken en wanneer op kantoor. Ruim de helft van hen heeft daar ook al afspraken over gemaakt. Die gaan meestal over een minimum aantal dagen per week op kantoor, en soms ook op welke dagen sommige mensen aanwezig moeten zijn. Toch heeft ruim 40 procent van de hybride werkers geen enkele afspraak gemaakt met de werkgever over de aanwezigheid thuis en op de zaak.
Lees ook:
- Wat de or moet weten over thuiswerken
- Thuiswerken na corona? Maak een passend thuiswerkbeleid
- Meer luxe op de thuiswerkplek, wie betaalt dat?
Marieke Snoep, directeur zakelijke markt van KPN, schrikt van de uitkomsten van haar onderzoek. ‘We hadden gedacht dat veel bedrijven hun infrastructuur op kantoor, maar ook bij de werknemer thuis, inmiddels op orde zouden hebben.’ Volgens Snoep zijn structurele veranderingen nodig in de fysieke werkomgeving thuis en op kantoor, in ict en in het gedrag van management en medewerkers om hybride werken echt een succes te laten worden.
Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022
Tijdens zijn keynote ‘Veiligheid, welzijn en gezondheid: (on)afhankelijk van plaats en tijd‘ vertelt Bas Snippert je hoe je veiligheid, welzijn en gezondheid in je organisatie ook op afstand onder de aandacht kunt houden. Je krijgt een verfrissend perspectief op hybride werken, met bruikbare tips om zelf- en co-regulatie te versterken, zowel op kantoor als op afstand. Bekijk het complete programma en profiteer tot 1 januari van de interessante vroegboekkorting!.
Geef een antwoord