We maken als or alleen een verslag van de Overlegvergadering. Moeten we ook een verslag van de or-vergadering maken?
Artikel 14 f-h van de WOR bepaalt dat de ondernemingsraad in zijn reglement voorschriften vastlegt omtrent:
- het opmaken en bekendmaken van de agenda van de vergaderingen van de ondernemingsraad,
- het tijdstip waarop deze bekendgemaakt wordt, en:
- het opmaken en bekendmaken van de verslagen en het jaarverslag.
Het gaat dus om vergaderingen van de ondernemingsraad (het reglement bepaalt de interne werkwijze van de or, niet de gang van zaken omtrent de overlegvergaderingen). Er moet dus een manier zijn waarop de ondernemer, de or-leden en de werknemers van de organisatie verslag krijgen van de vergaderingen. Dit hoeven geen notulen te zijn, het mag ook een verslag op hoofdlijnen zijn.
Belang van het or-reglement
Uit de wettekst valt op te maken dat de or zijn werkwijze op deze punten vastlegt, zodat belanghebbenden hierop kunnen terugvallen en er zelfs bezwaar tegen kunnen maken. Bijvoorbeeld omdat zij niet goed op de hoogte gebracht worden op de door de or gekozen wijze. Je kunt dus in het reglement zien wat de or zichzelf opgelegd heeft aan verslaglegging voor de achterban.
De manier van verslaglegging van de overlegvergadering spreekt de or samen met de bestuurder af conform artikel 23a van de WOR. Vaak worden die afspraken ook toegevoegd aan het reglement.
Deze vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Congres Or in de Zorg op 14 juni 2022
Zorgorganisaties hebben te maken met complexe veranderingen, die elkaar in rap tempo opvolgen. Politiek en publieke opinie kijken sinds de coronacrisis met argusogen over de schouders van zorgmedewerkers mee. Hoe blijft de medezeggenschap overeind in dat krachtenveld? Tijdens het congres OR in de Zorg op 14 juni 2022 leer je er meer over. Bekijk het uitgebreide programma van OR in de Zorg.
Geef een antwoord