De regering adviseert om ook buiten en op het werk een mondkapje te dragen wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. De regering adviseert om dan een wegwerpmondmasker te dragen van type II of type II-R. Het mondkapje moet neus, mond en kin bedekken. Wat betekent dat advies voor de werkplek? Jos Putman bekeek dat voor Arbo-online. Dit is een verkorte en bewerkte weergave van zijn artikel.
Medische of chirurgische mondneusmaskers gebruiken van minimaal type II betekent dat de bekende papieren of stoffen maskers worden afgeraden. Ook adviseert het OMT, de bron van dit advies, om de chirurgische maskers overal te dragen waar veel mensen aanwezig zijn. Zoals drukke winkelstraten en markten. En ook op het werk, op plekken waar je niet minstens anderhalve meter afstand kan houden tot je collega’s. Het maakt niet uit of je zit, staat of loopt.
- Tip! Hybride werken betekent werken op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. Hybride werken is een heel andere werkwijze, ook met gevolgen voor de or zelf. Volg daarom de eendaagse training ‘Hybride werken voor de OR’ op 19 april 2022.
Masker wordt ‘ondraaglijk’
Nog betere bescherming geeft een FFP-2 masker. Maar dit masker is minder geschikt voor langdurig gebruik, aldus het OMT. Meestal wordt het masker (letterlijk) ondraaglijk na 3 tot 4 uur. Ook medische maskers van het type II en IIR zijn na die periode te benauwend voor de meeste mensen om nog langer op te houden. Wie het langer ophoudt, kan last krijgen van benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Mensen met een longaandoening en zwangeren kunnen juist daarom beter geen FFP2 masker dragen.
Het OMT raadt ‘kwetsbare mensen’ wel aan om een FFP-2 masker te gebruiken in situaties waarbij veel mensen dicht op elkaar staan, vooral binnen of in een afgesloten ruimte, en waarbij veel mensen zingen, schreeuwen of hard door elkaar praten. Bijvoorbeeld een protestdemonstratie of manifestatie. Maar langer dan 3 tot 4 uur zullen deze mensen het niet uithouden met zo’n masker. Net zoals de meesten anderen, trouwens. En voor alle maskers geldt dat de werking minder wordt als de stof in het masker meer verzadigd raakt met ademvocht.
Werkgever kan verplichten; instemmingsrecht
Een werkgever kan het dragen van een mondkapje verplicht stellen, ook als er geen wettelijke verplichting bestaat. De werkgever heeft instructierecht, en hij is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Dit komt voort uit arboregelgeving. Daarop heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Waarschijnlijk ook op een eventuele verplichting om mondkapjes te dragen op het werk.
Lees ook:
- Geen mondkapje, geen loon?
- ‘Mondkapje op het werk nu verplichten’
- Discussie over verplicht vaccineren zwelt aan
Wie van zijn werkgever een mondkapje moet dragen op het werk, moet dat mondkapje van zijn werkgever krijgen. Of hij moet de kosten kunnen declareren bij zijn werkgever.
Lees ook de toenemende jurisprudentie over vaccineren en mondkapjes in het dossier ‘ Wat de or moet weten over vaccineren tegen covid‘. Meer informatie over een veilige werkplek is te vinden in het dossier ‘Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak’. Lees het hele artikel over mondkapjes op Arbo-online.
Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af op het gebied van arbo en beleid. Behalve corona lijken stress en burnouts ook steeds meer op een epidemie. En hoe kunnen mensen veilig blijven werken, thuis en op kantoor? Tijdens de 19e editie van de Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022 praten onze experts je helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord