Mensen met minimumloon gaan er gemiddeld 1,2 procent netto op vooruit dit jaar. Zo blijkt uit eerste berekeningen van Visma | Raet. Concurrent ADP denkt dat werknemers dit jaar gemiddeld een tientje per maand meer te besteden hebben. Maar de verschillen per sector en contractgrootte zijn groot.
Visma | Raet dook in de nieuwe cao’s van 5 uiteenlopende sectoren. En wel van de verzorging verpleging en thuiszorg, gemeenten, onderwijs, metaal & techniek en de metaalindustrie. De lonen pakken daar in januari iets hoger uit door veranderingen in belastingtarieven en door een hoger minimumloon. Volgens Visma | Raet plust modaal gemiddeld 2,77 procent en komt op € 2.894 bruto per maand. Daar blijft netto tussen 2, procent en 2,65 procent van over.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, binnenkort te volgen op 15 februari en 22 maart 2022 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Behalve parttimers en jongeren. Zij krijgen minder arbeidskorting omdat ze in deeltijd werken. Dat scheelt ze ongeveer 3 euro per maand. Met name werknemers in de verzorging, verpleging en thuiszorg en de metaal betalen dit jaar nog iets meer pensioenpremies dan in andere sectoren. Toch gaan ook zij er onder de streep nog iets op vooruit, denkt Visma | Raet.
Minimum van 14 euro komt erin
Inkomens gaan in de eerste schijf gaan 0,3 procent meer belasting betalen. De arbeidskorting gaat iets omhoog, net als de heffingskorting. Dat werknemers toch meer overhouden, komt vooral door de verhoging van het minimumloon. Dat is vanaf nu € 1.725 per maand. In steeds meer cao’s is een minimumloon van 14 euro opgenomen. Iets waar de FNV al jaren op aandringt. Vooral fulltimers in vaste dienst profiteren hiervan.
Gemiddeld een tientje meer
Concurrent-loonstrookverwerker ADP heeft berekend dat elke werknemer er dit jaar gemiddeld een tientje per maand op vooruit gaat. Wie het minimumloon verdient krijgt er maandelijks 19 euro bij. Werknemers met een modaal inkomen van 2932 euro bruto houden 9 euro meer over. Tweemaal modaal plust 25 euro per maand. Werknemers in de bouw, metaal en techniek, transport, overheid en zorg gaan er dit jaar het meeste op vooruit.
Gepensioneerden hebben volgens ADP dit jaar meer te besteden door een verhoging van de AOW, lagere belastingen en minder bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Voor een alleenstaande stijgt de AOW met 18 euro, gehuwden krijgen er elk 13 euro bij per maand. Een aanvullend pensioen van 500 euro per maand stijgt dit jaar met 1,33 euro. Een aanvullend pensioen van 2500 euro per maand levert 7 euro meer koopkracht op per maand.
Enorme verschillen per branche
Salarisverwerker Wissenreat Van Spaendonck berekende dat de lonen vorig jaar net zoveel omhoog gingen als de prijzen: 2,5 procent. Maar daaronder zitten enorme verschillen per branche. Manager Arbeidsverhoudingen Giel Schikhof wijst op ‘coronabranches’, oftewel branches die geheel of gedeeltelijk dicht zijn door corona. ‘Daar hebben partijen afgesproken dat ze alleen verhogen met de verhoging van het minimumloon, dat is nog geen procent op jaarbasis.’ Schikhof ziet daar voorlopig weinig verandering in komen. ‘Met name in de detailhandel is het vreselijk, daar stapelen ze verliezen op verliezen en hebben ze echt geen geld voor een loonsverhoging.’
‘Automatische prijscompensatie in cao’s vastleggen’
In de eerste 11 maanden van vorig jaar waren de consumentenprijzen gemiddeld 2,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Blijft dat zo in december, dan zijn de lonen vorig jaar gemiddeld 0,3 procent achtergebleven bij de prijzen. En zou de koopkracht vorig jaar met datzelfde percentage zijn gedaald. Zo blijkt uit voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees ook:
- Wat als de or wel iets heeft te zeggen over de arbeidsvoorwaarden?
- Afschaffen automatische prijscompensatie
- Minder lasten, iets meer loon in januari
De FNV pleit opnieuw voor automatische prijscompensatie van de lonen als de prijzen stijgen. Dit moet worden vastgelegd de cao’s van dit jaar. Volgens de vakbond zijn werknemers het beu om elk jaar opnieuw te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie en het behoud van hun koopkracht. Economen van ING en Rabobank verwachten geen grote loonstijgingen dit jaar, vergeleken met vorig jaar. Hoge bedrijfskosten door de coronacrisis en dalend vertrouwen bij consumenten zijn bij veel bedrijven bedreigingen voor de omzetgroei, menen ze.
Visma | Raet heeft een tooltje online gezet waarmee mensen zelf kunnen berekenen hoeveel ze dit jaar ‘onder de streep’ zullen overhouden.
OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022! Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord