Om nu te zeggen dat ik van mijn stoel werd geblazen bij het lezen van de uitkomsten van het mini-burgerberaad over het klimaatbeleid van de gemeente Amsterdam, nu een maand geleden: niet echt, maar wel bijna.
Ik had wel vaker gehoord over het burgerberaad, iets dat steeds meer gemeenten lijken aan te bieden. Dit was echter anders. Mijn eerste kennismaking met het fenomeen was in een stukje op sociale media. Er stond iets van ’26 maatregelen voor klimaatdoelen uit Amsterdams mini-burgerberaad’. Daar ben ik eens ingedoken, want het intrigeerde mij wel. Uiteindelijk vond ik het stuk waarin het allemaal werd uitgelegd. De grote lijn is, in mijn eigen woorden: gemeente Amsterdam heeft een probleem, want het gaat niet snel genoeg met de klimaattransitie. De gemeente had het idee om uit een hele grote groep belanghebbenden, de Amsterdamse burgers, er 2000 een uitnodiging te sturen om op korte termijn mee te doen aan een plannenmakerij. Ruim 10 procent reageerde positief, daaruit zijn uiteindelijk 100 deelnemers geloot.
Er stond een aantal bijeenkomsten gepland, waarbij allereerst informatie werd verstrekt (gedeeltelijk online en op basis van vragen vooraf van de deelnemers). Daarna werden plannen gemaakt. Dit alles onder deskundige begeleiding. En het lukte om binnen 1,5 maand 26 plannen te fabriceren waar de Amsterdamse politiek iets mee gaat doen.
- Tip! Door de coronacrisis is de aandacht voor de zorgsector enorm gegroeid. Welke actuele ontwikkelingen in medezeggenschap en governance spelen er nu en wat betekent dat voor jouw OR? Bezoek Or in de zorg, hét congres voor ondernemingsraden in de zorg op 9 juni 2022 en je bent helemaal op de hoogte.
Een mooi concept
Ik vind dit heel mooi. Ik zou het concept zo willen overnemen en uitrollen in allerlei organisaties, samen met de medezeggenschap. Probleem onderkennen, belanghebbenden motiveren mee te denken, randvoorwaarden opstellen, aan de slag. Niet alleen die paar mensen die altijd al meedoen, omdat het vanuit hun functie moet of omdat ze gewoon zo in elkaar zitten. Maar gewoon medewerkers uit de hele organisatie, uit alle onderdelen en lagen vragen. Niet helemaal een gedwongen juryberaad, maar wel behoorlijk gestimuleerd. Misschien wel met een extra financiële of materiële bonus waaruit in ieder geval het belang van deelname blijkt. Maak het simpel. Een goed strak plan opstellen, (voldoende) tijd nemen voor informatie verstrekken en vooraf randvoorwaarden opstellen waarbinnen de voorstellen ook serieus zullen worden genomen.
Probleem onderkennen, belanghebbenden motiveren mee te denken, randvoorwaarden opstellen, aan de slag
Het moet natuurlijk niet gaan over een kleine verandering of een gering probleem. Maar wees eens eerlijk, met hoeveel grote problemen kampt jouw organisatie op het ogenblik? Ziekteverzuim, werkdruk, klimaattransitie, personeel werven, behouden van personeel, omgaan met corona en coronamaatregelen. Als ik even door zou denken komen er ongetwijfeld nog meer universele hedendaagse problemen op papier.
Unieke oplossingen voor unieke problemen
Universele hedendaagse problemen, die echter geen universele oplossing hebben. Elke situatie heeft zijn unieke oorzaken en unieke mogelijke oplossingen. Hierdoor is het juist interessant, en misschien wel noodzakelijk, om hier de direct belanghebbenden bij te betrekken, de medewerkers. Laat ze meedoen, maar dan wel met de garantie dat er ook iets met de uitkomsten wordt gedaan. Investeer hierin, wie weet kost het zelfs minder dan het investeren in weer een extern onderzoeksbureau. Doe dit samen als medezeggenschap van de organisatie, dus zowel de directie als de ondernemingsraad, en met de eventuele cliëntenraad, studentenraad en welke georganiseerde medezeggenschap er al is. In Amsterdam kon het, in korte tijd. Kan het begin volgend jaar ook bij jullie?
Servaas Beunk is zelfstandig trainer/ adviseur bij De Nieuwe Grens Trainingen en maakt deel uit van MZOO, platform voor de medezeggenschap. Servaas@mzoo.nl.
Geef een antwoord