Tussen 10 en 25 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden die zich laat testen blijkt besmet met corona. Dat constateert De Telegraaf na een rondgang langs acht grote ziekenhuizen. Het ziekteverzuim loopt al sinds september hoog op in meerdere sectoren.
‘Het loopt in Amsterdam uit de klauwen, net zoals in Londen. Dit is echt een grootstedelijk probleem’, zegt bestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC. ‘We zien de weerslag van de besmettingen onder de Amsterdammers, waar 40 procent positief test, terug bij ons personeel. Daar test inmiddels 1 op de 4 AMC- en VU-medewerkers positief, vaak tot hun verbazing. Een week geleden was het nog 1 op de 20. De feestdagen en de besmettelijkere omikronvariant hebben samen gezorgd voor een corona-ontploffing.’
- Tip! Hybride werken betekent werken op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. Hybride werken is een heel andere werkwijze, ook met gevolgen voor de or zelf. Volg daarom de eendaagse training ‘Hybride werken voor de OR’ op 19 april 2022.
Geen symptomen? Toch werken
Daarom denkt Kramer al hard na over mogelijke beleidsaanpassingen. ‘Als personeel niet inzetbaar is, heeft dat een ontwrichtend effect op het dienstrooster. Maar omdat veel positief getest personeel geen klachten heeft, denken we eraan om besmet maar symptoomvrij personeel toch in te zetten. Volledig beschermd uiteraard.’
Ook in het Zuyderland
Positief geteste medewerkers toch inzetten in de zorg is niet geheel nieuw. Ook het Zuyderland ziekenhuis in Limburg heeft met corona besmette medewerkers ‘in noodsituaties’ gevraagd om te werken op de afdelingen intensive care van de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen. Na een aanvankelijk ‘nee’ stemde de cor van de zorggroep in een tweede overleg met de bestuurder onder voorwaarden in met het verzoek. ‘Uitsluitend op vrijwillige basis’, verduidelijkte cor-voorzitter Kosta Sultanis op ORNet. ‘En alleen op afdelingen of plekken waar de continuïteit van de zorg in het gedrang komt.
‘Daarnaast is een document Veilig Werken opgesteld met voorschriften hoe de veiligheid van zowel zorgpersoneel als patiënten gewaarborgd blijft. Dan gaat het onder andere om het dragen van alle beschermende middelen, zoals kleding en maskers. Maar ook om hygiënische garanties rond toiletgebruik, tijdig testen, versneld vaccineren van personeel met de boosterprik, en uitkijken dat je besmet personeel niet in kleine ruimtes laat samenwerken met niet-besmette medewerkers.’ Ook andere ziekenhuizen overwegen deze noodmaatregel.
Vooral in verpleging, verzorging en het onderwijs
Het ziekteverzuim loopt al sinds september gestaag op. Het gemiddelde ging van 3,9 procent in september naar 5,1 procent in november. Volgens de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare is dat de snelste stijging in de afgelopen 20 jaar. Vooral in verpleeg- en verzorgingstehuizen stijgt het verzuim onder de medewerkers sinds de herfst snel. Maar in de herfst liepen de ziekmeldingen het hardst op in het onderwijs. Daar gingen de verzuimcijfers met 77 procent toe tussen oktober en november. ‘Dat betekent 14 ziekmeldingen per 100 medewerkers in het onderwijs’, zegt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed.
Lees ook:
- ‘Doorwerken met besmetting alleen op vrijwillige basis’
- Werkvloer belangrijker als besmettingsbron corona
- Ziekteverzuim loopt steeds verder op
Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet een snelle stijging in het derde kwartaal van 2021. In de verhuur en handel van vastgoed, vervoer en opslag en in de bouw steeg het aantal ziekmeldingen deze herfst ‘uitzonderlijk snel’ volgens het CBS. Zoals altijd hebben de kleinste bedrijven het kleinste percentage verzuim, en de bedrijven met 100 werknemers of meer het hoogste. Daar lag het percentage ziekteverzuim op 5,1 procent in het derde kwartaal van dit jaar.
Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022; speciale lunchconsulten
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af nu. Behalve corona lijken stress en burnouts ook steeds meer op een epidemie. En hoe kunnen mensen veilig blijven werken, thuis en op kantoor? Tijdens de 19e editie van de Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022 praten onze experts je helemaal bij. Waaronder Rob van Houten, die tijdens een speciale lunchsessie jouw vragen beantwoordt over verzuim, arbo en duurzame inzetbaarheid. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord