Vervoersmaatschappij Keolis maakt jaarlijks een nieuwe diensttijdenregeling. Kan de or aanpassing eisen hierop?
De diensttijdenregeling van Keolis is de laatste jaren veel besproken wegens toegenomen werkdruk. Deze toename wordt volgens buschauffeurs o.a. veroorzaakt door verkorting van de ‘op- en afstaptijden’: de tijd die een buschauffeur heeft voor handelingen bij aanvang en na afloop van een rit.
Nieuw automatiseringssysteem
In augustus 2021 stemt de or in met het voorstel van Keolis om de bestaande op- en afstaptijden te handhaven van 3 dan wel 2 minuten. Daarbij is afgesproken dat een nieuw automatiseringssysteem per 1 september 2021 operationeel moet zijn. Is dit niet het geval, dan wordt teruggevallen op de op- en afstaptijden van 2019 van zes dan wel vier minuten.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
In oktober 2021 stelt de or dat het automatiseringssysteem niet tijdig operationeel is en dat daarom de op- en afstaptijden van 2019 blijven gelden. Keolis weigert dit en verzoekt de kantonrechter om vervangende toestemming. Daarop start de or een kort geding, waarin hij de voorzieningenrechter vraagt om Keolis te gebieden de op- en afstaptijden van 2019 toe te passen. Ook stelt de or dat het besluit om de bestaande op- en afstaptijden te blijven toepassen een nieuw en instemmingsplichtig besluit is. Nu deze instemming niet is verleend, zou sprake zijn van een nietig besluit.
Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter oordeelt dat een redelijke uitleg van de gemaakte afspraak betekent, dat de op- en afstaptijden van 2019 gelden indien het nieuwe automatiseringssysteem op 1 september 2021 niet operationeel is. Maar dit betekent niet dat het systeem meteen foutloos moet zijn. Bovendien heeft de or zijn standpunt slechts verduidelijkt door een handvol berichten van individuele buschauffeurs.
Lees ook:
- Vervangende toestemming kantonrechter bij roosterwijziging
- Geen instemming bij wijziging dienstrooster
- Or PostNL vangt bot bij OK
Gelet op de ingrijpende voorziening die de or vordert, mocht een betere onderbouwing worden verwacht. Verder speelt mee dat Keolis een bodemprocedure heeft gestart waarin zij de kantonrechter om vervangende toestemming verzoekt. De vordering van de or houdt een grote en moeilijk omkeerbare ingreep in. Terwijl naar verwachting in de bodemzaak van Keolis spoedig zal worden beslist. De vorderingen van de or worden afgewezen.
Commentaar
In deze uitspraak kwam de or van een koude kermis thuis. De or heeft zijn standpunt onvoldoende onderbouwd, en zijn vordering is te ingrijpend om in kort geding toe te wijzen. Daarbij speelt een rol dat Keolis een aparte procedure is gestart voor vervangende toestemming. Een verstandige zet van Keolis. De or zal uitkomst van de bodemzaak moeten afwachten.
Rechtbank Overijssel, 8 december 2021, ECLI:NL:RBOVE:2021:4610
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? De OR staat voor grote uitdagingen. Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven met jouw achterban! Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Bekijk het complete programma van deze dag.
Geef een antwoord